Περισσότερο από δύο μήνες πριν από το ορόσημο της 1ης Νοεμβρίου, αλλά περίπου έναν μήνα αργότερα σε σχέση με το περασμένο έτος, οι αποθήκες στο φυσικό αέριο της Ευρώπης ξεπέρασαν το ποσοστό πληρότητας του 90%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe. 

Αν συνεχιστεί ο συγκεκριμένος ρυθμός αύξησης των αποθεμάτων, τότε εκτιμάται πως οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ θα είναι γεμάτοι μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς κυμάνθηκαν κοντά σε χαμηλό δύο εβδομάδων νωρίς την Τετάρτη, αφού έχασαν 4,7% μια ημέρα πριν, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον περασμένο Ιούνιο. Ειδικότερα, το Ολλανδικό TTF, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποψωρεί 0,3% στα 37,85 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Αντίρροπες δυνάμεις στο φυσικό αέριο

Νωρίτερα τον Αύγουστο, η απειλή για την προσφορά ώθησε τις τιμές στα υψηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό βοήθησε στην εκτροπή περισσότερου υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Καθώς η βιομηχανική ζήτηση εξακολουθεί να είναι ασθενής και τα αποθέματα άφθονα, οι ανησυχίες της αγοράς έχουν έκτοτε αμβλυνθεί.

Προς το παρόν, τα άφθονα αποθέματα συμβάλλουν στην αντιστάθμιση των κινδύνων προσφοράς. Οι χώροι αποθήκευσης είναι ελαφρώς λιγότερο γεμάτοι από ό,τι ήταν εκείνη την εποχή πέρυσι, ωστόσο ρο ποσοστό πληρότητας εξακολουθεί να είναι πολύ πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Ωστόσο, η ήπειρος εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κινδύνους που σχετίζονται με ξαφνικές διακοπές. Οι ευρωπαϊκές χώρες εξακολουθούν να συζητούν πώς θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις ροές μέσω ρωσικών αγωγών μόλις λήξει η συμφωνία διαμετακόμισης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στο τέλος του έτους.

Ο κορυφαίος πάροχος φυσικού αερίου της Ευρώπης, η Νορβηγία, οδεύει επίσης σε μια περίοδο βαριάς συντήρησης που κρατά τους εμπόρους σε εγρήγορση.

«Οποιεσδήποτε διαταραχές εκεί ή απρόβλεπτες παρατάσεις συντήρησης πιθανότατα θα προκαλέσουν νευρική αντίδραση της αγοράς», δήλωσε ο αναλυτής της Rystad, Christoph Halser, προσθέτοντας ότι οι ροές είναι ιδιαίτερα σημαντικές αφού η Ευρώπη προσελκύει λιγότερες εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Κερδοσκοπικά παιχνίδια στο φυσικό αέριο

Χώρες της Κεντρικής Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία εξακολουθούν να τροφοδοτούνται με ρωσικό αέριο που διέρχεται από την Ουκρανία. Και σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας συμβούλων Baringa, τα οποία παραθέτει η Wall Street Journal, οι αγωγοί εξακολουθούν να παρέχουν μεταξύ 3% και 5% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο.

Η ING βλέπει κερδοσκόπους που επιμένουν στην αγορά φυσικού αερίου

Η συμφωνία προμήθειας φυσικού αερίου πρόκειται να λήξει στο τέλος του έτους και οι αναλυτές δεν αναμένεται να ανανεωθεί. Μια πιθανή διακοπή θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτές οι προμήθειες θα τερματιστούν νωρίς, είπαν οι αναλυτές.

«Είναι μικρό αλλά όχι ασήμαντο», δήλωσε ο Pete Thompson, επικεφαλής ανάλυσης αερίων στο Baringa. «Η διακοπή του εφοδιασμού θα μπορούσε ασφαλώς να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές».

Τα ανοδικά στοιχήματα

Όπως αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η ING, οι κερδοσκόποι παραμένουν πεισματικά ανοδικοί στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου, παρά τα υψηλά ποσοστά αποθήκευσης, με τα ανοδικά στοιχήματα να ενισχύονται καθώς πλησιάζει  η έναρξη της χειμερινής περίοδου.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe,  οι αποθήκες είναι πλέον γεμάτες σε ποσοστό που πλησιάζει το 90%, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας για την τρέχουσα περίοδο, ύψους 78%.

Σύμφωνα με την ING αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τον Ιούλιο και τις αρχές Αυγούστου. Ωστόσο, οι χαμηλότερες εισροές LNG σημαίνουν ότι ο ρυθμός δημιουργίας αποθήκευσης είναι κάπως πιο αργός από έτος σε έτος, και έτσι τα αποθέματα αρχίζουν να πέφτουν κάτω από τα επίπεδα του προηγούμενου έτους

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Παρέμβαση για τις σπάνιες γαίες – Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία
Ενέργεια |

Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες - Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ τις τιμές του αντιμονίου