Η κεντρική τράπεζα στην Τουρκία διατήρησε σταθερά για πέμπτο μήνα τα επιτόκια και δήλωσε ότι δίνει ακόμη μεγαλύτερη σημασία στις προσδοκίες για τις τιμές προτού ξεκινήσει συζητήσεις για τη μείωση των επιτοκίων.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής (MPC), με επικεφαλής τον διοικητή Φατίχ Καραχάν, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 50%, σύμφωνα με τις προβλέψεις όλων των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην έρευνα του Bloomberg.

Η μεγάλη «εκστρατεία» της Τουρκίας στην Αφρική – Που θα ψάξει για πετρέλαιο

«Η ευθυγράμμιση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και της συμπεριφοράς των τιμών με τις προβλέψεις έχει αποκτήσει σχετική σημασία για τη διαδικασία αποπληθωρισμού», δήλωσε η MPC.

Η λίρα διολίσθησε κατά 0,3% στα 33,84 ανά δολάριο ΗΠΑ και ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 Index ανέτρεψε τα προηγούμενα κέρδη και σημείωσε πτώση 0,8%. Οι αξιωματούχοι θέλουν να επιβραδύνουν τον ετήσιο πληθωρισμό, που τώρα βρίσκεται στο 62%, στο 38% μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Οι αγορές προβλέπουν να είναι πιο κοντά στο 42%, σε αυτό το στάδιο, όπως σημειώνει το Bloomberg.

Τα τουρκικά νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είχαν αυξημένες προσδοκίες σε σχέση με τις αγορές και την κεντρική τράπεζα, γεγονός που μεταφράζεται σε ισχυρότερη εγχώρια ζήτηση και διαμορφώνει τις προοπτικές τους για τις τιμές.

Η νομισματική αρχή έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι θέλει οι προσδοκίες να συγκλίνουν με τις δικές της προοπτικές προτού συζητήσει πιθανές μειώσεις των επιτοκίων. Ο άλλος δείκτης που παρακολουθεί στενά είναι ο μηνιαίος πληθωρισμός.

Η MPC επανέλαβε ότι θα διατηρήσει τη σφιχτή νομισματική της στάση έως ότου «παρατηρηθεί σημαντική και διατηρήσιμη μείωση της υποκείμενης τάσης του μηνιαίου πληθωρισμού». Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής σημείωσαν ότι η εγχώρια ζήτηση επιβραδύνεται και ο πληθωριστικός της αντίκτυπος «μειώνεται». Παρόλα αυτά, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει κολλώδης, ανέφεραν.

Η κεντρική τράπεζα έχει ξεκινήσει μια στροφή από τον Ιούνιο του περασμένου έτους, όταν ξεκίνησε μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που τερμάτισε μια εποχή εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η αλλαγή έγινε καθώς οι τουρκικές αρχές προσπάθησαν να επαναφέρουν τους ξένους επενδυτές που εγκατέλειψαν τις τουρκικές αγορές όταν ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη.

Οι συζητήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα των μειώσεων των επιτοκίων είναι πιθανό να ενταθούν τον επόμενο μήνα, καθώς η οικονομική επιβράδυνση θα συνεχιστεί περαιτέρω στην Τουρκία. Μια μέτρηση της τουρκικής μεταποιητικής δραστηριότητας βρίσκεται κάτω από το 50, το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση, τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Η βιομηχανική παραγωγή μειώνεται σε ετήσια βάση και η ανεργία αυξάνεται.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή