Η λέσχη γκολφ Jupiter του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα, όπου βίλες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πλαισιώνουν τα πράσινα γήπεδα γκολφ 18 οπών, αντανακλά τη νέα γεωγραφία της οικογενειακής του επιχείρησης.

Αμερικανικές εκλογές: Πώς η Κάμαλα κερδίζει έδαφος – Η εθελοτυφλία του Τραμπ

Με έδρα τη Νέα Υόρκη, ο Οργανισμός Τραμπ έχει προσελκύσει πρόσφατα τη νοτιοανατολική ακτή της Φλόριντα, όπου οι ιδιοκτησίες του για γκολφ και θέρετρα πληρώνουν τώρα τους λογαριασμούς.

Πριν από μια δεκαετία, προτού ο Τραμπ θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος για πρώτη φορά ως Ρεπουμπλικανός το 2016, τα γήπεδα γκολφ και τα θέρετρά του «στέγνωναν» τις ταμειακές ροές της εταιρείας, οι οποίες προέρχονταν κυρίως από ακίνητα, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters για δικαστικά και φορολογικά αρχεία και άλλες οικονομικές γνωστοποιήσεις.

Αλλά σήμερα, η επιχείρηση γκολφ και θέρετρων του Τραμπ είναι ο μεγαλύτερος μοχλός των ταμειακών ροών της εταιρείας — αντιπροσωπεύοντας περίπου τα 4/5 των περίπου 80 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά μετά τα λειτουργικά έξοδα που θα δημιουργηθούν φέτος από τις εκατοντάδες εταιρείες που τελικά ανήκουν στον Ντόναλντ Τραμπ , γνωστή συλλογικά ως Οργανισμός Τραμπ. Τα ετήσια έσοδα του ομίλου είναι πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εκτίμηση του Reuters.

Η ανάλυση είναι η πρώτη λεπτομερής εκτίμηση των προβλεπόμενων εσόδων του Τραμπ το 2024, καθώς διεκδικεί τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Βασίζεται σε οικονομικές καταστάσεις και άλλες πληροφορίες που παρέχονται ως μέρος δικαστικών υποθέσεων, ρυθμιστικές καταθέσεις από οντότητες του Οργανισμού Trump και τους συνεργάτες τους, φορολογικά αρχεία των ΗΠΑ και άλλα έγγραφα.

Η υγεία της επιχείρησης γκολφ του Τραμπ είναι ένα φωτεινό σημείο σε μια επισφαλή στιγμή για τον Οργανισμό Τραμπ. Αφενός αντιμετωπίζει δικαστικές αποφάσεις που μπορεί να του κοστίσουν πάνω από 530 εκατομμύρια δολάρια και αφορούν διώξεις εναντίον του Τραμπ, ορισμένων μελών της οικογένειας που κατέχουν ανώτερους ρόλους και των εταιρειών του. Αφετέρου η αγορά ακινήτων δέχεται πιέσεις στη Νέα Υόρκη και τέλος υπάρχει και το κρίσιμο ερώτημα τι θα συμβεί εάν ο Τραμπ χάσει την κούρσα για την προεδρία.

Εάν εκτελεστούν, οι δικαστικές αποφάσεις θα υπερέβαιναν το ποσό των ταμειακών διαθέσιμων που είπε ότι έχει ο Τραμπ, τον Μάρτιο, μέσω μιας ανάρτησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «σχεδόν πεντακόσια εκατομμύρια δολάρια».

Το Reuters μοιράστηκε τις λεπτομερείς προβλέψεις του με τον γιο του πρώην προέδρου Τραμπ, Έρικ, ο οποίος διευθύνει την οικογενειακή επιχείρηση, και δύο άλλα ανώτερα στελέχη του Οργανισμού Trump και τους εκπροσώπους της εκστρατείας του Τραμπ.

«Ο Οργανισμός Τραμπ είναι ο ισχυρότερος που υπήρξε ποτέ», είπε ο Έρικ Τραμπ σε γραπτή απάντηση. «Έχουμε τα καλύτερα και πιο εμβληματικά περιουσιακά στοιχεία οπουδήποτε στον κόσμο και είμαι απίστευτα περήφανος όχι μόνο για όλα όσα έχει καταφέρει η εταιρεία, αλλά και για όλα όσα έχει καταφέρει ο πατέρας μου στον πολιτικό κόσμο».

Στα χαρτιά, μεγάλο μέρος της περιουσίας του Τραμπ συνδέεται με το πλειοψηφικό του μερίδιο στην Trump Media & Technology Group, ιδιοκτήτης της πλατφόρμας μέσων κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. Οι μετοχές της εταιρείας μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν εκτοξευθεί στα ύψη σε μεγάλο βαθμό από ιδιώτες επενδυτές που ενθουσιάζονται με το εμπορικό σήμα του Τραμπ και τις προοπτικές του στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μετά την άνοδο στις αρχές του τρέχοντος έτους, η μετοχή έχει υποχωρήσει περισσότερο από το μισό, αλλά η εταιρεία – στην οποία ο Τραμπ κατέχει μερίδιο άνω του 50% – εξακολουθεί να έχει κεφαλαιοποίηση αγοράς περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Από τη Δευτέρα, αυτό το μερίδιο είχε αξία περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εταιρεία μέσων ενημέρωσης, ωστόσο, δεν προσθέτει τίποτα στις ταμειακές ροές του Τραμπ – είναι μια ξεχωριστή εταιρεία από τον Οργανισμό Τραμπ και είχε ζημιά 58 εκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι με έσοδα μόλις 4 εκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές του στην Trump Media είναι κλειδωμένες από μια εταιρική συμφωνία που λήγει τον Σεπτέμβριο. Εάν μετά από αυτό αντιμετωπιστεί ένα μεγάλο νομικό λογαριασμό, ο Τραμπ θα μπορούσε να διαθέσει αυτές τις μετοχές αποσπασματικά – η πώληση ταυτόχρονα θα μπορούσε να προκαλέσει τη μείωση των μετοχών – ή να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία όπως κτίρια.

Το στολίδι των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ

Την περασμένη εβδομάδα ο Τραμπ υπέβαλε την τελευταία του οικονομική δήλωση υποψηφίου από το Γραφείο Κυβερνητικής Δεοντολογίας των ΗΠΑ. Αυτό περιλάμβανε τα έσοδα από ορισμένες από τις επιχειρήσεις του και τις αμοιβές που έλαβε για εγκρίσεις, όπως μια αμοιβή 300.000 δολαρίων για την προώθηση ενός βιβλίου που δημοσιεύτηκε από τραγουδιστή της κάντρι. Η γνωστοποίηση αποτελείται κυρίως από μεγάλο εύρος αξίας που έχει αποδώσει ο Τραμπ στις επιχειρήσεις του και από εύρος εσόδων που δημιούργησαν αυτές οι επιχειρήσεις κατά το 2023 και μέρος του 2024, και όχι από εκτιμήσεις για τα μετρητά που κερδίζει.

Το στολίδι στο στέμμα της επιχείρησης του Τραμπ είναι το Mar-a-Lago Club στο Παλμ Μπιτς, το περίτεχνο θέρετρο όπου ζει ο πρώην πρόεδρος και δέχεται μια σειρά από πολιτικούς και άτομα που αναζητούν επιρροή: που θα αποφέρει περίπου 24 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά το 2024, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Τρία κοντινά ακίνητα που επικεντρώνονται στο γκολφ έχουν εξαιρετικές επιδόσεις επίσης, με τα έσοδα να εκτινάσσονται στον απόηχο της πανδημίας της Covid-19. Το Trump National Doral, το εκτεταμένο αλλά αξιοποιημένο hub γκολφ στην περιοχή του Μαϊάμι, εκτιμάται ότι θα αποφέρει μετρητά περίπου 10,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ τα μικρότερα κλαμπ στο Jupiter και το West Palm Beach θα αποφέρουν περίπου 8,4 εκατομμύρια δολάρια και 10,4 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Reuters.

Η αύξηση των ταμειακών ροών που σχετίζονται με το γκολφ υπογραμμίζει τη δημοτικότητα του Τραμπ σε έναν πυρήνα εύπορων Αμερικανών, ειδικά σε προπύργια του κινήματός του Make America Great Again όπως η Φλόριντα. Μάλιστα ο ίδιος ο Τραμπ έχει παρακινήσει τους ανθρώπους που είναι η εκλογική και κοινωνική βάση του να έρθουν να ξοδέψουν τα χρήματά τους στα μέρη του επειδή θέλουν ένα κομμάτι από αυτόν…

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Η αυτοκινητοβιομηχανία EV προειδοποιεί την ΕΕ – Επικίνδυνοι οι δασμοί
Διεθνή |

Στα... κάγκελα οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Κίνας: Επικίνδυνοι οι δασμοί της ΕΕ στα EV

Tέτοια μέτρα θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την αυτοκινητοβιομηχανία, την απασχόληση και τις προσπάθειες της ΕΕ για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη, προειδοποιούν οι Κινέζοι