Οι επενδυτικές ευκαιρίες έχουν πολλές μορφές. Μπορεί να είναι μετοχές και άλλα χρεόγραφα, πολύτιμα μέταλλα, έργα τέχνης και συλλεκτικά αντικείμενα, ακόμη και αποστάγματα και οινοπνεύματα.

Σε μια από τις πιο σημαντικές δημοπρασίες ουίσκι της χρονιάς, 196 μπουκάλια άξια συλλογής, συμπεριλαμβανομένων εξαιρετικά σπάνιων vintage, μεμονωμένες συνεργασίες και σειρές περιορισμένης έκδοσης, από μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα στη Σκωτία, την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ βγαίνουν στο σφυρί αυτή την εβδομάδα.

Η ζωντανή υποβολή προσφορών πραγματοποιήθηκε ηλεκτρονικά στις 17 Αυγούστου. Όλα τα είδη είναι εγγυημένα αυθεντικά, δεν έχουν ανοιχτεί και θα αποσταλούν από το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου προέρχονται από ιδιωτική συλλογή, όπως αναφέρει το Barron’s. Ο πωλητής παρέμεινε ανώνυμος.

Σκωτία: Χώρα παρασκευής του καλύτερου ουίσκι για το 2024

Με το ενδιαφέρον για εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων να αυξάνεται, η γοητεία της επένδυσης σε εξαιρετικά σπάνια ουίσκι έχει αυξηθεί δραματικά την τελευταία δεκαετία, μια περίοδο κατά την οποία η αξία των σπάνιων φιαλών έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 500%, σύμφωνα με τον δείκτη Knight Frank Luxury Investment Index.

«Ως κατηγορία επενδύσεων, όπως τα έργα τέχνης και το εκλεκτό κρασί, ο συνδυασμός σπανιότητας και ζήτησης, ειδικά στις αγορές της Ασίας, οδηγεί τις τιμές», είπε στο Barron’s η Μπριγκίτε Κρόυσε, ιδρύτρια της Kruse GWS Auctions. «Και ενώ μόνο ο χρόνος θα δείξει, είμαστε βέβαιοι ότι όσο παλιώνουν θα αυξάνεται η αξία τους».

Το εξαιρετικά σπάνιο ουίσκι ως επένδυση ξεπέρασε τις επιδόσεις του S&P, σύμφωνα με την Κρούσε.

«Φυσικά υπάρχουν λάτρεις του ουίσκι που αγοράζουν για προσωπική κατανάλωση, αλλά οι ενδιαφερόμενοι εισέρχονται επίσης στην αγορά δημοπρασιών ουίσκι επειδή κατανοούν τη διαρκή αξία αυτών των ρευστών περιουσιακών στοιχείων και βλέπουν ότι η αξία ενός μπουκαλιού δεκαπλασιάζεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα», εξηγεί.

Η αυξανόμενη ζήτηση και η περιορισμένη προσφορά, ιδιαίτερα μεταξύ των συλλεκτών στην Ασία και μιας νεότερης γενιάς επενδυτών, πυροδοτεί πολέμους προσφορών και οδηγεί σε πωλήσεις ρεκόρ για τα πιο επιθυμητά μπουκάλια, σύμφωνα με την Κρούσε.

Η βιομηχανία συγκλονίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ένα μπουκάλι του Macallan 1926, ένα από τα μόλις 12 μπουκάλια καλυμμένα με ετικέτα που σχεδιάστηκε από τον Ιταλό ζωγράφο Βαλέριο Αντάμι, πουλήθηκε για 2,1 εκατομμύρια λίρες σε δημοπρασία του οίκου Sotheby’s στο Λονδίνο. Το ρεκόρ κράτησε μόνο μερικούς μήνες, καθώς τον Ιανουάριο, ο Αμερικανός συλλέκτης Μάικ Ντέιλι αγόρασε ένα μπουκάλι Emerald Isle, που φέρεται να είναι το πιο σπάνιο single-malt τριπλής απόσταξης που υπάρχει, σε ιδιωτική πώληση για 2,8 εκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας το πιο ακριβό μπουκάλι ουίσκι που πωλήθηκε ποτέ.

Αυτά είναι τα πέντε πιο περιζήτητα μπουκάλια που βγήκαν στο σφυρί, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών:

Bowmore 31-Year-Old Timeless Series (εκτίμηση προπώλησης: $5.000)

Περιορισμένη σε 3.000 φιάλες παγκοσμίως, αυτή η σειρά ήταν διαθέσιμη μόνο σε καταστήματα αφορολογήτων ειδών. Το single-malt ωρίμασε σε βαρέλια bourbon για 29 χρόνια, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε βαρέλια ισπανικής παλαίωσης βελανιδιάς Matusalem-sherry. Ένα αληθινό εκθεματικό κομμάτι, το μπουκάλι παρουσιάζεται σε θήκη ρητίνης 4 κιλών με το δέντρο της ζωής χαραγμένο στο ντεκόρ. Μέσα υπάρχει μια κλεψύδρα 3 λεπτών με άμμο—λόγω της πολυπλοκότητας της γεύσης και του χαρακτήρα, ο παραγωγός συνιστά να βάλετε μια δόση και μετά να περιμένετε τουλάχιστον τρία λεπτά πριν δοκιμάσετε το ουίσκι.

Macallan No. 6 σε Lalique (εκτίμηση προπώλησης: $7.000)

Μεταξύ των 196 κομματιών που προσφέρονται, το πιο εντυπωσιακό μπορεί να είναι απλώς ένα μπουκάλι Macallan No. 6 σε Lalique 70cl. Μέρος της σειράς Master Series 1824 της ετικέτας, αυτή η συνεργασία συνδυάζει το σπάνιο υγρό με μια κρυστάλλινη καράφα που δημιουργήθηκε από τον διάσημο Γάλλο καλλιτέχνη υαλουργίας.

Johnnie Walker Blue Label Ghost & Rare Brora (εκτίμηση προπώλησης: $3.000 )

Όταν πρόκειται για «αποστακτήρια-φαντάσματα», δηλαδή έχουν σταματήσει παραγωγή, αλλά υπάρχει ακόμα διαθέσιμο απόθεμα, δεν υπάρχουν πολλά πιο βραβευμένα από το Brora Whisky, το διάσημο σκωτσέζικο αποστακτήριο που λειτούργησε μεταξύ 1819 και 1983.

Jack Daniel’s Sinatra Century Limited Edition (εκτίμηση προπώλησης: $ 6.500)

Ένας από τους πιο διάσημους θαυμαστές του Jack Daniel’s ήταν ο Φρανκ Σινάτρα και αυτό το μπουκάλι, το οποίο έρχεται σε ένα λακαρισμένο, πλούσιο σκούρο μπλε κουτί, κυκλοφόρησε το 2015 για να τιμήσει τα 100α γενέθλια του θρυλικού τραγουδιστή. Μόνο 100 βαρέλια μπέρμπον επιλέχθηκαν για να γίνει αυτή η σειρά και κάθε μπουκάλι συνοδεύεται από μια ηχογράφηση του Sinatra που δεν είχε κυκλοφορήσει στο παρελθόν.

Springback 26-Year-Old Countdown Collection (2024) (εκτίμηση προπώλησης: $5.000)

Από το καταξιωμένο αποστακτήριο της Σκωτίας κυκλοφορεί μία ειδική εμφιάλωση κάθε χρόνο ως οδηγός για το 200ο έτος απόσταξης το 2028. Μόνο επιλεγμένοι πελάτες είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν ένα από τα 500 μπουκάλια της συλλογής του 2024.

Επίσης, από το Macallan είναι ένα μπουκάλι της Genesis Limited Edition (2018), ένα από τα μόλις 2.500 μπουκάλια που κατασκευάστηκαν σε ανάμνηση του νέου αποστακτηρίου της μάρκας στο χωριό Craigellachie της Σκωτίας και της συνεργασίας του με το αρχιτεκτονικό γραφείο Rogers Stirk Harbor & Partners.

Μια δεύτερη έκδοση του Tomintoul του 1974 περιορίζεται σε μόλις 165 μπουκάλια, το σπάνιο single malt, το οποίο ωριμάζει για πάνω από 40 χρόνια σε βαρέλια από αμερικανική δρύ, διατίθεται σε χειροποίητη κρυστάλλινη καράφα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή