Το εξαιρετικά δημοφιλές φάρμακο αδυνατίσματος της Eli Lilly μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 κατά 94% σε παχύσαρκους ή υπέρβαρους ενήλικες με προδιαβήτη σε σύγκριση με ένα placebo φάρμακο, σύμφωνα με τα αρχικά αποτελέσματα μακροχρόνιας μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Eli Lilly: Συνεχίζει να επένδυει για την παραγωγή φαρμάκων αδυνατίσματος

Η δοκιμή τελευταίου σταδίου για την τιρζεπατίδη, το δραστικό συστατικό της ένεσης απώλειας βάρους Zepbound της εταιρείας και του φαρμάκου για τον διαβήτη Mounjaro, διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς παρουσίασαν παρατεταμένη απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια περίπου τριών ετών θεραπείας. Οι ενήλικες που έλαβαν την υψηλότερη εβδομαδιαία δόση του φαρμάκου είδαν μείωση του σωματικού βάρους κατά 22,9% κατά μέσο όρο μετά από 176 εβδομάδες, σε σύγκριση με 2,1% για εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία της Eli Lilly θα μπορούσε να καθυστερήσει ουσιαστικά μια πιθανή διάγνωση για άτομα με προδιαβήτη ή άτομα με επίπεδα σακχάρου στο αίμα που είναι υψηλότερα από το κανονικό αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να ταξινομηθούν ως διαβήτης τύπου 2.

Περισσότεροι από ένας στους τρεις Αμερικανούς έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με τα τελευταία κυβερνητικά στοιχεία, τα οποία οι ειδικοί υγείας λένε ότι μπορεί να αντιστραφεί με αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η διατροφή και η άσκηση. Τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή έχουν παχυσαρκία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προδιαβήτη.

Τα νέα δεδομένα δείχνουν επίσης τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία από τη λήψη μιας έντονης κατηγορίας φαρμάκων για την παχυσαρκία και τον διαβήτη που ονομάζονται GLP-1, τα οποία μιμούνται τις ορμόνες που παράγονται στο έντερο για να μειώσουν την όρεξη και να ρυθμίσουν το σάκχαρο στο αίμα.
Καθώς το Zepbound και το Mounjaro της Eli Lilly και οι ενέσιμές μορφές φαρμάκου αδυνατίσματος από την αντίπαλο φαρμακευτική βιομηχανία Novo Nordisk, έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία δύο χρόνια, οι εταιρείες έχουν αποδυθεί σε έναν αγώνα δρόμου για δοκιμάσουν και άλλες κλινικές χρήσεις των φαρμάκων τους.

Eli Lilly: 900 εκατ. ενήλικες σε κίνδυνο λόγω παχυσαρκίας

«Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια που θέτει σχεδόν 900 εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο σε αυξημένο κίνδυνο άλλων επιπλοκών όπως ο διαβήτης τύπου 2», δήλωσε ο Δρ Τζεφ Έμικ, ανώτερος αντιπρόεδρος ανάπτυξης προϊόντων της Eli Lilly. «Αυτά τα δεδομένα ενισχύουν τα πιθανά κλινικά οφέλη της μακροχρόνιας θεραπείας για άτομα που ζουν με παχυσαρκία και προδιαβήτη».

Η Eli Lilly δοκίμασε την τιρζεπατίδη σε περισσότερους από 1.000 ενήλικες για 176 εβδομάδες στη δοκιμή φάσης τρία, ακολουθούμενη από μια περίοδο 17 εβδομάδων όπου οι ασθενείς διέκοψαν τη θεραπεία. Είναι η πιο μακροχρόνια ολοκληρωμένη μελέτη για το φάρμακο μέχρι σήμερα, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ο εταιρεία φαρμάκων θα υποβάλει τα τελευταία αποτελέσματα σε ένα περιοδικό με κριτές και θα τα παρουσιάσει σε ένα επερχόμενο ιατρικό συνέδριο τον Νοέμβριο. Η Eli Lilly δημοσίευσε αποτελέσματα απώλειας βάρους 72 εβδομάδων σε μια μεγαλύτερη ομάδα ασθενών από την ίδια δοκιμή, που ονομάζεται SUMOUNT-1, το 2022.

Οι ασθενείς στη δοκιμή που διέκοψαν τη λήψη τιρζεπατίδης κατά τη διάρκεια των 17 εβδομάδων άρχισαν να ανακτούν βάρος και είδαν αύξηση της εξέλιξης σε διαβήτη. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες στη δοκιμή είχαν 88% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα της τρίτης φάσης.

Τα δεδομένα ασφάλειας για την τιρζεπατίδη κατά τη διάρκεια της δοκιμής ήταν σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες για το φάρμακο, σύμφωνα με την Eli Lilly. Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γαστρεντερικές, όπως διάρροια, ναυτία, δυσκοιλιότητα και έμετος και ήταν γενικά ήπιας έως μέτριας βαρύτητας.

Το Zepbound της Eli Lilly λειτουργεί μιμούμενο δύο φυσικά παραγόμενες ορμόνες του εντέρου που ονομάζονται GLP-1 και GIP.

Το GLP βοηθά στη μείωση της πρόσληψης τροφής και της όρεξης. Το GIP, το οποίο επίσης καταστέλλει την όρεξη, μπορεί επίσης να βελτιώσει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα διασπά τη ζάχαρη και το λίπος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus