Σε μείωση του κόστους δανεισμού -τη δεύτερη μετά τον Μάιο- προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας,  σηματοδοτώντας παράλληλα άλλες τρεις μειώσεις επιτοκίων έως το τέλος του έτους. Ειδικότερα, η Riksbank μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες την Τρίτη στο 3,5%.

«Εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό παραμείνουν οι ίδιες, το επιτόκιο πολιτικής μπορεί να μειωθεί άλλες δύο ή τρεις φορές φέτος, κάτι που είναι κάπως ταχύτερο από ό,τι εκτίμησε η Εκτελεστική Επιτροπή τον Ιούνιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Riksbank.

Ενώ ο κυβερνήτης Erik Thedeen και οι συνάδελφοί του έχουν σηματοδοτήσει μια προσεκτική προσέγγιση, οι εκκλήσεις για ταχύτερη νομισματική χαλάρωση έχουν αυξηθεί πρόσφατα καθώς ο πληθωρισμός έχει ξεπεράσει τον στόχο του 2% της τράπεζας από τον Ιούνιο και οι Σουηδοί καταναλωτές παραμένουν υπό πίεση από το υψηλό κόστος δανεισμού.

Επιτόκια: «Πρόβλεψη και όχι υπόσχεση» οι μειώσεις – Τι είπε ο Σουηδός τραπεζίτης

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η σουηδική κορώνα σημείωσε πτώση έναντι του ευρώ, υποχωρώντας έως και 0,1% στα 11,4401, καθώς η διαφορά των επιτοκίων με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να επιβαρύνει την κορώνα στο μέλλον.

Οι κινήσεις της Riksbank

Η Riksbank άρχισε να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική τον περασμένο Μάιο, αναλυτές εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται πλέον το επιτόκιο να μειωθεί στο 2,75% στο τέλος του έτους, σε σύγκριση με το χαμηλό 3% που είχε καθοριστεί τον Ιούνιο.

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέες πληροφορίες από τον Ιούνιο δείχνουν «ότι οι προοπτικές ανάπτυξης στη Σουηδία και στο εξωτερικό είναι κάπως ασθενέστερες από ό,τι στην πιο πρόσφατα δημοσιευμένη πρόβλεψη».

«Τα σχόλια ότι μπορούν να μειώσουν επιπλέον δύο έως τρεις φορές και «κάπως πιο γρήγορα» από ό,τι φανταζόμασταν είναι κάπως επιπόλαια σε σύγκριση με τη βασική μας περίπτωση δύο επιπλέον περικοπών, αλλά σύμφωνα με την τρέχουσα τιμολόγηση», ανέφερε στο Bloomberg, o αναλυτής της Danske Bank , Jesper Fjarstedt. Πρόσθεσε ότι τα νούμερα «δεν πρέπει να ερμηνεύονται ως υπερβολικά επιπόλαια σε σύγκριση με αυτό που ήδη τιμολογείται σε κορώνες».

Η οικονομία της Σουηδίας είναι πιο ευαίσθητη στις αλλαγές της νομισματικής πολιτικής από ό,τι σε άλλες χώρες της Ευρώπης, καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων συχνά καθορίζονται με σχετικά βραχυπρόθεσμους όρους. Ενώ η χαλάρωση των προσδοκιών οδήγησε σε βελτιωμένο κλίμα στη σκανδιναβική οικονομία νωρίτερα αυτό το έτος, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι η αναμενόμενη ανάκαμψη δεν έχει ακόμη αποκτήσει δυναμική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή