Η έλλειψη νερού, οι ασθένειες και οι κλιματικοί κίνδυνοι έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές στα αμπέλια της Γαλλίας, με τις πρώτες προβλέψεις να εκτιμούν ότι η παραγωγή γαλλικών κρασιών θα είναι μειωμένη το 2024.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας και των υπηρεσιών Στατιστικής και Προβλέψεων (SSP), η Γαλλία θα παράγει από 40 έως 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα κρασιού την εσοδεία 2024, δηλαδή κατά 10% με 16% λιγότερα σε σύγκριση με το 2023 και κατά 3% με 10% σε σύγκριση με τον μέσο όρο πενταετίας.

Κρασί: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τον χάρτη στην Ευρώπη – Σε κίνδυνο τα ΠΓΕ προϊόντα

Ξεκινώντας από ένα μέσο όρο 41,5 εκατομμυρίων εκατόλιτρων, ο όγκος δεν είναι a priori αρκετός για να επιτρέψει στη Γαλλία να διατηρήσει τον τίτλο της κορυφαίας χώρας παραγωγής παγκοσμίως που έλαβε το 2023 από την Ιταλία (κάτοχος της θέσης από το 2015).

Η συγκομιδή έχει ακόμα δρόμο, «ωστόσο, τα εδάφη που αναπληρώνονται καλά με νερό θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτή την πτώση της παραγωγής», αναφέρουν οι γαλλικοί φορείς

Δύσκολος ο τρύγος στη Γαλλία

Οι πρώτες αυτές προβλέψεις, που έγιναν στις αρχές Αυγούστου, όπως επισημαίνει η ΚΕΟΣΟΕ σε ανάρτησή της, λαμβάνουν υπόψη έναν δύσκολο τρύγο όπου «πολλοί αμπελώνες χαρακτηρίστηκαν από τα φαινόμενα ακαρπίας (πτώση ανθέων ή νεαρών καρπών) και μερικές φορές ανομοιομορφίας (μεταβλητό μέγεθος καρπών), συνέπεια υγρασίας και δροσερών συνθηκών κατά την ανθοφορία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας «ο περονόσπορος, που ευνοείται από τις υγρές συνθήκες στις αρχές του καλοκαιριού, επηρεάζει τις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσει σημαντικές απώλειες», ενώ δεν παραλείπονται και οι κλιματικοί κίνδυνοι, με « επεισόδια παγετού ή χαλαζιού».

Η συγκομιδή έχει ακόμα δρόμο, «ωστόσο, τα εδάφη που αναπληρώνονται καλά με νερό θα μπορούσαν να περιορίσουν αυτή την πτώση της παραγωγής», αναφέρει η SSP.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO