Ήπια ανοδικά κινούνται σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές όμως να τηρούν στάση αναμονής του μεγάλου γεγονότος του καλοκαιριού, το οποίο δεν είναι άλλο από το συμπόσιο της Federal Reserve στο Τζάκσον Χολ.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,01%, με τον κλάδο των μεταλλευμάτων να κερδίζει 1%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,10% στις 8.281 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,09% στις 18.374 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,18% στις 7.499 μονάδες.

Στο επίκεντρο η Βρετανία

Στο επίκεντρο σήμερα ήταν τα στοιχεία του δανεισμού του δημόσιου τομέα του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς αυξήθηκε στα 3,1 δισ. λίρες τον Ιούλιο, αυξημένος κατά 1,8 δισ. λίρες από το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός ήταν υψηλότερος από την πρόβλεψη των 2,5 δισ. λιρών, ενώ ο δανεισμός κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ήταν 4,7 δισ. πάνω από τις προβλέψεις του Μαρτίου του ανεξάρτητου Γραφείου Υπευθυνότητας Προϋπολογισμού.

Ο Alex Kerr, οικονομολόγος του Ηνωμένου Βασιλείου στην Capital Economics, σχολίασε ότι «συνέχισε η πρόσφατη σειρά κακών ειδήσεων για τη δημοσιονομική θέση» της χώρας. Ακόμα κι αν οι δαπάνες δεν συνεχίσουν να υπερβαίνουν τις προβλέψεις, θα πρέπει να αναμένονται αυξήσεις φόρων στον πρώτο προϋπολογισμό της νέας κυβέρνησης των Εργατικών στις 30 Οκτωβρίου, πρόσθεσε ο Kerr.

Παρόλα αυτά οι αγορές αναμένουν τη δημοσιοποίηση πρακτικών από την Federal Reserve την Τετάρτη, εν όψει της ομιλίας του προέδρου της Fed Jerome Powell στο συμπόσιο της κεντρικής τράπεζας στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed τον Σεπτέμβριο έχει από καιρό τιμολογηθεί πλήρως από τις αγορές, αλλά οι εκτιμήσεις είναι πιο επιφυλακτικές για το αν αυτή θα είναι κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch του CME, η πιθανότητα είναι 67,5% για το πρώτο και 32,5% για το δεύτερο.

Ο Powell δεν αναμένεται να δώσει σταθερή καθοδήγηση για το μονοπάτι που θα ακολουθήσει, αλλά τα λόγια του θα αναλυθούν για τον τόνο που θα ακολουθήσει.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές