«Σημαντικούς κινδύνους και αβεβαιότητες» προκαλούν στις κινεζικές εταιρείες «που δραστηριοποιούνται και επενδύουν στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να διαβρώσει την εμπιστοσύνη τους». Αυτό επισημαίνεται με νόημα από την πλευρά της Ενωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας (CAAM) η οποία εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή της στο σχέδιο της Κομισιόν να επιβάλει υψηλούς εισαγωγικούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα (EV).

Η Επιτροπή, η οποία καθορίζει την εμπορική πολιτική της ΕΕ, δήλωσε πως εξακολουθεί να πιστεύει ότι η κινεζική παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων επωφελήθηκε από εκτεταμένες επιδοτήσεις και πρότεινε δασμούς έως 36,3% στις εταιρείες αυτοκινήτων. Τον Ιούλιο είχε σχεδιάσει αρχικά δασμούς έως 37,6%.

Κίνα: Περνάει στην αντεπίθεση για τους δασμούς στα EV – Ετοιμάζει αντίποινα

Η CAAM προειδοποιεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την αυτοκινητοβιομηχανία, την απασχόληση και τις προσπάθειες της ΕΕ για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Προέτρεψε την ευρωπαϊκή πλευρά να υποστηρίξει τον διάλογο και τη συνεργασία για την προώθηση ενός «δίκαιου, αμερόληπτου και προβλέψιμου περιβάλλοντος αγοράς» που ευνοεί την ανάπτυξη της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Πολλές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες είχαν ξεκινήσει ή σχεδίαζαν να επενδύσουν ή να δραστηριοποιηθούν στην Ευρώπη προτού η ΕΕ ξεκινήσει την έρευνα κατά των επιδοτήσεων στα κινεζικά EV. Ωστόσο, μετά την απόφαση της ΕΕ να επιβάλει προσωρινούς αντισταθμιστικούς δασμούς, πολλές κινεζικές επιχειρήσεις ηλεκτρικών οχημάτων έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την έρευνα και τους πιθανούς κινδύνους επενδύσεων στην Ευρώπη, γράφει το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Κίνας, Xinhua.

Το υπουργείο Εμπορίου

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων ως απάντηση στις ενέργειες της ΕΕ.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας δήλωσε ότι το Πεκίνο συνεχίζει να πιστεύει πως η έρευνα της ΕΕ για τις επιδοτήσεις της Κίνας προς τη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της έχει καταλήξει σε «προκαθορισμένα συμπεράσματα», προσθέτοντας ότι η ΕΕ προωθεί τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

«Η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να υπερασπιστεί αποφασιστικά τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κινεζικών εταιρειών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου υποστήριξε ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η κινεζική βιομηχανία EV παρείχαν «δεκάδες χιλιάδες σελίδες νομικών εγγράφων και αποδεικτικών υλικών με διάφορα μέσα, όπως η υποβολή ερωτηματολογίων, γραπτών σχολίων και δηλώσεων ακρόασης».

Αυτά τα έγγραφα, ανέφερε το υπουργείο, «υπερασπίστηκαν πλήρως και σε βάθος τις παράλογες και μη συμμορφούμενες πρακτικές της ΕΕ» και υπογράμμισαν πώς οι δασμοί της ΕΕ «θα διαταράξουν τη σταθερότητα της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού της αυτοκινητοβιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ».

Η τελική απόφαση της ΕΕ, ανέφερε το υπουργείο, «δεν ενσωμάτωσε πλήρως τις απόψεις της Κίνας» και «βασίστηκε στα “γεγονότα” που προσδιορίστηκαν μονομερώς από την ΕΕ, παρά στα γεγονότα που αναγνωρίστηκαν και από τα δύο μέρη».

«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και ανησυχεί ιδιαίτερα για αυτό», ανέφερε το υπουργείο.

Πρόσθεσε ότι ελπίζει να επιλύσει τυχόν εμπορικές διαφορές με την ΕΕ και να λάβει πρακτικά μέτρα για να αποφευχθεί η κλιμάκωση των εμπορικών τριβών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή