Σε μια σειρά από επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη μέσω της εταιρείας επιχειρηματικών συμμετοχών και οικογενειακών δραστηριοτήτων με επίκεντρο την τεχνολογία, που ονομάζεται «Aglaé Ventures», έχει προβεί φέτος ο τέταρτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με καθαρή αξία 184 δισεκατομμυρίων δολαρίων, Μπερνάρ Αρνό.

Την ίδια στιγμή ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είναι ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ειδών πολυτελείας LVMH, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της Financière Agache SA, της Groupe Arnault και χρηματοδότης της Aglaé Ventures.

LVMH: Ο Μπερνάρ Αρνό έχασε περισσότερο πλούτο από κάθε δισεκατομμυριούχο το 2024

Όπως επισημαίνει το CNBC, δεδομένου ότι η περιουσία της οικογένειας Αρνό είναι τόσο πολύ συγκεντρωμένη στην LVMH, με την οικογένεια να κατέχει περίπου το 48% των μετοχών και να ελέγχει το 64% των δικαιωμάτων ψήφου, είναι η Aglaé που έχει ελάχιστο λόγο να επενδύσει στην πολυτέλεια και αποτελεί το όχημα για διαφορετικές επενδύσεις και στο μέλλον.

Louis Vuitton: Κι όμως έχει κι άλλες… μπίζνες

Πράγματι, από το 2017 η Aglaé έχει πραγματοποιήσει συνολικά 153 επενδύσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Fintrx, της πλατφόρμας πληροφοριών για τον ιδιωτικό πλούτο, με 53 στην τεχνολογία, 17 στα καταναλωτικά αγαθά, 13 στις επιχειρηματικές υπηρεσίες και 12 στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Στις άλλες επενδύσεις της περιλαμβάνονται η Noom, μια πλατφόρμα ψηφιακής υγείας, και η World Music Media, μια εφαρμογή δημιουργίας μουσικής. Η Aglaé συμμετείχε σε πολλαπλούς γύρους χρηματοδότησης της Back Market, μιας αγοράς ανακατασκευασμένων ηλεκτρονικών προϊόντων με έδρα τη Γαλλία, η οποία το 2022 ανέφερε αποτίμηση 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Αρνό και η οικογένειά του είναι, ωστόσο, μεγάλοι συλλέκτες έργων τέχνης και η Aglaé ήταν επενδυτής σε γύρο χρηματοδότησης ύψους 9,5 εκατομμυρίων δολαρίων για την LaCollection, μια ψηφιακή πλατφόρμα τέχνης. Και με τον όμιλο Louis Vuitton να επεκταθεί με ταχείς ρυθμούς στον τομέα των πολυτελών ρολογιών, ήταν επόμενο και η Aglaé να εξελιχθεί σε επενδυτής στον γύρο χρηματοδότησης ύψους 108 εκατ. δολαρίων το 2021 για την πλατφόρμα εμπορίας ρολογιών Chrono24.

Αυτό που κάνει τη διαφορά ωστόσο είναι ότι ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είναι επίσης μεγάλος οπαδός της τεχνολογίας με ιστορικό υποστήριξης επιτυχημένων τεχνολογικών startups. Το οικογενειακό του γραφείο ήταν ένας πρώιμος επενδυτής στο Netflix το 1999, το Spotify το 2014 και στην Airbnb το 2015 και τόσες άλλες που δεν είχαν τόσο εντυπωσιακή πορεία.

Μάλιστα, υμμετείχε σε τέσσερις γύρους χρηματοδότησης μεταξύ 2017 και 2019 στην Meero με έδρα το Παρίσι, μια εταιρεία δημιουργίας φωτογραφιών με AI. Κατά τη φετινή χρονιά πραγματοποίησε επενδύσεις του οικογενειακού γραφείου στη Sonarverse, μια εταιρεία blockchain με έδρα το Irvine της Καλιφόρνια, και στη Shimmer, μια εταιρεία παροχής προπόνησης ADHD με έδρα το Σαν Φρανσίσκο. Και όχι μόνο.

Ο Γάλλος δισεκατομμυριούχος είναι μεγάλος οπαδός της τεχνολογίας γι’ αυτό και έχει υποστηρίξει στο παρελθόν μια σειρά από tech startups που σημείωσαν επιτυχία. Μετά τις Netflix, Spotify, Airbnb, εστιάζει το ενδιαφέρον του πλέον στην τεχνητή νοημοσύνη.

Μια χρονιά γεμάτη τεχνητή νοημοσύνη

Η Aglaé υλοποίησε πέντε επενδύσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη το 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέχονται αποκλειστικά στο CNBC από την Fintrx. Ενώ τα ποσά των επενδύσεων της Aglaé δεν αποκαλύπτονται, οι γύροι χρηματοδότησης για τις εταιρείες AI ανήλθαν συνολικά σε περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τη Fintrx.

Ο μεγαλύτερος γύρος χρηματοδότησης φέτος αφορούσε μια εταιρεία που ονομάζεται «H», πρώην γνωστή ως Holistic AI, μια γαλλική startup που εργάζεται για την πλήρη τεχνητή γενική νοημοσύνη. Ιδρύθηκε από πρώην μέλη της μονάδας DeepMind AI της Google και περιλαμβάνει ως επενδυτές την εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών Accel Partners LP και την Wendy και τον Eric Schmidt, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Google. Ο γύρος των 220 εκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, στον οποίο συμμετείχε και η Aglaé, αποτίμησε την H στα 370 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η Aglaé επένδυσε επίσης σε ένα γύρο εκκίνησης ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Lamini, μια νεοσύστατη επιχείρηση με έδρα το Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια που κατασκευάζει επιχειρηματικές εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης. Τον Απρίλιο, η Aglaé συμμετείχε σε έναν γύρο σειράς Α ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων για την Proxima, μια εταιρεία ψηφιακού μάρκετινγκ με τεχνητή νοημοσύνη που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

Ενώ συμμετείχε μαζί με τη Susquehanna στην επένδυση ύψους 27 εκατ. δολαρίων για την Borderless AI με έδρα το Τορόντο, μια πλατφόρμα διαχείρισης ανθρώπινων πόρων. Και, επένδυσε στην Photoroom, μια εταιρεία επεξεργασίας εικόνων με τεχνητή νοημοσύνη με έδρα τη Γαλλία, στο πλαίσιο ενός επενδυτικού γύρου ύψους 43 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο.

arnault

Η οικογένεια του Μπερνάρ Αρνό

Η εξέλιξη της LVMH

Ο Αρνό είναι φυσικά περισσότερο γνωστός για τη μετατροπή της LVMH, που κάποτε ήταν σχεδόν ανενεργή, σε μια δύναμη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εξελιχθεί στο μεγαλύτερο όμιλο πολυτελών προϊόντων στον κόσμο, ο οποίος περιλαμβάνει πάνω από εβδομήντα εμπορικά σήματα και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα κατηγοριών.

Και αυτό το πέτυχε όταν τον Ιανουάριο του 2016, η Catterton, αμερικανική πολυεθνική εταιρεία ιδιωτικών μετοχών, η LVMH Moët Hennessy – Louis Vuitton και η Groupe Arnault, η οικογενειακή εταιρεία χαρτοφυλακίου του Μπερνάρ Αρνό, συνεργάστηκαν για τη δημιουργία της L Catterton. Η σύμπραξη αυτή συνδύασε τις υφιστάμενες δραστηριότητες ιδιωτικών μετοχών της Catterton στη Βόρεια και Λατινική Αμερική με τις υφιστάμενες δραστηριότητες ιδιωτικών μετοχών και ακινήτων της LVMH και του Groupe Arnault στην Ευρώπη και την Ασία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη, διαφοροποιημένη εταιρεία ιδιωτικών μετοχών στον κόσμο που είναι προσανατολισμένη στον καταναλωτή.

Τα συμφέροντα της οικογένειας

Το 2022 ανακοινώθηκε ότι ο Arnault άλλαξε τη νομική δομή του οικογενειακού του γραφείου, Financière Agache SA, σε ανώνυμη εταιρεία. Η πρόθεσή του ήταν να προστατευτεί από επικίνδυνες προσφορές εξαγοράς και να διασφαλίσει τον διαρκή οικογενειακό έλεγχο της αυτοκρατορίας LVMH.

Η Financière Agache SA διοικείται από μια ομάδα επαγγελματιών και εργάζεται για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της οικογένειας. Είναι επίσης υπεύθυνη για τη στρατηγική διαχείριση των επενδύσεων της οικογένειας και τη διασφάλιση της πλήρους αξιοποίησης του πλούτου της. Όπως και ο εκτελεστής των φιλανθρωπικών δραστηριοτήτων της οικογένειας, διασφαλίζοντας την αποτελεσματική υλοποίησή τους. Στο οικογενειακό γραφείο του, ο Αρνό δημιούργησε το ιδανικό όχημα για την επιτυχή μετάβαση της επιχείρησης στην επόμενη γενιά της οικογένειας.

Ενδυνάμωση της επόμενης γενιάς

Έχει πλήρη επίγνωση των τρωτών σημείων που μπορούν να προκαλέσουν οι διαιρέσεις της οικογένειας στο μέλλον – οι οποίες εξάλλου όταν συνέβησαν σε άλλες επιχειρήσεις, του εξασφάλισαν μικρές και μεγάλες νίκες σε αρκετές μάχες εξαγοράς. Με μια σειρά από υπολογισμένες κινήσεις, ο Αρνό επιχείρησε να αποτρέψει κάτι τέτοιο μέσα στην ίδια του την οικογένεια, θέτοντας τα θεμέλια πάνω στα οποία θα στηριχθεί η αυτοκρατορία του στο μέλλον.

Ενώ ο Αρνό έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι «η συνταξιοδότηση δεν είναι λέξη στο λεξιλόγιό μου», κάθε ένα από τα παιδιά του είναι πλήρως εφοδιασμένο και τοποθετημένο στην εταιρεία για όταν τελικά έρθει αυτή η μέρα.

Τα παιδιά του συμμετέχουν όλα σε εταιρείες του ομίλου. Ο Αντουάν είναι ο διευθύνων σύμβουλος της Berluti, καθώς και πρόεδρος της Loro Piana και επικεφαλής του τμήματος εικόνας και επικοινωνίας της LVMH. Ο Αλεξάντρ ήταν ο CEO της Rimowa και στη συνέχεια έγινε εκτελεστικός αντιπρόεδρος προϊόντων και επικοινωνίας της Tiffany. Η κόρη του, Ντελφίν, ήταν στη Louis Vuitton και στη συνέχεια έγινε CEO της Christian Dior Couture στις αρχές του 2023.

Η δέσμευση του Arnault να μεταβιβάσει την επιχείρηση στην οικογένειά του αποτελεί απόδειξη της επιθυμίας του να παραμείνει η εταιρεία ένας επιτυχημένος και σημαίνων ηγέτης στον χώρο των ειδών πολυτελείας. Η νέα κοινή δομή έχει σχεδιαστεί για να αποτρέψει τη διαίρεση και θέτει το οικογενειακό γραφείο και τους ομίλους σε ισχυρή θέση για το μέλλον, όπου θα αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη επιρροή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή