Για τους αρχαίους Έλληνες το αλάτι συμβόλιζε τη φιλία και την αλληλεγγύη. Με αλάτι σφράγιζαν τις συμφωνίες τους. Αλάτι πρόσφεραν θυσία προς τους θεούς. Εξ ου και η ειρωνεία του Ομήρου «ουδέ θ’ άλασσι μεμιγμένον είδαρ έδουσι» (κι ούτε καν αλατισμένο φαγητό τρώνε) για κάποιους βαρβαρικούς λαούς που δεν ήξεραν τη νοστιμιά του.

Funds: Απλώνουν νέα δίχτυα στην ελληνική αγορά – Προχωρούν σε μπαράζ deals

Παρ’ ότι ο ρομαντισμός του συμβολισμού χάθηκε, το αλάτι εξακολουθεί να αρταίνει τη ζωή μας, με τον Μανώλη Καλαμαράκη, πρόεδρο και CEO της Κάλας ΑΕ, να λέει ότι το 2024 η εταιρεία προσβλέπει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της και στη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων.

Η έκτακτη ζημιά για τον όμιλο Kalas λόγω των Ελληνικών Αλυκών

Με αυξημένες πωλήσεις στα 44,14 εκατ. ευρώ το 2023 (+12,66% σε σχέση με το 2022) ο όμιλος Kalas «είδε» την τελευταία γραμμή του ισολογισμού της και πάλι «κόκκινη», καθώς κατέγραψε ζημία προ φόρων -737.008 ευρώ και μετά φόρων -787.192 ευρώ, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις.

Κι αυτό γιατί το αποτέλεσμα της χρήσης επιβαρύνθηκε με έκτακτη ζημία των 881.406 ευρώ που προέκυψε από την πώληση των μετοχών που κατείχε (24,81%) στην εταιρεία Ελληνικές Αλυκές ΑΕ ήδη από το 2004. «Σε διαφορετική περίπτωση το αποτέλεσμα της χρήσης θα ήταν θετικό κατά 144.398 ευρώ», τονίζεται.

Η αξία της συμμετοχής της Κάλας στις Ελληνικές Αλυκές κατά την 31/12/2022 ανερχόταν σε 3.881.406 ευρώ, όπως προσδιορίσθηκε βάσει της μεθόδου της καθαρής θέσης.

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι το Υπερταμείο επανέκτησε το ποσοστό 24,81% που κατείχε η Κάλας στις Ελληνικές Αλυκές προσφέροντας τίμημα 3 εκατ. ευρώ.

Μετά την εν λόγω εξαγορά το Υπερταμείο κατέχει πλέον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ 20% παραμένει στους δήμους όπου λειτουργούν οι 7 αλυκές της εταιρείας, με το υψηλότερο ποσοστό να κατέχει ο δήμος Μεσολογγίου.

Ωστόσο θα πρέπει να αναφερθεί ότι τα οικονομικά αποτελέσματα προ φόρων της Κάλας ήταν βελτιωμένα κατά 50,43% σε σχέση με το 2022, ενώ το ebitda διαμορφώθηκε σε 3.180.022 ευρώ βελτιωμένο, κατά 210,02% σε σχέση με το ebitda του 2022 (1.025.735).

Μείωση του δανεισμού

Επιπλέον, η Κάλας, που εφέτος συμπληρώνει 100+2 χρόνια επιχειρηματικής δράσης ταυτισμένη με το αλάτι, στοχεύει το 2024 στη μείωση του δανεισμού κατά 10%.

Πέρσι οι δανειακές της υποχρεώσεις μειώθηκαν 17,38% «παρά το γεγονός ότι επικράτησαν δυσμενείς συνθήκες στην ελληνική οικονομία», όπως επισημαίνεται.

Συγκεκριμένα, το σύνολο του μακροπροθέσμου και βραχυπροθέσμου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας ανήλθε το 2023 σε 16.186.211 ευρώ, μειωμένες κατά 3.404.925 ευρώ σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ήτοι 17,38%.

Ωστόσο τα χρηματοοικονομικά έξοδα της χρήσης επιβάρυναν τον όμιλο, καθώς ανήλθαν σε 2.019.321 ευρώ, ήτοι 4,57% του κύκλου εργασιών. Σε σχέση με την προηγούμενη χρήση αυξήθηκαν κατά ποσό 487.281 ευρώ, ήτοι 31,81%.

Αυξήθηκαν οι εξαγωγές

Παράγοντας 10.000 τόνους αλάτι ετησίως και έχοντας επεκταθεί σε σαλάτες και dressings μέχρι και ζωοτροφές, το 21,3% του περσινού τζίρου του Kalas Group προήλθε από εξαγωγικές πωλήσεις, οι οποίες κινήθηκαν ανοδικά.

Συγκεκριμένα, πραγματοποίησε ενδοκοινοτικές παραδόσεις και εξαγωγές στη χρήση 2023 συνολικής αξίας 9.400.189 ευρώ έναντι 9.005.468 ευρώ στη χρήση 2022.

Επενδύσεις

Το 2023 υλοποιήθηκαν οι περισσότερες επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και κτιριακές εγκαταστάσεις που σχεδίαζε η Κάλας για το 2022.

Οι αγορές ενσώματων και άυλων παγίων στοιχείων ανήλθαν το 2023 σε 1.090.047 ευρώ έναντι 1.113.280 ευρώ του 2022.

Αύξηση από αναπροσαρμογή των παγίων

Παράλληλα, το 2023 εταιρεία προέβη σε αναπροσαρμογή των κτιρίων – οικοπέδων – μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων, αναθέτοντας σε αναγνωρισμένο εκτιμητή την αποτίμηση των ανωτέρω περιουσιακών στοιχείων με ημερομηνία αναφοράς την 31.12.2023.

Από αυτή την εκτίμηση προέκυψε αύξηση της αξίας των κτιρίων και οικοπέδων κατά 2.222.395 ευρώ και αύξηση της αξίας των μηχανημάτων και μεταφορικών μέσων κατά 89.827 ευρώ.

Σήμερα η Κάλας διαθέτει δύο συγκροτήματα παραγωγής αλατιού στο Μεσολόγγι (μονάδα μηχανικού καθαρισμού και μονάδα κρυστάλλωσης), ένα συγκρότημα παραγωγής αλατιού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, ένα συγκρότημα παραγωγής σαλατών, μουστάρδας, μαγιονέζας και dressing στη Ν. Έφεσο Πιερίας, τέσσερα κέντρα αποθήκευσης και διανομής ξηρού και ψυχρού φορτίου στη ΒΙΠΑ Αυλώνα Αττικής, στο Μεσολόγγι, στη Σίνδο Θεσσαλονίκης και στη Ν. Έφεσο Πιερίας.

Όλες οι εγκαταστάσεις της εταιρείας είναι πιστοποιημένες με Σύστημα Διασφάλισης Ποιότητας ISO 22000.

«Άλας Κάλας» με ιστορία 102 ετών

Η ιστορία της Κάλας ξεκινάει το 1922 όταν ο Εμμανουήλ Καλαμαράκης έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Κουκάκι, η οποία διέθετε επεξεργασία πλύσεως άλατος και γινόταν επίσης παραγωγή απορρυπαντικών, των γνωστών στους μεγαλύτερους ΣΑΠΟΛ και ΚΡΙΝΟΛ, καθώς και παραγωγή ποτάσας.

Τη δεκαετία του ’50 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο γιος του Κωνσταντίνος, διπλωματούχους χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ συνεχίζεται η παραγωγή των απορρυπαντικών ΣΑΠΟΛ, ΚΡΙΝΟΛ, ποτάσας και χλωρίνης, ο ανήσυχος νους του νέου τιμονιέρη της εταιρείας συλλαμβάνει την ιδέα να βάλει το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι.

Πώς το αλάτι μπήκε σε μπουκάλι

Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη, παίρνει θέση στο ράφι αλλά και στην καρδιά των καταναλωτών, τόσο ώστε να «πρωταγωνιστεί» στις αγαπημένες ελληνικές ταινίες (π.χ. «Της κακομοίρας» με τον αξεπέραστο Κώστα Χατζηχρήστο στο ρόλο του Ζήκου).

Η επόμενη δεκαετία βρίσκει την Κάλας στο νέο –τότε- εργοστάσιο της οδού Πειραιώς με τον Κωνσταντίνο Καλαμαράκη, πάνω από όλα επιστήμονα, να ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού.

Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.

Στοχεύοντας πάντα στην βελτίωση των προϊόντων της, και αξιοποιώντας την ευρεσιτεχνία του Κ. Καλαμαράκη, η ΚΑΛΑΣ πρώτη στην Ελλάδα υιοθετεί στην παραγωγική της διαδικασία την μέθοδο της ανακρυστάλλωσης.

Αποδομώντας πλήρως τον κόκκο του ακατέργαστου αλατιού και κατόπιν αναδομώντας τον σε κρυστάλλους, η ΚΑΛΑΣ επιτυγχάνει να δώσει στο καταναλωτικό της κοινό ένα απόλυτα καθαρό αλάτι, απαλλαγμένο από κατάλοιπα όπως γύψο, άμμο και λοιπά ξένα σώματα τα οποία περιέχονται στο ακατέργαστο αλάτι.

Μέσα στα επόμενα χρόνια ως ανώνυμη εταιρεία η Κάλας, πραγματοποιεί μια σημαντική για τα δεδομένα της εποχής επένδυση κατασκευάζοντας νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι.

Την περίοδο 1992 – 1996 η εταιρεία προσθέτει μια ακόμη μονάδα στο δυναμικό της, στην Σίνδο Θεσσαλονίκης, και με πανελλαδικό δίκτυο διανομής, διευρύνει τις εξαγωγικές τις δραστηριότητες.

Η επέκταση

Έχοντας κλείσει 75 χρόνια ζωής, την εταιρεία αναλαμβάνει ο Μανόλης Καλαμαράκης, εκπρόσωπος πλέον της τρίτης γενιάς. Διπλωματούχος μηχανικός του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης, δρομολογεί την σημαντικότερη παραγωγική επένδυση στη χώρα στον κλάδο του αλατιού και την διεύρυνση της επαγγελματικής δραστηριότητας της εταιρείας σε νέες κατηγορίες τροφίμων.

Το 2001 ολοκληρώνεται η κατασκευή της πλέον σύγχρονης μονάδας πλύσεως αλατιού στη χώρα, ενώ μπαίνει το σχέδιο να μετατραπεί η εταιρεία σε όμιλο τροφίμων. Πρώτο βήμα ήταν η εξαγορά του 24,81% της εταιρείας Ελληνικές Αλυκές Α.Ε., ενώ το 2005, η ΚΑΛΑΣ αναλαμβάνει τα προϊόντα ΒΕΜ εισερχόμενη έτσι στην κατηγορία σαλατών, μουσταρδών και dressing.

Το 2006 εκσυγχρονίζεται η παραγωγική μονάδα στην Σίνδο Θεσσαλονίκης και το εκεί κέντρο διανομής. Το 2007 εξαγοράζεται η εταιρεία OLYMPUS FOODS S.A. και πλέον με τη σύγχρονη παραγωγική εγκατάσταση στην Ν. Έφεσο Πιερίας η ΚΑΛΑΣ εδραιώνει την θέση της στην κατηγορία των σαλατών, μαγιονέζας, μουστάρδας και ketchup.

Το 2008, πραγματοποιούνται σημαντικές επενδύσεις στην μονάδας ανακρυστάλλωσης Μεσολογγίου καθώς και στο εκεί κέντρο διανομής. Το 2009 η Κάλας σχεδιάζει το νέο της κέντρο διανομής στην Αττική και παράλληλα ανανεώνει και προσθέτει στον εξοπλισμό του εργοστασίου στην Ν. Έφεσο Πιερίας. Συνάμα ολοκληρώνεται η συγχώνευση με απορρόφηση της OLYMPUS FOODS ABEE.

Ακολουθεί η λειτουργία του νέου κέντρου διανομής στην ΒΙΠΑ Αυλώνα Αττικής και η μεταφορά της έδρας της από το ιστορικό κτίριο της οδού Πειραιώς σε νέο ιδιόκτητο κτίριο γραφείων στην οδό Σπύρου Πάτση, στο Βοτανικό.

Κάπως έτσι, η Κ.Ε. Καλαμαράκης ΑΒΕΕ εξελίχθηκε στο Kalas Group, που αποτελεί τον leader της αγοράς στο αλάτι τόσο στο επώνυμο όσο και στο private label, με πελατολόγιο της να περιλαμβάνει πολυεθνικές εταιρείες, σημαντικές ελληνικές βιομηχανίες, το σύνολο των ελληνικών αλυσίδων λιανεμπορίου αλλά και μεγάλες αλυσίδες του εξωτερικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Stories