Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) τον περασμένο μήνα έτειναν έντονα προς τη μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης της 30ής και 31ης Ιουλίου.

Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ άφησαν αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίαση τον περασμένο μήνα, αλλά άνοιξαν την πόρτα για μείωση στη συνεδρίαση της 17ης-18ης Σεπτεμβρίου.

Στην «αναμονή» η Wall Street – Άλμα για την Target

Εδώ και αρκετό καιρό, οι χρηματοπιστωτικές αγορές ανέμεναν ότι η συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου θα δώσει το έναυσμα για τις μειώσεις του επιτοκίου των ομοσπονδιακών κεφαλαίων, το οποίο επί του παρόντος διαμορφώνεται στο εύρος 5,25%-5,50%. Μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους αναμένεται χαλάρωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα.

Κατά τη συνεδρίαση του Ιουλίου, «η συντριπτική πλειοψηφία» των φορέων χάραξης πολιτικής «παρατήρησε ότι, εάν τα στοιχεία συνέχιζαν να έρχονται περίπου όπως αναμενόταν, θα ήταν πιθανότατα σκόπιμο να χαλαρώσει η πολιτική στην επόμενη συνεδρίαση», αναφέρεται στα πρακτικά, τα οποία δημοσιεύθηκαν σήμερα, όπως σημειώνει το Reuters.

Σημειώνεται επίσης ότι «πολλοί» αξιωματούχοι της Fed θεωρούσαν τη στάση των επιτοκίων περιοριστική και «μερικοί συμμετέχοντες» υποστήριξαν ότι εν μέσω της συνεχιζόμενης υποχώρησης των πληθωριστικών πιέσεων, καμία αλλαγή στα επιτόκια θα σήμαινε ότι η νομισματική πολιτική θα αύξανε την αντίσταση στην οικονομική δραστηριότητα.

Τα πρακτικά ανέφεραν ότι ενώ όλοι οι αξιωματούχοι της Fed ήταν σύμφωνοι με τη διατήρηση των επιτοκίων σταθερών τον Ιούλιο, «αρκετοί» υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δήλωσαν ότι η πρόοδος στη μείωση του πληθωρισμού εν μέσω της αύξησης της ανεργίας «παρείχε μια εύλογη υπόθεση για τη μείωση του εύρους στόχου κατά 25 μονάδες βάσης σε αυτή τη συνεδρίαση ή ότι θα μπορούσαν να υποστηρίξουν μια τέτοια απόφαση».

Τα πρακτικά έδειξαν επίσης ότι ένα μειούμενο στρατόπεδο φορέων χάραξης πολιτικής φοβόταν ότι μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσε να ανεβάσει ξανά τον πληθωρισμό.

Η υπόθεση της μείωσης των επιτοκίων στηρίζεται στην υποχώρηση των πιέσεων στις τιμές πίσω στον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας και στην αυξημένη ανησυχία για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στον απόηχο των πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν αύξηση του ποσοστού ανεργίας.

Η γρήγορη άνοδος του ποσοστού ανεργίας, το οποίο έφτασε στο κατώτατο σημείο του 3,4% στις αρχές του περασμένου έτους και έκτοτε σκαρφάλωσε στο 4,3% από τον περασμένο μήνα, έχει προσθέσει επείγοντα χαρακτήρα στη συζήτηση για τη μείωση των επιτοκίων και έχει ωθήσει ορισμένους αναλυτές να πουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο μείωσης του κόστους δανεισμού κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα.

Στα πρακτικά σημειώθηκε ότι οι αξιωματούχοι θεωρούν ότι η αγορά εργασίας έχει επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στο σημείο που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας COVID-19 και περιέγραψαν την αγορά εργασίας ως «ισχυρή αλλά όχι υπερθερμασμένη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές