Υπερβολικό χαρακτηρίζει το πρόσφατο ράλι ανόδου του φυσικού αερίου η Goldman Sachs, η οποία όμως προειδοποιεί ότι εάν συνεχιστεί η αστάθεια, τότε θα υπάρξουν αναταράξεις και στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης τον προσεχή χειμώνα.

Η τιμή για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο ξεπέρασε το εύρος των 30-35 ευρώ/MWh που είχε τιμολογήσει τον Μάιο-Ιούλιο, φθάνοντας πάνω από τα 40 ευρώ/MW νωρίτερα αυτόν τον μήνα, αν και μετριάστηκε λίγο κάτω από τα 40 ευρώ αυτήν τη στιγμή.

Η Goldman Sachs για την αστάθεια στις αγορές

Ο κύριος μοχλός της αποκλιμάκωσης αυτής ήταν ο φόβος ότι τα υπόλοιπα των 42 mcm/d ρωσικού φυσικού αερίου που ρέει αυτή τη στιγμή μέσω της Ουκρανίας (που ισοδυναμεί με το 9% της τρέχουσας συνολικής παροχής φυσικού αερίου της Βορειοδυτικής Ευρώπης) θα σταματήσει λόγω της αστάθειας στην περιοχή.

Goldman Sachs: Μειώνει στο 20% τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ

Κατά την Goldman Sachs, αυτό το ράλι της τιμής του φυσικού αερίου είναι υπερβολικό για τρεις βασικούς λόγους. Πρώτον, δεδομένου ότι το ρωσικό αέριο συνέχισε να ρέει μέσω της Ουκρανίας, δεν υπήρξε πραγματική φυσική αυστηροποίηση του ισοζυγίου. Εκτιμά, δε, ότι αυτές οι ροές θα σταματήσουν μόνο από τις 25 Ιανουαρίου, όταν λήξει η υπάρχουσα συμφωνία διαμετακόμισης φυσικού αερίου της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Δεύτερον, ενώ δεν υπήρξε απώλεια προσφοράς αγωγών, όσο περισσότερο διατηρούνται αυτές οι υψηλότερες ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου σε σχέση με τις τιμές του ευρωπαϊκού άνθρακα και του LNG της Ασίας, τόσο χαμηλότερη είναι η ζήτηση φυσικού αερίου (λόγω της μεταφοράς) και τις υψηλότερες (δυνητικά) ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG, ειδικά εάν το συνεχιζόμενο κύμα καύσωνα στη Βορειοανατολική Ασία υποχωρήσει, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των προοπτικών για το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο. goldman-fysiko aerio

Τρίτον, ακόμη και αν οι τρέχουσες ροές της Ουκρανίας διακόπηκαν, η Goldman Sachs ξεκαθαρίζει ότι αυτό δεν θα μεταφραστεί σε σύσφιξη 1:1 του ισοζυγίου της ΒΔ Ευρώπης.

Αυτό συμβαίνει επειδή άλλοι προμηθευτές μπορούν να παρέμβουν για να συμβάλουν στην αντιστάθμιση του χαμένου φυσικού αερίου, όπως οι υψηλότερες ροές από την Αλγερία προς την Ιταλία, όπως είδαμε κατά την προηγούμενη διακοπή στην περιοχή, και οι υψηλότερες ροές φυσικού αερίου προς την Ουγγαρία μέσω Τουρκίας, σύμφωνα με μια εμπορική συμφωνία φυσικού αερίου ανακοινώθηκε νωρίτερα φέτος.

Από τις 25 Ιανουαρίου, όταν λήγει η συμφωνία διαμετακόμισης ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, η Goldman Sachs αναμένει ότι οι εξαγωγές των γερμανικών αγωγών προς την Κεντρική/Ανατολική Ευρώπη θα αυξηθούν κατά 16 mcm/ημέρα κατά μέσο όρο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι συνεχίζει να υπολογίζει την πληρότητα των αποθηκών κοντά στο 95%. Σε αυτό το πλαίσιο, το ράλι TTF δείχνει πόσο ευαίσθητη παραμένει η αγορά σε τυχόν κινδύνους σύσφιξης τον φετινό χειμώνα, επομένως εντάσσει στα σενάρια της ότι οι χειμερινοί κίνδυνοι τιμών TTF παραμένουν ανοδικοί σε σχέση με την πρόβλεψή της για 35 ευρώ/MWh.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι ένα σενάριο όπου ένα πιο ψυχρό από το μέσο χειμώνα και μία τυπική απόκλιση που μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ζήτησης, πιθανότατα θα οδηγούσε τις χειμερινές τιμές TTF υψηλότερα (60-80 ευρώ/MWh) έναντι των τρεχουσών προθεσμιακών τιμών στα 43 ευρώ/MWh για να αντισταθμιστεί το έλλειμμα που οφείλεται στις καιρικές συνθήκες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή