Τις αρχές ανταγωνισμού, ειδικά αυτες των Ηνωμένων Πολιτειών, αναμένεται να προκαλέσει η πρόταση εξαγοράς της ιαπωνικής αλυσίδας 7-Eleven απο τον καναδικό όμιλο Alimentation Couche-Tard.

Οι δύο εταιρείες δραστηριοποιούνται στην αγορά των ΗΠΑ έχοντας χιλιάδες σημεία λιανικής πώλησης ψιλικών και καυσίμων και αυτο είναι πιθανό να προσελκύσει αντιμονοπωλιακό έλεγχο, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, σύμφωνα με αναλυτή λιανικής που επικαλέιται το CNBC.

7-Eleven: Στόχος εξαγοράς για 34 δισ. δολάρια απο την καναδική Couche-Tard

«Θα φανταζόμουν ότι θα υπάρξει κάποια ρυθμιστική ανησυχία και κάποια απαιτούμενη εκποίηση για να λειτουργήσει αυτή η [συμφωνία]», δήλωσε ο Μπράϊαν Γκίλνεμπεργκ διευθύνων σύμβουλος της Retail Cities, στο «Street Signs Asia» του CNBC.

Σημειώνοντας ότι το 7-Eleven και το Circle K είναι οι δύο μεγαλύτερες αλυσίδες καταστημάτων ψιλικών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Μπ. Γκίλνεμπεργκ είπε ότι αναμένει από την Αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου να έχει «πολύ ισχυρή άποψη» για την πιθανή συγχώνευση, ενώ οι ιαπωνικές ρυθμιστικές αρχές θα είχαν επίσης «ανησυχίες».

Η Seven & i Holdings είπε ότι έλαβε μια προκαταρκτική προσφορά εξαγοράς από την Canada’s Couche-Tard τη Δευτέρα. Η Couche-Tard, η οποία επιβεβαίωσε ότι έκανε μια «φιλική, μη δεσμευτική πρόταση», δεν αποκάλυψε πόσα ήταν διατεθειμένη να πληρώσει για την εταιρεία.

Μερίδια αγοράς

Εάν ολοκληρωθεί μια συμφωνία, η ενοποιημένη εταιρεία θα αντιπροσωπεύει το 12,3% της αγοράς ψιλικών καταστημάτων των ΗΠΑ, σύμφωνα με σημείωμα της Δευτέρας από την Canaccord Genuity Capital Markets. Ο επόμενος μεγαλύτερος παίκτης στο χώρο είναι ο Casey’s , με μερίδιο 1,7%, προστίθεται το σημείωμα.

Ο συνδυασμός των δυο εταιρειών θα δημιουργούσε τον ηγέτη του κλάδου υπογραμμίζει το Reuters καθώς η «7-Eleven είναι ο μεγαλύτερος διαχειριστής στον χώρο των καταστημάτων λιανικής στις ΗΠΑ με μερίδιο αγοράς 14,5% το 2023 και τα εμπορικά σήματα της Couche-Tard είχαν μερίδιο αγοράς 4,6% (στις ΗΠΑ) , σύμφωνα με την εταιρεία αναλύσεων και συμβούλων GlobalData.

Η δύναμη των δυο αλυσίδων

Η ιαπωνική αλυσίδα Seven & i απασχολεί περίπου 77.000 άτομα σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με τα στοιχεία της LSEG, και το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεών της προέρχεται από την επιχείρηση ψιλικών της στο εξωτερικό. Από γεωγραφική άποψη, είναι συντριπτικά αμερικανική, με τη Βόρεια Αμερική να συνεισφέρει τα τρία τέταρτα των εσόδων.

Η Alimentation Couche-Tard Inc. που έχει τα σήματα Couche-Tard και Circle K,  δραστηριοποιείται σε περίπου 29 χώρες και περιοχές, με περισσότερα από 16.700 καταστήματα, εκ των οποίων σχεδόν τα 13.100 προσφέρουν καύσιμα οδικών μεταφορών. Επίσης, είναι ενας μεγάλος εργοδότης με 149.000 υπαλλήλους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή