Την έντονη αντίδραση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Metlen, Ευάγγελου Μυτιληναίου, προκαλεί η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου.

Με ανάρτησή του  το LinkedIn, ο κ. Μυτιληναίος υπογραμμίζει ότι η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών: «Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο περί κρίσιμων πρώτων υλών, με σκοπό να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή πρόσβαση και βιώσιμο εφοδιασμό για αυτά τα υλικά, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή αλλά και διαφοροποιημένες εισαγωγές», τονίζει, υπενθυμίζοντας ότι ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες.

Αντιμόνιο: Γιατί είναι περιζήτητο και τι επιδιώκει η Κίνα με τον περιορισμό των εξαγωγών της

«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση» – Μυτιληναίος

Ελλιπή μέτρα

«Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια).» υπογραμμίζει και καταλήγει: «Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση».

Οι τιμές του μετάλλου, διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο

Η μάχη του αντιμονίου

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει τις τιμές του μετάλλου που χρησιμοποιείται σε πυρομαχικά και μπαταρίες σε νέα ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές αναζητούν πλέον περισσότερο υλικό για να το αποθηκεύσουν.

Οι τιμές του μετάλλου, διαπραγματεύονται ήδη σε ιστορικά υψηλά πάνω από 22.000 δολάρια ανά μετρικό τόνο, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του έτους λόγω του παγκόσμιου ελλείμματος.

«Δεδομένου ότι εξακολουθούμε να είμαστε σε τιμές ρεκόρ, είναι πιθανό οι τιμές να ανέβουν ακόμη υψηλότερα με αυτήν την ανακοίνωση» σχολιάζει στο Reuters, ο Chetan Soni στη συμβουλευτική CRU, προσθέτοντας ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν τα $30.000 καθώς οι αγοραστές θα αναζητούσαν να εξασφαλίσουν υλικό για μελλοντική παραγωγή ή αποθήκευση. αντιμόνιο

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αντιμονίου στον κόσμο, αντιπροσωπεύοντας το 48% των παγκόσμιων προμηθειών με 83.000 τόνους πέρυσι, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS). Και όπως τόνισε την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας, το Πεκίνο θα επιβάλει όρια στις εξαξωγές αντιμονίου κι συναφών στοιχείων «στο όνομα της εθνικής ασφάλειας».

Αυτό θα μπορούσε να διευρύνει το έλλειμμα στην αγορά αντιμονίου, την οποία η εταιρεία συμβούλων Project Blue υπολόγισε σε 10.000 τόνους τον Μάιο.

«Η Κίνα έχει ήδη μειώσει τις εξαγωγές μετάλλων καθώς τα καταναλώνει όλα στο εσωτερικό», δήλωσε ο Jack Bedder, συνιδρυτής του Project Blue.

Η περαιτέρω άνοδος των τιμών του αντιμονίου θα ενισχύσει την εξάρτηση του δυτικού κόσμου από την Κίνα για κρίσιμα ορυκτά, τα οποία περιλαμβάνουν επίσης σπάνιες γαίες, γάλλιο και γερμάνιο , οι εξαγωγές των οποίων είναι επίσης περιορισμένες από πέρυσι.

Άλλοι μεγάλοι παραγωγοί αντιμονίου περιλαμβάνουν τη Μιανμάρ, η οποία αντιπροσώπευε 4.600 τόνους πέρυσι, την Τουρκία για 6.000 τόνους και το Τατζικιστάν για 21.000 τόνους, σύμφωνα με το USGS.

Γιατί είναι τόσο σφιχτή η προμήθεια αντιμονίου

Τα γνωστά αποθέματα αντιμονίου μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση για περίπου 24 χρόνια, πολύ λιγότερο από τα γνωστά αποθέματα σπάνιων γαιών, λιθίου και άλλων μετάλλων, αν και ελαφρώς περισσότερα από ό,τι για το ασήμι, έδειξαν τα στοιχεία του USGS.

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μεταλλεύματος αντιμονίου, αλλά η παραγωγή μειώθηκε στους 40.000 τόνους το 2023 από 61.000 τόνους το 2020 ως αποτέλεσμα της πτώσης των ποιοτήτων μεταλλεύματος και των αυστηρότερων περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Παρά την κυριαρχία της στην παραγωγή μεταλλεύματος, η Κίνα είναι καθαρός εισαγωγέας συμπυκνωμάτων αντιμονίου και εξαρτάται από μετάλλευμα από χώρες όπως η Ταϊλάνδη, η Μιανμάρ και η Ρωσία.

Η Ρωσία ήταν κάποτε ένας σημαντικός εξαγωγέας συμπυκνώματος αντιμονίου στην Κίνα, αλλά η προσφορά της μειώθηκε απότομα φέτος καθώς η παραγωγή του μεγάλου παραγωγού Polyus μειώθηκε. Ο εξαγωγικός δασμός και ο φόρος εξόρυξης ορυκτών κατέστησαν επίσης λιγότερο ελκυστική τη μεταφορά του υλικού στο εξωτερικό.

«Δεν υπάρχει κανένας αγωγός τροφοδοσίας για ενεργοποίηση», δήλωσε ο Christopher Ecclestone, κύριος και υπεύθυνος στρατηγικής εξόρυξης στη Hallgarten & Company στο Λονδίνο.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 70% της παραγωγής ATO παγκοσμίως από το 2022, κατά το Project Blue.

Εκτός Κίνας, η ικανότητα επεξεργασίας είναι περιορισμένη.

Η Perpetua Resources, η οποία κατασκευάζει ένα project αντιμονίου και χρυσού των ΗΠΑ με την υποστήριξη του Πενταγώνου, είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει την παραγωγή έως το 2028, αλλά μελετά τρόπους για να παράγει αντιμόνιο γρηγορότερα σε απάντηση στα κινεζικά εμπόδια.

Η αγορά είναι επίσης σφιχτή λόγω της αυξημένης ζήτησης από τον τομέα των φωτοβολταϊκών και τον στρατιωτικό τομέα, με έλλειμμα που εκτιμάται σε 10.000 τόνους τον Μάιο από το Project Blue. Το έλλειμμα θα μπορούσε να διευρυνθεί μετά τους τελευταίους κινεζικούς περιορισμούς

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια