Πολλοί πολίτες στη Νιγηρία αντέδρασαν με οργή μετά την δημοσιοποίηση της αγοράς νέου αεροσκάφους για τον πρόεδρο της χώρας Μπόλα Τινούμπου σε μια εποχή που η οικονομία βιώνει τη χειρότερη κρίση της τελευταίας γενιάς.

Τουρκία: Η μεγάλη εκστρατεία επιρροής στην Αφρική – Πού θα ψάξει για πετρέλαιο

Η αγορά του αεροσκάφους έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν για την αυξανόμενη πείνα και το κόστος ζωής.

Ο Τινούμπου, που εξελέγη πέρυσι για να ηγηθεί της πολυπληθέστερης χώρας της Αφρικής, εισήγαγε αρκετές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης των επιδοτήσεων καυσίμων, οι οποίες συνέβαλαν σε υψηλό πληθωρισμό, επί του παρόντος πάνω από 30%. Όπως έχει ο ίδιος επισημάνει, οι μεταρρυθμίσεις αυτές ήταν απαραίτητες για τη μείωση των κρατικών δαπανών και την τόνωση της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.

Τον Ιανουάριο, ο Νιγηριανός πρόεδρος ανακοίνωσε μείωση κατά 60% στο μέγεθος των επίσημων ταξιδιωτικών αντιπροσωπειών, συμπεριλαμβανομένης της συνοδείας του. Ωστόσο, τη Δευτέρα, αναχώρησε για τη Γαλλία χρησιμοποιώντας ένα νεοαποκτηθέν Airbus A330, το οποίο έχει γίνει η τελευταία προσθήκη στον προεδρικό στόλο ο οποίος αποτελείται από περισσότερα από πέντε αεροσκάφη!

Το κόστος του αεροπλάνου δεν έχει γίνει γνωστό, ούτε ο λόγος του ταξιδιού του. Νιγηρία

Νιγηρία: Εξοργισμένοι οι πολίτες για το νέο απόκτημα

Πολλοί χρήστες της πλατφόρμας Χ είναι εξοργισμένοι με την νέα αγορά του προέδρου της χώρας, όπως αναφέρει το BBC σε σχετικό ρεπορτάζ του.

Ο χρήστης X @Fdmlearn είπε ότι δεν ήταν σωστό που είπαν στους Νιγηριανούς να υποστούν οικονομικά βάρη ενώ η κυβέρνηση αγόραζε ένα νέο αεροπλάνο για τον πρόεδρο.

«Περιμένετε, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τινούμπου είπε στους Νιγηριανούς να αντέξουν τις οικονομικές δυσκολίες και να περιμένουν ένα καλύτερο αύριο, αυτοί ήταν απασχολημένοι με την πληρωμή μετρητών για ένα νέο ιδιωτικό τζετ που θα προστεθεί στον προεδρικό στόλο που έχει ήδη πάνω από 6 αεροσκάφη;».

Ένας άλλος χρήστης X @RealOlaudah ήταν ακόμα πιο θυμωμένος; «Ας πούμε στον εαυτό μας την αλήθεια. Η αγορά του νέου προεδρικού αεροσκάφους του Τινούμπου από την Airbus για 150 δισεκατομμύρια N σε μια περίοδο φτώχειας, πείνας και ανέχειας δείχνει πόσο κακός, εγωιστής, επιεικής και αναίσθητος στα δεινά του μέσου Νιγηριανού είναι πραγματικά».

Ωστόσο, ο @Timi_The_Law υποστηρίζει την απόφαση του προέδρου καθώς το αεροπλάνο δεν είναι προσωπικό, αλλά ανήκει στο γραφείο του προέδρου.

«Η απόφαση του Τινούμπου να αγοράσει ένα νέο αεροπλάνο είναι σωστή. Το αεροπλάνο ανήκει στο γραφείο του προέδρου και οι μελλοντικοί πρόεδροι θα το απολαύσουν», ανέφερε.

Δεν είναι γνωστό εάν η αγορά εγκρίθηκε από τη  βουλή, ενώ δεν αναφέρθηκε ούτε στον φετινό προϋπολογισμό.

Σε μια δήλωση στο X, ο βοηθός μέσων ενημέρωσης του νιγηριανού προέδρου, Μπάγιο Ονανούγκα, είπε ότι το νέο αεροπλάνο θα φέρει εξοικονόμηση χρημάτων.

«Το νέο αεροπλάνο, που αγοράστηκε πολύ κάτω από την τιμή της αγοράς, εξοικονομεί στη Νιγηρία τεράστιο κόστος συντήρησης και καυσίμων, που ανέρχεται σε εκατομμύρια δολάρια ετησίως», αναφέρεται εν μέρει στην ανακοίνωση.

Το νέο προεδρικό αεροσκάφος αποκτήθηκε πρόσφατα από τη νιγηριανή κυβέρνηση μετά την κατάσχεσή του από μια κινεζική εταιρεία, Zhangson Investment Co. Limited, η οποία έλαβε απόφαση δικαστηρίου του Παρισιού για κατάσχεση ορισμένων περιουσιακών στοιχείων της Νιγηρίας μετά από μια επενδυτική διαμάχη με την πολιτεία Ogun στη νοτιοδυτική Νιγηρία .

Το 15χρονο αεροπλάνο, με αγοραία αξία 600 εκατομμυρίων δολαρίων λέγεται ότι έχει μια περίτεχνη διαμόρφωση για VIP και αντικαθιστά το 19χρονο Boeing BBJ 737-700 της χώρας.

Νιγηριανοί αξιωματούχοι είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι ο προεδρικός στόλος είχε υψηλό κόστος συντήρησης λόγω της παλαιότητας των αεροπλάνων του.

Τον Ιούνιο, οι βουλευτές συνέστησαν την αγορά δύο νέων αεροσκαφών για τον πρόεδρο και τον αναπληρωτή του, ισχυριζόμενοι ότι τα παλιά αεροσκάφη δεν ήταν ασφαλή.

Τον περασμένο μήνα, η βουλή ενέκρινε έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ο οποίος προσπάθησε να αυξήσει τον προϋπολογισμό του 2024 από 28,7 τρισεκατομμύρια νάιρα (18 δισεκατομμύρια δολάρια) σε 35,06 τρισεκατομμύρια νάιρα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κάμαλα Χάρις: Και με τη «βούλα» υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου
Επικαιρότητα |

Είναι πλέον και επίσημο - Υποψήφια των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου η Χάρις

Οι σύνεδροι από όλες τις αμερικανικές πολιτείες και περιοχές για ακόμη μια φορά τάχθηκαν υπέρ της Χάρις στην ψηφοφορία, με καθαρά συμβολικό χαρακτήρα