Η Mpox δεν είναι «ο νέος Covid» και ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη.

Στη δήλωσή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, ο Δρ Hans Kluge απέρριψε τις συγκρίσεις μεταξύ της mpox και της πανδημίας του κορωνοϊού.

Mpox: Στη Σουηδία το πρώτο ευρωπαϊκό κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων

«Μπορούμε και πρέπει να αντιμετωπίσουμε την mpox μαζί — σε χώρες και ηπείρους», είπε ο Kluge.

«Θα επιλέξουμε να θέσουμε σε εφαρμογή τα συστήματα για τον έλεγχο και την εξάλειψη της mpox παγκοσμίως; Ή θα μπούμε σε έναν άλλο κύκλο πανικού και μετά θα την παραμελήσουμε;». διερωτήθηκε.

«Το πώς θα αντιδράσουμε τώρα, και τα επόμενα χρόνια, θα αποδειχθεί μια κρίσιμη δοκιμασία για την Ευρώπη — και τον κόσμο».

Μpox: Κήρυξη διεθνώς κατάστασης έκτακτης ανάγκης

Η Υπηρεσία Υγείας των Ηνωμένων Εθνών κήρυξε πρόσφατα παγκοσμίως την mpox ως «έκτακτη ανάγκη» για τη δημόσια υγεία, για δεύτερη φορά μέσα σε δύο χρόνια. Είχει προηγηθεί ένα ξέσπασμα της νόσου στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό που εξαπλώθηκε σε γειτονικές αφρικανικές χώρες.

Παλαιότερα γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων, η mpox είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω στενής επαφής και βρίσκεται πιο συχνά στη Δυτική ή Κεντρική Αφρική.

Ταξινομείται σε δύο διακριτά ιικά στελέχη, ή clades. Το Clade I, το οποίο είναι ενδημικό στην κεντρική Αφρική, είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρές ασθένειες και θάνατο. Ορισμένες επιδημίες έχουν σκοτώσει έως και το 10% των ανθρώπων που αρρώστησαν, αν και οι πιο πρόσφατες επιδημίες είχαν χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Όντας ενδημικό στη Δυτική Αφρική, το στέλεχος clade II είναι η ιογενής ομάδα που προκάλεσε την παγκόσμια επιδημία mpox το 2022. Οι λοιμώξεις είναι γνωστό ότι είναι λιγότερο σοβαρές, με το CDC να λέει ότι περισσότερο από το 99,9% των ανθρώπων επιβιώνουν από αυτό το στέλεχος.

Η Σουηδία έγινε την Πέμπτη η πρώτη χώρα εκτός Αφρικής που κατέγραψε κρούσμα της παραλλαγής mpox clade I στο επίκεντρο της τελευταίας επιδημίας.

«Σήμερα, βλέπουμε περίπου 100 νέα κρούσματα mpox clade II στην Ευρωπαϊκή Ενωση κάθε μήνα», είπε ο Kluge.

«Ωστόσο, η τρέχουσα κατάσταση συναγερμού λόγω του clade I δίνει στην Ευρώπη την ευκαιρία να επικεντρωθεί εκ νέου στο clade II», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Plus