Αν αναρωτιόμασταν ποιο φάρμακο για την παχυσαρκία είχε τις καλύτερες επιδόσεις τους τελευταίους 12 μήνες, η προφανής απάντηση θα ήταν τα προϊόντα της Novo Nordisk ή της Eli Lilly. Αλλά αυτό θα ήταν λάθος.

Οι δύο εταιρείες, οι οποίες κυριαρχούν στην κατηγορία των θεραπειών απώλειας βάρους GLP-1, τα πήγαν καλά. Αλλά η Hims & Hers Health, μια εταιρεία τηλεϊατρικής που άρχισε να πωλεί σύνθετες εκδόσεις – ή αντιγραφές – αυτών των φαρμάκων, τα πήγε ακόμη καλύτερα. Οι μετοχές της νεοσύστατης επιχείρησης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο έχουν αυξηθεί περισσότερο από 120% από τον περασμένο Αύγουστο. Η Eli Lilly έχει κερδίσει 67% και η Novo 44%.

Φάρμακα αδυνατίσματος: 9 ερωτήσεις – απαντήσεις για την μπίζνα πολλών δισ. της φαρμακοβιομηχανίας

Είναι αλήθεια ότι η Hims, η οποία ξεκίνησε να πωλεί φάρμακα για τη στυτική δυσλειτουργία και την τριχόπτωση, είναι μια πολύ μικρότερη εταιρεία, με χρηματιστηριακή αξία κάτω από 3,5 δισ. δολάρια. Οι μετοχές προέρχονταν επίσης από χαμηλή βάση. Η Eli Lilly αξίζει 876 δισ. δολάρια, ενώ η Novo είναι εταιρεία αξίας άνω των 3 δισ. δανείων (443 δισ. δολάρια).

Φάρμακα αδυνατίσματος: Η εκρηκτική ζήτηση οδηγεί σε νέες λύσεις

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν οι Financial Times, η απότομη άνοδος της τιμής της μετοχής της Hims υπογραμμίζει πώς η εκρηκτική ζήτηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς των Wegovy, Ozempic, Zepbound και άλλων φαρμάκων GLP-1, έχει δημιουργήσει μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία για τους παρασκευαστές και πωλητές σύνθετων φαρμάκων.

Τα σύνθετα φάρμακα δεν είναι γενόσημα, αλλά αντίγραφα. Φτιάχνονται με το ίδιο βασικό συστατικό με τα επώνυμα φάρμακα, αλλά από ένα εξειδικευμένο φαρμακείο και όχι από μια φαρμακευτική εταιρεία. Δεν έχουν έγκριση από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων. Ούτε, όπως εξηγεί η αντίπαλη νεοφυής εταιρεία ψηφιακής υγείας Ro σε μια δήλωση αποποίησης ευθυνών στον ιστότοπό της, «απαιτούν έλεγχο ασφάλειας, αποτελεσματικότητας ή παραγωγής».

Ωστόσο, επιτρέπεται να παρασκευάζονται όταν υπάρχει έλλειψη. Αυτό συμβαίνει με τα φάρμακα απώλειας βάρους GLP-1, τα οποία λειτουργούν μιμούμενα μια ορμόνη που παράγεται στο έντερο για να καταστείλει την όρεξη ενός ατόμου και να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

H απότομη άνοδος της τιμής της μετοχής της Hims υπογραμμίζει πώς η εκρηκτική ζήτηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη προσφοράς των Wegovy, Ozempic, Zepbound και άλλων φαρμάκων GLP-1, έχει δημιουργήσει μια τεράστια επιχειρηματική ευκαιρία.

Ποια είναι η ανερχόμενη δύναμη στο αδυνάτισμα

Η Hims ιδρύθηκε το 2017 και μόλις τέσσερα χρόνια αργότερα εισήλθε στο χρηματιστήριο μέσω μιας συμφωνίας Spac. Η εταιρεία δεν έχει ακόμη βγάλει κέρδη. Ανέφερε καθαρές ζημίες ύψους 23,5 εκατ. δολαρίων σε έσοδα 872 εκατ. δολαρίων πέρυσι. Η μετοχή πέρασε το μεγαλύτερο μέρος του 2021 έως το 2023 διαπραγματευόμενη κάτω από την αρχική τιμή των 10 δολαρίων.

Σύμφωνα με τους FT, οι μετοχές της εκτινάχθηκαν αφού δήλωσε τον Μάιο ότι θα αρχίσει να πωλεί μια έκδοση του Wegovy. Ακολούθησε αυτό το μήνα με την είδηση ότι αγόρασε ένα σύνθετο φαρμακείο για να βοηθήσει να κλειδώσει την προσφορά. Οι επενδυτές το αποθέωσαν, με τη ζήτηση για τα φάρμακα GLP-1 να μην έχει τέλος. Η έκδοση της Hims, η οποία ξεκινάει από μόλις 199 δολάρια το μήνα, είναι σημαντικά φθηνότερη από τα 1.000 δολάρια ή και περισσότερα που πρέπει να πληρώσει κανείς για την επώνυμη έκδοση.

Πρόκειται για έναν αμφιλεγόμενο τομέα, με κύριες ανησυχίες την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Τόσο η Novo όσο και η Lilly έχουν καταθέσει πολυάριθμες αγωγές για να προσπαθήσουν να σταματήσουν την πώληση σύνθετων εκδόσεων των φαρμάκων τους. Στη συνέχεια, υπάρχει το ερώτημα τι θα συμβεί όταν η έλλειψη επώνυμων φαρμάκων μειωθεί. Οι επενδυτές που ανέβασαν τη μετοχή φέτος, μπορεί να μείνουν τελικά με άδεια χέρια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή