Κοινές επενδύσεις στην καθαρή ενέρεγεια σχεδιάζει να αναπτύξει η Vattenfall σε συνεργασία με κορυφαίες σουηδικές εταιρείες καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αυξάνεται.

Η Vattenfall, η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφελείας της Σουηδίας και μια ομάδα μεγάλων βιομηχανικών εταιρειών θα διερευνήσουν από κοινού επενδύσεις σε νέα παραγωγή ενέργειας που δεν θα βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, αναφέρει το Reuters.

Kίνα: Πατάει γκάζι για πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής

«Γνωρίζουμε εδώ και αρκετό καιρό ότι υπάρχει μια απότομη αύξηση της ζήτησης προκειμένου να ηλεκτριστούν άμεσα ή έμμεσα οι βιομηχανίες ως μέρος της πράσινης μετάβασης», δήλωσε στο Reuters η διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall, Άννα Μποργκ.

Μαζί με την Industrikraft – ένας όμιλος που αποτελείται από τις Alfa Laval, Boliden, SKF, Stora Enso και τον Όμιλο Volvo – η Vattenfall εξετάζει πώς, πότε και τι θα μπορούσαν να επενδύσουν μαζί και το μέγεθος που θα έπαιρνε αυτό, πρόσθεσε.

Αύξηση της ζήτησης

Η ετήσια ζήτηση ενέργειας στη Σουηδία αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το 2045 περίπου από 140-150 τεραβατώρες (TWh) που είναι σήμερα, καθώς η Σουηδία οδεύει στην επόμενη φάση της βιομηχανικής ανάπτυξης, απαιτώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες σε επενδύσεις, είπε η Α. Μπόργκ.

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό το χρονοδιάγραμμα των επενδύσεων στη βιομηχανία και στην παραγωγή ενέργειας να είναι κάπως ευθυγραμμισμένο γιατί αυτό θα χρειαστεί για να είναι όλοι ανταγωνιστικοί και κερδοφόροι», πρόσθεσε η διευθύνουσα σύμβουλος της Vattenfall .

Η παραγωγή χωρίς απολιθώματα περιλαμβάνει πυρηνική, αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθεμία από τις οποίες αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις όσον αφορά το κόστος ή τη σύνδεση στο δίκτυο, πρόσθεσε η διευθύνων σύμβουλος της Vattenfall.

Η Σουηδία σχεδιάζει έως και 12 νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες έως το 2045, η κατασκευή των οποίων θα μπορούσε να κοστίσει περίπου 400 δισεκατομμύρια σουηδικές κορώνες (39 δισεκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με μια επιτροπή, με την κυβέρνηση να προσφέρεται να μοιραστεί μερικούς από τους επενδυτικούς κινδύνους.

Εν τω μεταξύ, η υπεράκτια ανάπτυξη αιολικής ενέργειας εμποδίζεται από την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με τις απαραίτητες συνδέσεις στο δίκτυο, είπε η Μποργκ.

Η Industrikraft είναι μια πρωτοβουλία που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην εξασφάλιση του σουηδικού μακροπρόθεσμου ενεργειακού εφοδιασμού, με αρκετές ακόμη εταιρείες να ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του ομίλου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή