Όλα τα χρήματά τους ποντάρουν σε ένα νέο ράλι οι traders στα ομόλογα, με την ανάληψη ρίσκου να φτάνει σε ιστορικά υψηλά, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα την πρώτη της μείωση των επιτοκίων της, μετά από περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Όπως γράφει το Bloomberg, ο αριθμός των μοχλευμένων θέσεων στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης σε τίτλους του Δημοσίου έχει αυξηθεί σε υψηλό όλων των εποχών ενόψει του ετήσιου οικονομικού συμποσίου της κεντρικής τράπεζας στο Τζάκσον Χολ του Ουαϊόμινγκ, το οποίο θα ξεκινήσει την Πέμπτη. Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ εκτιμάται ότι δώσει περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με την πορεία της νομισματικής πολιτικής για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Οι «ταύροι» επιστρέφουν στα ομόλογα – Πάνω από 66 δισ. επενδύσεις σε ενάμιση μήνα

Το ανοιχτό ενδιαφέρον για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ή το ύψος των κινδύνων που αναλαμβάνουν οι επενδυτές που μπορεί να είναι θέσεις αγοράς ή πώλησης, κορυφώθηκε σε σχεδόν 23 εκατομμύρια ισοδύναμα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης 10 ετών, την περασμένη εβδομάδα, δείχνουν τα στοιχεία της CME Group Inc. και η ανάλυση του Bloomberg. Πρόκειται για περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια κινδύνου ανά κίνηση μιας μονάδας βάσης στους συγκριμένους τίτλους.

Τα ομόλογα βλέπουν μειώσεις στα επιτόκια

Η άνοδος συμπίπτει με την αύξηση των ανοδικών στοιχημάτων τις τελευταίες δύο εβδομάδες που επιθυμούν επιθετικές μειώσεις επιτοκίων φέτος και το 2025. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επέκτειναν την καθαρή θέση αγοράς κατά περίπου 120.000 ισοδύναμα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τα 10ετή.

Οι επενδυτές στοιχηματίζουν σε μια μεγάλη ποικιλία σεναρίων που μπορούν να πραγματοποιηθούν φέτος

Ενώ οι περισσότερες από τις θέσεις μόχλευσης είναι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με μακροχρόνια συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των κρατικών ομολόγων, ορισμένες από αυτές μπορούν να αποδοθούν στο basic trading, μια δημοφιλή στρατηγική αμοιβαίων κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου στην οποία οι έμποροι κερδίζουν χρήματα από τη διαφορά μεταξύ ομολόγων μετρητών και συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης.

Δεδομένου ότι αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει δανεισμό μέσω αγορών repo, εάν οι όροι δανεισμού είναι πιο αυστηροί, οι έμποροι θα μπορούσαν να αναγκαστούν να εξαργυρώσουν τις θέσεις τους για να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Μια τέτοια ταχεία χαλάρωση θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά του Δημοσίου.

Οι επενδυτές, που ανησυχούσαν για το χρονοδιάγραμμα και το μέγεθος των μειώσεων των επιτοκίων της Fed, στοιχηματίζουν σε μια μεγάλη ποικιλία σεναρίων που μπορούν να πραγματοποιηθούν φέτος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές