Το Αζερμπαϊτζάν υπέβαλε και επίσημα αίτηση για να γίνει μέλος των BRICS, μιας ομάδας χωρών με αναδυόμενες αγορές υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας, δήλωσε την Τρίτη ο Αϊξάν Χατσιζάντα, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Μπακού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Αζερμπαϊτζάν είναι ο τελευταίος υποψήφιος για ένταξη στους BRICS, μια λέσχη χωρών που για χρόνια αποτελούνταν από πέντε μόνο μέλη και διευρύνθηκε με την ένταξη του Ιράν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Αιθιοπίας και της Αιγύπτου τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.

«Παγώνει» προς το παρόν η διεύρυνση των BRICS+- Μειώνουν τις συναλλαγές σε δολάρια

Η επόμενη σύνοδος BRICS

H επόμενη σύνοδος κορυφής της ομάδας των BRICS+ είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Οκτώβριο (22-24/10) στο Καζάν της Ρωσίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέϊ Λαβρόφ, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ομάδας στο Νόβγκοροντ της Ρωσίας (11/6) , οι χώρες των BRICS+ «αποφάσισαν να κάνουν μια παύση», επειδή είναι σημαντικό να εστιάσουν στην εμβάθυνση και την ισχυροποίηση της συνεργασίας των εννέα πλέον κρατών.

Την ίδια στιγμή πάντως οι χώρες του μπλοκ εξετάζουν την ανάπτυξη της συνεργασία με τις άλλες χώρες , που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να ενταχθούν, στην προοπτική της δημιουργίας σταδίων πριν από την πλήρη ένταξη.

Οι BRICS παρα το γεγονός ότι αναπτύσουν τη μεταξύ τους συνεργασία σε αρκετούς τομείς δεν έχουν αποκτήσει τη δομή και τη οργάνωση άλλων διεθνών οργανισμών, ζήτημα που πιθανά να εξεταστεί στην σύνοδο κορυφής του Καζάν καθώς στις πολιτικές προτεραιότητες της ρωσικής προεδρίας υπάρχει και η «Προώθηση της θεσμικής ανάπτυξης των BRICS».

Σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, υπό τη ρωσική προεδρία των BRICS, θα δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διεύρυνση του «κύκλου των φίλων των BRICS» και αυτό έχει επισημανθεί σε δηλώσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ όσο και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο παράγοντας Τουρκία

Στη διευρυμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS+ με τους ομολόγους τους από άλλες χώρες των Global South και Global East , τον περασμένο Ιούνιο συμμετείχε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Χακάν Φιντάν εξέφρασε το τουρκικό ενδιαφέρον για ένταξη στους BRICS+ αλλά μάλλον οι δηλώσεις του εξυπηρετούσαν την ανάγκη μιας εκ νέου άσκησης πίεσης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο του «οθωμανικου παζαριού», της κλασσικής συνταγής της τουρκικής διπλωματίας, που επιστρατεύεται τακτικά απο τους αξιωματούχους της γειτονικής χώρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ξεκαθαρος και διέλυσε κάθε αμφοβολία: Σε συνέντευξη του στις αρχες Ιουλίου στο αμερικανικο περιοδικό Newsweek και σχετικά με την ανάπτυξη των σχέσεων της ‘Αγκυρας με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης και τους BRICS, ο Τούρκος πρόεδρος διευκρίνισε ότι δεν βλέπει τους οργανισμούς αυτούς ως εναλλακτική λύση έναντι οποιουδήποτε άλλου διεθνούς οργανισμού στον οποίο συμμετέχει η Τουρκία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή