Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ και οι συνάδελφοί του στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, αντιμετωπίζουν ένα πολύ διαφορετικό δίλημμα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, καθώς συγκεντρώνονται αργότερα αυτή την εβδομάδα για το ετήσιο οικονομικό συμπόσιο στο Τζάκσον Χολ. Τον περασμένο Αύγουστο το κύριο ερώτημα ήταν πόσο καιρό θα χρειαζόταν να παραμείνουν τα επιτόκια στα υψηλά δύο δεκαετιών για να μετριαστεί ο πληθωρισμός.

Φέτος, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει νέα σημάδια αποκλιμάκωσης και η αγορά εργασίας επιβραδύνεται, το ερώτημα δεν είναι αν η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο, αλλά κατά πόσο.

Οι επενδυτές αναμένουν μια πρώτη «απάντηση» την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας που θα εκφωνήσει ο Πάουελ. Ο ίδιος στις 31 Ιουλίου είχε καταστήσει σαφές ότι ήταν δυνατή μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα , αλλά τότε υποβάθμισε την ιδέα για κάτι μεγαλύτερο, όπως οι 50 μονάδες βάσης.

Ο Πάουελ κρατάει τα κλειδιά της παγκόσμιας οικονομίας- Τι σήμα θα δώσει για τα επιτόκια

Το βλέμμα στη Federal Reserve

«Πιστεύουμε ότι πλησιάζει η ώρα και εάν λάβουμε τα δεδομένα που ελπίζουμε να λάβουμε, τότε μια μείωση του επιτοκίου πολιτικής μας θα μπορούσε να είναι στο τραπέζι στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου», είχε τονίσει.

Η παράδοση της συγκέντρωσης στο Jackson Hole ξεκίνησε πριν από περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, όταν αξιωματούχοι από την Federal Reserve Bank του Κάνσας Σίτι επέλεξαν το σημείο για τη συνάντησή τους το 1982.

Εκείνη τη χρονιά, η Fed του Κάνσας Σίτι θεώρησε ότι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσει ότι ο τότε Πρόεδρος της Fed, Πολ Βόλκερ, θα αποδεχόταν την πρόσκληση, ήταν να συνδυάσει την εκδήλωση κάπου, όπου θα μπορούσε στα τέλη Αυγούστου να ψαρέψει. Ήταν ευρέως γνωστό ότι ο Βόλκερ αγαπούσε το άθλημα.

Δεκαετίες αργότερα, κεντρικοί τραπεζίτες από όλο τον κόσμο, ακαδημαϊκοί, υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και δημοσιογράφοι εξακολουθούν να συγκεντρώνονται στο ίδιο μέρος για να συζητήσουν την οικονομία και τη νομισματική πολιτική. Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο Jackson Lake Lodge στο Εθνικό Πάρκο Grand Teton.

Παραδοσιακά, οι πρόεδροι της Fed χρησιμοποιούν την ομιλία τους στο Τζάκσον Χολ για να παραδώσουν ένα σημαντικό, μακροπρόθεσμο μήνυμα πολιτικής.

Ο πρώην πρόεδρος της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, χρησιμοποίησε την ομιλία του το 2010 για να παρουσιάσει ένα επιχείρημα ότι η Fed θα μπορούσε να φέρει σε λειτουργία την οικονομία αγοράζοντας ομόλογα, ένα εργαλείο γνωστό και ως ποσοτική χαλάρωση (QE).

Η ομιλία του Πάουελ το 2018 «Guided by the Stars» – ίσως η πιο αξέχαστη στη θητεία του- σκιαγράφησε το πώς σκεφτόταν το φυσικό πραγματικό επιτόκιο, το ποσοστό που ούτε ωθεί ούτε επιβραδύνει την ανάπτυξη.

Το 2022, ο Πάουελ οδήγησε τις αγορές σε βουτιά αφού υποσχέθηκε σε μια πιο σύντομη από την τυπική ομιλία να κάνει ό,τι χρειάζεται για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας , προειδοποιώντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα μπορούσαν να φέρουν πόνο και μεγαλύτερη ανεργία.

«Θα συνεχίσουμε μέχρι να είμαστε σίγουροι ότι η δουλειά έχει ολοκληρωθεί», είχε πει τότε.

Τον περασμένο Αύγουστο, ο Πάουελ ήταν για άλλη μια φορά ανένδοτος ότι η Fed ήταν «έτοιμη να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια», καθώς δεσμεύτηκε να μειώσει τον πληθωρισμό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. «Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από την κορύφωσή του – μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη – παραμένει πολύ υψηλός», είπε είχε τονίσει.

«Δεν νομίζω ότι ξέρει ακόμα»

Σύμφωνα με ανάλυση του Yahoo Finance, ο τόνος του πιθανότατα θα είναι σημαντικά διαφορετικός αυτή την Παρασκευή, μετά τα πιο αισιόδοξα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ενίσχυσαν τις προσδοκίες της Federal Reserve.

Αυτό που περιμένουν ορισμένοι παρατηρητές της Fed από τον Πάουελ δεν είναι μια συγκεκριμένη πρόβλεψη για τον Σεπτέμβριο, αλλά μια υπενθύμιση ότι η Fed θα δώσει τώρα μεγάλη προσοχή στην απασχόληση καθώς η αγορά εργασίας εξασθενεί.

«Θέλει να είναι πολύ διαφανής, αλλά δεν νομίζω ότι γνωρίζει ακόμη ειλικρινά», σχολιάζει ο Wilmer Stith, διευθυντής χαρτοφυλακίου ομολόγων της Wilmington Trust. «Πιθανότατα θα τους δείτε να επικεντρώνονται περισσότερο στο να διασφαλίσουν ότι η ανεργία δεν θα εξασθενήσει περαιτέρω».

Η Federal Reserve  έχει διπλή εντολή να διατηρήσει τη σταθερότητα των τιμών και τη μέγιστη απασχόληση. Το τελευταίο αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς η ανεργία αυξάνεται, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στη Fed να δράσει. Τον Ιούλιο, το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 4,3% — το υψηλότερο επίπεδό του από τον Οκτώβριο του 2021.

Ο Luke Tilley, επικεφαλής οικονομολόγος του Wilmington Trust, αναμένει από τον Πάουελ να συζητήσει το φυσικό επιτόκιο, δηλαδή το ποσοστό με το οποίο η νομισματική πολιτική δεν τονώνει ούτε περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη.

Αυτό το μέτρο – γνωστό και ως «ουδέτερο» επιτόκιο – βοηθά την κεντρική τράπεζα να καταλάβει πόσο περιοριστική είναι στην πραγματικότητα η πολιτική της.

«Μια συζήτηση σχετικά με το τι είναι ουδέτερο και τι είναι περιοριστικό θα έδινε την ευκαιρία στη Fed να πει: «Γεια, θα μειώσουμε τα επιτόκια, αλλά θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι ότι απλώς αφήνουμε το πεντάλ του φρένου  λίγο, χωρίς επιτάχυνση», είπε ο Tilley.

Η Έστερ Τζορτζ, πρώην επικεφαλής της Fed του Κάνσας Σίτι που κάποτε φιλοξένησε το συνέδριο του Τζάκσον Χόλ, είπε ότι αναμένει από τον Πάουελ να κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έκανε με την ομιλία του το 2018.

«Θα περίμενα να πάρει το θέμα και μετά να κάνει πίσω και να διευρύνει τον φακό», είπε η Τζορτζ.

Μεγαλύτερη αναμονή

Ωστόσο, οι παρατηρητές της Fed ίσως χρειαστεί να περιμένουν πέραν αυτής της εβδομάδας, ώστε να αποκτήσουν μια πιο σφαιρική εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί τον Σεπτέμβριο. Ιδιαίτερη σημασία θα έχει η έκθεση θέσεων εργασίας για τον Αύγουστο που θα δημοσιευτεί στις 6 Σεπτεμβρίου.

Οποιαδήποτε έκπληξη σε αυτή την έκθεση θα μπορούσε να αλλάξει τον λογισμό της Fed και ως εκ τούτου και το εύρος μείωσης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή