Η εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Anthropic δέχτηκε ομαδική αγωγή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Καλιφόρνια από τρεις συγγραφείς, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρεία χρησιμοποίησε καταχρηστικά τα βιβλία τους και εκατοντάδες χιλιάδες άλλα για να εκπαιδεύσει το chatbot Claude, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην αγωγή, που κατατέθηκε τη Δευτέρα από τους συγγραφείς και δημοσιογράφους Andrea Bartz, Charles Graeber και Kirk Wallace Johnson, αναφέρεται ότι η Anthropic χρησιμοποίησε πειρατικές εκδόσεις των έργων τους και άλλων για να μάθει στο Claude να ανταποκρίνεται σε ανθρώπινες προτροπές.

Τα… όρια της τεχνητής νοημοσύνης και το «κυνήγι» της ενέργειας

Η μήνυση έρχεται να προστεθεί σε πολλές άλλες καταγγελίες που κατατέθηκαν από κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων καλλιτεχνών, ειδησεογραφικών πρακτορείων και δισκογραφικών εταιρειών, σχετικά με το υλικό που χρησιμοποιούν οι εταιρείες τεχνολογίας για να εκπαιδεύσουν τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης τους.

Ξεχωριστές ομάδες συγγραφέων έχουν μηνύσει την OpenAI και την Meta Platforms για υποτιθέμενη κατάχρηση του έργου τους από τις εταιρείες για την εκπαίδευση των μοντέλων μεγάλων γλωσσών που διέπουν τα chatbots τους.

Η υπόθεση που κατατέθηκε τη Δευτέρα είναι η δεύτερη κατά της Anthropic μετά από μια αγωγή που ασκήθηκε από δισκογραφικές εταιρείες πέρυσι για υποτιθέμενη κατάχρηση στίχων τραγουδιών που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα για την εκπαίδευση του Claude.

Οι συγγραφείς ανέφεραν στην καταγγελία τους ότι η Anthropic «έχτισε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων κλέβοντας εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα». Η Anthropic έχει αντλήσει οικονομική υποστήριξη από πηγές όπως η Amazon, η Google και ο πρώην δισεκατομμυριούχος των κρυπτονομισμάτων Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ.

Σύμφωνα με την καταγγελία, τα έργα των συγγραφέων περιλαμβάνονταν σε ένα σύνολο δεδομένων πειρατικών βιβλίων που η Anthropic χρησιμοποιούσε για την εκπαίδευση της Claude. Με την αγωγή ζητείται απροσδιόριστο ποσό χρηματικής αποζημίωσης και εντολή που να εμποδίζει μόνιμα την Anthropic να χρησιμοποιεί καταχρηστικά το έργο των συγγραφέων.

Οι εταιρείες βλέπουν την τεχνητή νοημοσύνη ως κίνδυνο

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες της λίστα Fortune 500, που περιλαμβάνει τις 500 πιο πλούσιες εταιρείες παγκοσμίως, θεωρούν την τεχνητή νοημοσύνη ως πιθανό κίνδυνο για τις επιχειρήσεις τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα σε αρχεία των ίδιων των εταιρειών.

Συνολικά, το 56% των εταιρειών του Fortune 500 ανέφεραν την τεχνητή νοημοσύνη ως «παράγοντα κινδύνου» στις πιο πρόσφατες ετήσιες εκθέσεις τους, σύμφωνα με την έρευνα της Arize AI, μιας ερευνητικής πλατφόρμας που παρακολουθεί τις δημόσιες ανακοινώσεις μεγάλων επιχειρήσεων

Μεταξύ των εταιρειών του Fortune 500, οι κίνδυνοι από την ΑΙ που αναφέρονται στις ετήσιες οικονομικές εκθέσεις φέτος περιλαμβάνουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό, καθώς τα διοικητικά συμβούλια ανησυχούν ότι μπορεί να αποτύχουν να συμβαδίσουν με τους αντιπάλους που εκμεταλλεύονται καλύτερα την τεχνολογία.

Άλλες πιθανές ζημιές περιλαμβάνουν θέματα φήμης ή λειτουργικά ζητήματα, όπως το να μπλεχτούν σε ηθικές ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, την απασχόληση και την ιδιωτική ζωή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη