Συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ έχουν «παγώσει» στη Γερμανία, από τις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας της χώρας, μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να αγοράσει μέρος της Tennet Holding BV, διαχειριστή του βασικού ηλεκτρικού δικτύου.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις οποίες επικαλείται το  Bloomberg, η  EnBW Baden-Württemberg AG και η RWE AG έχουν καθυστερήσει τα σχέδιά τους να πουλήσουν τα μερίδιά τους στα γερμανικά δίκτυα μετάδοσης, αναμένοντας μεγαλύτερη σαφήνεια από το Βερολίνο για τα επόμενα βήματα.

Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σχεδιάζει να συγχωνεύσει τα τέσσερα δίκτυα υψηλής τάσης της χώρας καθώς επιδιώκει να επιτύχει ουδετερότητα άνθρακα έως το 2045. Το project αυτό θα μπορούσε να κοστίσει έως και 300 δισεκατομμύρια ευρώ (333 δισεκατομμύρια δολάρια), αλλά οι ανάγκες είναι έντονες:  οι υποδομές γερνούν, και η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας πρόκειται να εκτιναχθεί στα ύψη καθώς η χώρα έθνος να συνδέσει τη βιομηχανική του βάση στον νότο με την αιολική ενέργεια στον βορρά.

Δίκτυα: Το αόρατο πλέγμα που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Τα σχέδια στη Γερμανία για την Tennet

Τον Ιούνιο, ο κυβερνών συνασπισμός του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς απέρριψε τα σχέδια να αγοράσει ολόκληρη τη γερμανική μονάδα της ολλανδικής κρατικής Tennet, αφού αποδείχθηκε πολύ ακριβή. Οι αξιωματούχοι εξακολουθούν να εξετάζουν το ενδεχόμενο ενός μειοψηφικού μεριδίου, αλλά η κατάρρευση της συμφωνίας – μια πολιτική οπισθοδρόμηση για την κυβέρνηση – καθυστερεί τώρα άλλες διαπραγματεύσεις.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η EnBW επιδιώκει να πουλήσει μέρος ή το σύνολο του εναπομείναντος μεριδίου της στον πάροχο δικτύου TransnetBW GmbH. Πέρυσι, η κρατική τράπεζα KfW πλήρωσε περίπου 3 δισ. ευρώ για μερίδιο 25% του δικτύου στη νοτιοδυτική Γερμανία.

Εν τω μεταξύ, η RWE διερευνά «διάφορες επιλογές» για το μερίδιό της 25,1% στον πάροχο δικτύων Amprion GmbH, που καλύπτει μεγάλο μέρος της Δύσης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Chief Financial Officer, Michael Müller. Αναλυτές της Bernstein  αποτιμούν το μερίδιο αυτό σε περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ.

Και οι δύο εταιρείες έχουν σταματήσει τα deals λόγω του αδιεξόδου που περιβάλλει την Tennet στη Γερμανία, ανέφεραν οι πηγές στο Bloomberg.

Τόσο η RWE όσο και η EnBW αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Οι δύο επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας — οι οποίες δεν έχουν δικές τους γραμμές μεταφοράς — είναι επενδυτές στους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου. Έχουν συμφέρον να πουλήσουν αυτά τα μερίδια για να βοηθήσουν στη χρηματοδότηση τεράστιων επενδύσεων στον δικό τους μετασχηματισμό ως μέρος της ενεργειακής μετάβασης. Η RWE σχεδιάζει να δαπανήσει έως και 55 δισεκατομμύρια ευρώ και η EnBW έως και 40 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2030.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
Ευάγγελος Μυτιληναίος: Παρέμβαση για τις σπάνιες γαίες – Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία
Ενέργεια |

Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες - Καλεί τη νέα Κομισιόν να στηρίξει τη βιομηχανία

Αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση της Κίνας να περιορίσει τις εξαγωγές αντιμονίου από τις 15 Σεπτεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσει σε νέο ρεκόρ τις τιμές του αντιμονίου