Το πρώτο νόμισμα της 1 βρετανικής λίρας που φέρει το επίσημο πορτρέτο του βασιλιά Καρόλου Γ’ τέθηκε σε γενική κυκλοφορία και αποτελεί μέρος μιας συλλογής νομισμάτων εμπνευσμένης από φυτά και ζώα που έχουν βρεθεί στα τέσσερα έθνη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τελευταίο σχέδιο, με δύο μέλισσες, έχει διατεθεί σε ταχυδρομεία και τράπεζες, με σχεδόν 3 εκατομμύρια νομίσματα ήδη σε μικρά καταστήματα και πορτοφόλια καταναλωτών.

Βασιλιάς Κάρολος: Πρώιμα χαρτονομίσματα με την αποτύπωση του σε δημοπρασία

Όλα τα είδη φυτών και ζώων που περιλαμβάνονται στα σχέδια, υπό την επίβλεψη του βασιλιά, βρίσκονται σε ενεργά προγράμματα διατήρησης και απεικονίζουν τη χλωρίδα και την πανίδα που βρίσκονται σε διάφορα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το τραπεζογραμμάτιο της 1 λίρας απεικονίζει μια φουντουκιά, των 2 λιρών έναν κόκκινο σκίουρο, των 5 λιρών ένα φύλλο βελανιδιάς, των 10 λιρών απεικονίζει τον αγριόχορτο που κινδυνεύει με αφανισμό, των 20 λιρών έναν κολοκυθάκι και των 50 λιρών έναν σολομό.

Το κέρμα της 1 λίρας απεικονίζει δύο μέλισσες και το αντίστοιχο των 2 λιρών ένα τριαντάφυλλο για την Αγγλία, έναν ασφόδελο για την Ουαλία, ένα γαϊδουράγκαθο για τη Σκοτία και ένα τριφύλλι για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα νομίσματα έχουν ξεκινήσει από τον προηγούνενο Νοέμβριο να κυκλοφορούν σταδιακά, αντικαθιστώντας την τρέχουσα ασπίδα, η οποία φέρει ένα έμβλημα των εθνών προέλευσης: ένα τριαντάφυλλο, ένα γαϊδουράγκαθο, ένα τριφύλλι και ένα πράσο, και εισήχθη υπό τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ το 2008.

Η Rebecca Morgan, διευθύντρια αναμνηστικών νομισμάτων στο Βασιλικό Νομισματοκοπείο, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι τα σχέδια σε όλες τις ονομαστικές αξίες πυροδοτήσουν σημαντικές συζητήσεις σχετικά με τη διατήρηση αυτών των σημαντικών ειδών».

Σε μια δημοσκόπηση σχεδόν 3.000 ατόμων που διεξήχθη από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο, το κέρμα της 1 λίρας στέφθηκε ως το αγαπημένο μεταξύ και των οκτώ σχεδίων, με το αντίστοιχο των 2 λιρών που απεικονίζει τον κόκκινο σκίουρο, στη δεύτερη θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή