Καθώς ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox (προηγουμένως γνωστή ως ευλογιά των πιθήκων), μία εταιρεία βρίσκεται στην κατάλληλα θέση για να αντιμετωπίσει το ξέσπασμα της ασθένειας. Το όνομα αυτής, Bavarian Nordic.

Η Bavarian Nordic, που ιδρύθηκε το 1994, είναι μια φαρμακευτική εταιρεία με έδρα την Κοπεγχάγη που ασχολείται με την ανάπτυξη εμβολίων, μεταξύ άλλων για την ευλογιά, τον τυφοειδή και τη λύσσα, όπως αναφέρει το Fortune. Είναι η μόνη εταιρεία που έλαβε έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για το εμβόλιο mpox.

Η ευλογιά των πιθήκων μια ακόμα απόδειξη της κυριαχίας της Δανίας στα φάρμακα

Πώς έφτασε στο εμβόλιο για την mpox

Ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο εμβόλιο της ευλογιάς, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται για την mpox, το 2003 με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η Bavarian Nordic έχει συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και προμήθεια εμβολίων μέσω άλλων κρίσεων στον τομέα της υγείας, όπως ο Έμπολα. Για παράδειγμα, το 2021 η εταιρεία έλαβε εντολή μαζικής αγοράς από την Janssen Pharmaceutical Companies της Johnson & Johnson αξίας 28 εκατ. δολαρίων.

Το εμβόλιο εγκρίθηκε το 2022, όταν κηρύχθηκε υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την mpox και τότε, το εμβόλιο βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στον περιορισμό της επιδημίας. Από το ξέσπασμα της επιδημίας οι χώρες και οι περιφερειακές υπηρεσίες υγείας έχουν δημιουργήσει τις προμήθειές τους σε εμβόλια. Η ΕΕ αγόρασε τότε 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, εγκεκριμένου για χρήση σε ενήλικες.

Η κήρυξη έκτακτης ανάγκης από τον ΠΟΥ προκάλεσε άλμα της μετοχής της Bavarian Nordic πάνω από 40%. Η μετοχή της εταιρείας έχουν αυξηθεί κατά 51% από την αρχή του έτους, με την κεφαλαιοποίησή της να διαμορφώνεται στα 3,28 δισ. δολάρια.

Όταν η κατάσταση έγινε οδυνηρή την περασμένη εβδομάδα, ο φαρμακευτικός κολοσσός από τη δανεία δώρισε 40.000 δόσεις του εμβολίου κατά της mpox που ονομάζεται Imvanex στον οργανισμό δημόσιας υγείας της Αφρικής. Περιφερειακές ομάδες όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσαν ότι θα δωρίσουν 215.000 δόσεις εμβολίου από το απόθεμά τους στις αφρικανικές υγειονομικές αρχές.

Η άνθιση της δανέζικης φαρμακοβιομηχανίας

Η Bavarian Nordic είναι η τελευταία από μια σειρά φαρμακευτικών εταιρειών από τη Δανία που έχουν κερδίσει έδαφος πρόσφατα. Η Novo Nordisk σημείωσε μια απότομη ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια μετά τη δημοτικότητα των φαρμάκων της για την απώλεια βάρους και τον διαβήτη, Wegovy και Ozempic. Εν τω μεταξύ, η Zealand Pharma έχει αναδειχθεί ως άλλος διεκδικητής στην αγορά φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας.

Η συλλογική επιρροή της φαρμακοβιομηχανίας της Δανίας έχει οδηγήσει σε ισχυρή οικονομική ανάπτυξη, προκαλώντας ακόμη μεταβολές του ΑΕΠ της με τις επιδόσεις των φαρμακοβιομηχανιών της.

Υπάρχει ακόμα ανάγκη για περισσότερες δόσεις του Imvanex (που ονομάζεται επίσης Jynneos) για την προστασία των πιο ευάλωτων ατόμων σε μια πιθανή μόλυνση από mpox. Το Κονγκό, όπου έχουν καταγραφεί πολλά από τα κρούσματα, εξακολουθεί να στερείται δόσεων εμβολίων.

Καθώς η κρίση της mpox συνεχίζει να εξελίσσεται, η Bavarian Nordic δήλωσε ότι αυξάνει το ρυθμό με τον οποίο παράγει εμβόλια για να βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτά. Επιπλέον, δήλωσε στους Αφρικανούς αξιωματούχους υγείας ότι μπορεί να προσφέρει 2 εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου φέτος και 10 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2025, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η εταιρεία το Σάββατο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή