Οι επιχειρήσεις στον Καναδά προειδοποιούν για πιθανή μακροπρόθεσμη επίπτωση στην οικονομία εάν ξεκινήσουν απεργίες των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους και τα λιμάνια της χώρας και οδηγήσουν σε ασφυξία τις ζωτικές εμπορικές αρτηρίες της χώρας.

Χιλή: Αναστολή απεργίας στο μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού στον κόσμο

Οι φόβοι αυτοί διατυπώνονται καθώς οι δύο βασικές σιδηροδρομικές εταιρείες του Καναδά, η Canadian National Railway Co. και η Canadian Pacific Kansas City Ltd. , ετοιμάζονται να κατεβάσουν χειρόφρενο στους συρμούς τους και να διακόψουν την κυκλοφορία των εμπορευμάτων την Πέμπτη, εάν δεν καταφέρουν να έρθουν σε συμφωνία με το σωματείο Teamsters, το οποίο εκπροσωπεί περισσότερους από 9.000 εργαζόμενους. Αυτή η εξέλιξη θα παρέλυε τη διακίνηση σημαντικών εμπορευμάτων όπως τα λιπάσματα, καθώς και την εμπλοκή και την εκτροπή της κυκλοφορίας εμπορευματοκιβωτίων.

Οι σιδηρόδρομοι έχουν πει ότι θα προβούν σε λοκ άουτ τα ξημερώματα της Πέμπτη, εάν χρειαστεί, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην προσπάθεια απεργίας των εργαζομένων. Ο υπουργός Εργασίας Στίβεν ΜακΚίνον και οι ομοσπονδιακοί μεσολαβητές πρόκειται να συναντηθούν με τις δύο εμπλεκόμενες πλευρές στο Μόντρεαλ την Τρίτη και στο Κάλγκαρι την Τετάρτη. Ο ΜακΚίνον θα παροτρύνει τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση και να «εκπληρώσουν τις ευθύνες τους απέναντι στους Καναδούς», σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο.

Την ίδια στιγμή, ένα συνδικάτο 730 λιμενεργατών στη Βρετανική Κολομβία – όπου βρίσκεται το πιο πολυσύχναστο λιμάνι του Καναδά, το Βανκούβερ – απειλούν επίσης με απεργία, εν αναμονή ψηφοφορίας από το International Longshore & Warehouse Union Local 514.

Η απεργία 13 ημερών που είχει συγκλονίσει πέρσι τον Καναδά

Οι επιχειρήσεις θυμίζουν πως εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από μια 13ήμερη απεργία λιμενεργατών του συνδικάτου ILWU πριν από ένα χρόνο, η οποία σύμφωνα με το Εμπορικό Συμβούλιο του Ευρύτερου Βανκούβερ (GVBT), προκάλεσε απώλειες στο εμπόριο ύψους 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά (8 δισεκατομμύρια δολάρια). Το υπουργείο Μεταφορών του Καναδά είπε ότι η διαταραχή μείωσε το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του Καναδά έως και κατά 980 εκατομμύρια δολάρια Καναδά.

«Η φήμη μας ως αξιόπιστου εμπορικού εταίρου, ήδη εύθραυστη μετά τις απεργίες στα δυτικά λιμάνια μας το περασμένο καλοκαίρι, φαίνεται έτοιμη να δεχθεί άλλο ένα δαπανηρό χτύπημα», δήλωσε η Μπριτζίτ Άντερσον, πρόεδρος του Greater Vancouver Board of Trade.

Οι φορείς του κλάδου που εκπροσωπούν αυτοκινητοβιομηχανίες και εταιρείες εξόρυξης είχαν επίσης προειδοποιήσει προηγουμένως για τον αντίκτυπο των απεργιών στις σχέσεις με τους πελάτες και την αξιοπιστία του Καναδά στον εμπορικό τομέα, σύμφωνα με έκθεση του Απριλίου από την εμπορική επιτροπή της Βουλής των Κοινοτήτων.

Οι αμερικανικοί θαλάσσιοι τερματικοί σταθμοί υπέγραψαν μακροχρόνιες συμβάσεις με ναυτιλιακές εταιρείες για να μεταφέρουν το φορτίο μακριά από τη δυτική ακτή του Καναδά. «Οι επιπτώσεις αυτής της συνεχιζόμενης εκτροπής φορτίου εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα», δήλωσε ο Σύνδεσμος Ναυτιλιακών Εργοδοτών της Βρετανικής Κολομβίας σε μια ενημέρωση προς τους βουλευτές τον Δεκέμβριο.

Καθώς πλησιάζουν νέες απεργίες, η μεταφορά φορτίων και πάλι σημειώνει καθυστερήσεις ή και διακοπές, δήλωσε ο Jonathan White, εμπορικός αντιπρόεδρος της Canada Steamship Lines Inc., η οποία αποστέλλει εκατομμύρια τόνους ετησίως ξηρών εμπορευμάτων χύδην, συμπεριλαμβανομένων σιδηρομεταλλεύματος, σιτηρών, τσιμέντου και αλατιού.

Ακόμη και χωρίς απεργία από τους επιστάτες της αποβάθρας της Βρετανικής Κολούμπια, οι απεργίες στον σιδηρόδρομο θα έκλειναν ουσιαστικά μεγάλο μέρος της κυκλοφορίας του λιμανιού, καθώς περίπου τα δύο τρίτα του φορτίου στη Λιμενική Αρχή του Βανκούβερ Fraser μετακινούνται σιδηροδρομικώς, σύμφωνα με τον Alex Munro, εκπρόσωπο του λιμανιού.

Τα πλοία που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Βανκούβερ καλούνται να επιβραδύνουν και να καθυστερήσουν τις αφίξεις τους για να αποφευχθεί περαιτέρω συμφόρηση και το λιμάνι αναμένει να διακοπούν οι μεταφορές αγαθών, όπως σιτηρά, ποτάσα, άνθρακας και άλλα φορτία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή