Ελαφρά άνοδο σημείωσαν τον Ιούλιο οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών χάρη στις ισχυρές αποστολές προς τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία που αντιστάθμισαν την περαιτέρω μείωση της ζήτησης για premium και πολυτελή ρολόγια που καταγράφηκε στην Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Οι αποστολές αυξήθηκαν 1,6% σε αξία σε 2,2 δισεκατομμύρια CHF  (ελβετικά φράγκα ) ή 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς ο αριθμός των ρολογιών που εξήχθησαν κατά τη διάρκεια του μήνα παρέμεινε σταθερός σε περίπου 1,4 εκατομμύρια μονάδες, συμφωνα με την η Ομοσπονδία Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών.

Swatch: Χάνουν και φταίνε … οι Κινέζοι

Οι αυξήσεις προήλθαν από την άνοδο κατά 11% των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη αγορά, και την άνοδο 26% στην Ιαπωνία, η οποία ξεπέρασε την Κίνα ως τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια.

Μείωση των εξαγωγών στην Κίνα

Τα κέρδη αντισταθμίστηκαν από τη συνεχιζόμενη πτώση των εξαγωγών προς την Κίνα και το Χονγκ, οι οποίες μειώθηκαν κατά 33% και 19% αντίστοιχα, καθώς η κάμψη των αξιών των ακινήτων συνεχίζει να κλονίζει το καταναλωτικό κλίμα.

Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί δείχνουν την εκπληκτική ανθεκτικότητα της αγοράς των ΗΠΑ, η οποία ξεπέρασε την Κίνα ως ο κορυφαίος προορισμός για τα ελβετικά ρολόγια το 2021, καθώς και τη συνεχιζόμενη ισχύ της Ιαπωνίας ως κόμβος αγορών ρολογιών στην Ασία λόγω του αδύναμου νομίσματος της.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν επίσης το βάθος και την επιμονή μιας επιβράδυνσης που οδήγησε στην Κίνα, η οποία κατακλύζει τη βιομηχανία και πλήττει τις κορυφαίες ελβετικές μάρκες ρολογιών.

Τον Ιούλιο, η Richemont ανέφερε μείωση 27% στις πωλήσεις της Κίνας τους τρεις μήνες έως τον Ιούνιο, μειώνοντας τις συνολικές πωλήσεις των εμπορικών σημάτων ρολογιών της, που περιλαμβάνουν τις Vacheron Constantin, Jaeger-LeCoultre και IWC, κατά 13%.

Η Swatch Group AG, η οποία κατέχει τις Omega, Blancpain και Breguet, είπε επίσης εκείνο τον μήνα ότι οι πωλήσεις στην Κίνα σημείωσαν βουτιά 30% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Τα lockdown και το ισχυρό φράγκο

Η ζήτηση για ακριβά ρολόγια μειώθηκε μετά την απότομη άνοδο όταν έληξαν τα lockdown για τον Covid. Οι αγοραστές ρολογιών premium έχουν περιορίσει τις δαπάνες εν μέσω υψηλότερων επιτοκίων, κλονισμένης οικονομικής ανάπτυξης και γεωπολιτικών συγκρούσεων.

Οι ωρολογοποιοί υποφέρουν επίσης από τη συνεχιζόμενη ισχύ του ελβετικού φράγκου που ώθησε τις αυξήσεις των τιμών σε ορισμένες αγορές και αποθάρρυνε τους πελάτες. Μετά από ένα άλλο ρεκόρ το 2023, οι ελβετικές εξαγωγές ρολογιών μειώθηκαν κατά 2,4% τους πρώτους επτά μήνες του έτους στα 15,2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα CHF ( περίπου 16 δισ. ευρώ)  .

Τα ρολόγια που εξήχθησαν σε τιμές χονδρικής πάνω από 3.000 ελβετικά φράγκα CHF ( 3.150 ευρώ ) αυξήθηκαν κατά 5,4% σε αξία τον Ιούλιο, ενώ τα ρολόγια κάτω των 200 CHF, που περιλαμβάνουν τη δημοφιλή συνεργασία Omega MoonSwatch του Swatch Group, αυξήθηκαν σχεδόν 14%, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για τα ελβετικά ρολόγια μεσαίας τιμής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή