
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε χθες Τρίτη τη Χαμάς να δεχθεί την πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση για να κηρυχθεί εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αναγνώρισε πάντως πως υπάρχουν ακόμη αποκλίσεις με το Ισραήλ, ολοκληρώνοντας την ένατη περιοδεία του στην περιοχή από την 7η Οκτωβρίου.
Αν και μετά τη συνάντησή του με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν δήλωσε πως το Ισραήλ έχει αποδεχτεί τη συμφωνία – γέφυρα των ΗΠΑ, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν δηλώσεις του πρωθυπουργού σε συγγενείς ομήρων σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος «ξεκαθάρισε στις ΗΠΑ ότι δεν θα δεχτεί την απόσυρση του Ισραήλ από τον διάδρομο της Φιλαδέλφειας και τον διάδρομο Νετσαρίμ (σσ που διχοτομεί τη Γάζα) όσες πιέσεις και να δέχεται».
Με τις νέες δηλώσεις του Νετανιάχου να κάνουν τον γύρο των ισραηλινών ΜΜΕ Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ ως μαξιμαλιστικές
Καθώς ο πόλεμος διανύει την 320ή ημέρα του, ο χρόνος είναι «μετρημένος», είπε ο Μπλίνκεν, μετά τις επισκέψεις του κατά σειρά στο Κατάρ, στην Αίγυπτο —χώρες που μεσολαβούν μαζί με τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις— και στο Ισραήλ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.
Την ίδια στιγμή συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Γάζας με νέα ισραηλινή επίθεση σε σχολείο που φιλοξενούσε εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Από το χτύπημα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άτομα, ανάμεσά τους και παιδιά.
Η πρόταση – γέφυρα των ΗΠΑ
Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον υπέβαλε μία πρόταση – γέφυρα στις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και τους μεσολαβητές.
Η πρόταση αυτή προβλήθηκε από τον Μπάιντεν ως η πρόταση που θα βάλει τέρμα στο αδιέξοδο, αλλά βρήκε την έντονη αντίδραση της Χαμάς που κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι είναι μία πρόταση κομμένη και ραμμένη στους όρους του Ισραήλ και διαφορετική από αυτή που είχε αποδεχθεί η οργάνωση τον Ιούλιο.
Ειδικότερα πηγές της Χαμάς ανέφεραν ότι στην πρόταση δεν υπήρχε εγγύηση για μόνιμη εκεχειρία ούτε για απόσυρση του ισραηλινού στρατού.
Με τις νέες δηλώσεις του Νετανιάχου να κάνουν τον γύρο των ισραηλινών ΜΜΕ Αμερικανός αξιωματούχος χαρακτήρισε τις απαιτήσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ ως μαξιμαλιστικές ενώ ο Μπλίνκεν χωρίς να τις σχολιάσει άμεσα είπε ότι από την αρχή έχει ειπωθεί «πολύ καθαρά πως οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ»
Επέμεινε ακόμη πως το Ισραήλ αποδέχθηκε τις «τοποθεσίες» και το «χρονοδιάγραμμα» για την «απόσυρση» μονάδων του στρατού του.
Ο κ. Μπλίνκεν περιορίστηκε να αναγνωρίσει πως εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».
Η απάντηση του Ιράν εξαρτάται από την εκεχειρία
Για τις ΗΠΑ, η επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας θα συνέβαλε να αποφευχθεί ενδεχόμενη επίθεση εναντίον του Ισραήλ από το Ιράν και συμμάχους του.
Το Ιράν και οι σύμμαχοί του ορκίστηκαν πως θα εκδικηθούν για την αποδιδόμενη στο Ισραήλ δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την 31η Ιουλίου και αυτήν μερικές ώρες νωρίτερα, την 30ή Ιουλίου, του Φουάντ Σουκρ, ηγετικού στελέχους του στρατιωτικού βραχίονα της Χεζμπολά, σε ισραηλινό αεροπορικό βομβαρδισμό σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.
Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα πως ισραηλινοί βομβαρδισμοί στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον έναν άνθρωπο και τραυμάτισαν άλλους 19 στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μερικές ώρες μετά τον θάνατο τεσσάρων ακόμη σε βομβαρδισμούς στον νότο.


Latest News

Το μήνυμα Χατζηδάκη μετά την αναβάθμισή του
Ο Χατζηδάκης πηγαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου αναλαμβάνοντας αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με ρόλο συντονιστή για την παρακολούθηση του έργου των παραγωγικών υπουργείων

Το Who is Who των 15 νέων προσώπων της κυβέρνησης μετά τον ανασχηματισμό
Δεκαπέντε είναι τα νέα πρόσωπα στην κυβέρνηση αφού ο ανασχηματισμός που αναμενόταν μετά την πρόταση δυσπιστίας και τα μαζικότατα συλλαλητήρια για τα Τέμπη έγινε το πρωί της Παρασκευής

Αρίστος Δοξιάδης: Ένας επενδυτής των start ups αναλαμβάνει την Έρευνα και Ανάπτυξη
Ο Αρίστος Δοξιάδης είναι συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα και υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία

Βλέπει υψηλότερα επίπεδα το ΧΑ - Στο επίκεντρο η Πειραιώς
Αν και δέχεται το ΧΑ κάποιες πιέσεις κατοχύρωσης κερδών, δεν δείχνουν προς ώρας ικανές να διαταράξουν την ανοδική του πορεία

Με «συνταγή» Πιερρακάκη στην οικονομία μέχρι τις εκλογές
Ποιους «καυτούς» φακέλους αναλαμβάνει ο νέος τσάρος της ελληνικής οικονομίας - Το πακέτο της ΔΕΘ, οι αμυντικές δαπάνες και τα μέτρα ενίσχυσης έναντι της ακρίβειας

Οι μεγάλες ανατροπές - Ποιοι μένουν εκτός κυβέρνησης
Ο ανασχηματισμός αφήνει 14 υπουργούς και υφυπουργούς εκτός κυβέρνησης

«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης - Ευκαιρίες στη νέα γενιά» λένε κυβερνητικοί κύκλοι
«Ανασχηματισμός μεγάλης ανανέωσης και ευκαιριών στη νέα γενιά» είναι το σχόλιο κυβερνητικών κύκλων

Ανασχηματισμός: Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση - Όλα τα ονόματα
Ποια υπουργεία αλλάζουν χέρια, ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται και ποιοι αναβαθμίζονται

Ανασχηματισμός: Στις 11:00 η ανακοίνωση για τη νέα κυβέρνηση
Στις 11.00 ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, θα ανακοινώσει τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης.

Ουκρανία: Η διαπραγμάτευση τώρα ξεκινά
Η Ρωσία δεν δείχνει διατεθειμένη να αποδεχτεί με τρόπο βιαστικό μια εκεχειρία στην Ουκρανία χωρίς να αρνείται τη σχετική διαπραγμάτευση