Στις δηλώσεις της Δημάρχου Κασσάνδρας που αφορούν στο δυστύχημα που πραγματοποιήθηκε σε λούνα–παρκ της Χαλκιδικής, «απάντησε» το Υπουργείο Ανάπτυξης με σχετική ανακοίνωσή του.

Υπουργείο Ανάπτυξης: Πρόστιμο 120.000 στην εταιρεία JMC

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΥΠΑΝ, «σύμφωνα με το άρθρο 110 του ν. 4442/2016 μοναδική αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη χορήγηση των αδειών και τον έλεγχο της τήρησης των απαιτήσεων λειτουργίας των λούνα-παρκ είναι ο Δήμος στη χωρική αρμοδιότητα του οποίου ασκείται η δραστηριότητα, και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο Δήμος Κασσάνδρας.

Η επιβολή της διακοπής λειτουργίας και των προστίμων για παράβαση της σχετικής νομοθεσίας επίσης γίνεται με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του οικείου δήμου, στη συγκεκριμένη περίπτωση του Δήμου Κασσάνδρας».

Λούνα-παρκ Πευκοχώρι: Τι συνέβη

Την Δευτέρα στο Πευκοχώρι του δήμου Κασσάνδρας, στη Χαλκιδική, ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του ενώ διασκέδαζε σε λούνα παρκ, καθώς έσπασε το παιχνίδι (περιστρεφόμενες καρέκλες) στο οποίο επέβαινε.

Ο νεαρός, που καταγόταν από τη Βέροια, περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά του στην περιοχή, ενώ παρόντες στο περιστατικό ήταν η μητέρα και τα αδέλφια του.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα από την ιατροδικαστική εξέταση στη σορό του άτυχου 19χρονου, μετά από την εκτόξευσή του από το παιχνίδι, ο τραυματισμός τον οποίον υπέστη του προκάλεσε ακαριαίο θάνατο.

Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του λούνα παρκ συνελήφθη από τους αστυνομικούς και σχηματίστηκε δικογραφία. Το πρωί της Τρίτης, παραδόθηκε στο αστυνομικό τμήμα Κιλκίς ο 21χρονος χειριστής του παιχνιδιού.

Δεν είχε άδεια το λούνα παρκ – Το υπουργείο Ανάπτυξης πιστοποιεί, είπε η δήμαρχος Κασσάνδρας

Στο γεγονός ότι το λούνα παρκ δεν ήταν αδειοδοτημένο αναφέρθηκε η δήμαρχος Κασσάνδρας Χαλκιδικής, Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας για το τραγικό περιστατικό στο Πευκοχώρι, όπου ένας 19χρονος έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια διασκέδασης.

Η Αναστασία Χαλκιά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, υπογράμμισε η άδεια λειτουργίας για τα λούνα παρκ δεν δίνεται από τον δήμο αλλά «πρέπει να έχει πιστοποιημένα και αδειοδοτημένα τα μηχανήματά του από το υπουργείο Ανάπτυξης και κάνει μία γνωστοποίηση στο notifybusiness».

Επισήμανε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η γνωστοποίηση αυτή δεν είχε γίνει και ο δήμος είχε ήδη προβεί στη διαδικασία επιβολής χρηματικού προστίμου.

Συνέχισε λέγοντας πως «το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει τις πιστοποιήσεις. Από εκεί παίρνουν άδειες τα μηχανήματα. Ο δήμος πού να ξέρει αν το μηχάνημα είναι καλό ή όχι, αν έχει τις προδιαγραφές που πρέπει; Παίρνουν πιστοποιήσεις ISO, Haccp, υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. O δήμος απλά βλέπει αν έχει ανέβει η γνωστοποίηση. Η συγκεκριμένη γνωστοποίηση δεν έχει ανέβει, οπότε ήμασταν σε διαδικασία κυρώσεων χρηματικών. Είναι μια ΚΥΑ του 2022, η οποία λέει ακριβώς τι αρμοδιότητες έχει ο εκάστοτε δήμος» είπε χαρακτηριστικά.

Εφόσον μπουν τα πρόστιμα, συμπλήρωσε η Αναστασία Χαλκιά, μετά προβλέπεται να κληθεί για εξηγήσεις ο επιχειρηματίας και ακολουθεί η σφράγιση του χώρου.

«Το θέμα είναι ότι αυτά πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Ο δήμος τι μηχανισμό πρέπει να έχει για να ελέγξει αν αυτά τα μηχανήματα ήταν πιστοποιημένα; Το υπουργείο Ανάπτυξης ελέγχει αν πληρούνται οι προδιαγραφές της ΚΥΑ» υποστήριξε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα