Την ώρα που τα στοιχεία για τον πληθωρισμό δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές καλά κρατούν, η κυβέρνηση ρίχνεται στη μάχη των... μολυβιών

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τους φορείς της αγοράς για τα σχολικά, ενώ μέχρι τέλος του μήνα θα εγκαινιαστεί και το ανάλογο «καλάθι».

Αλλού είναι το πρόβλημα

Δεν υποστηρίζω ότι τα σχολικά δεν είναι ένα σοβαρό έξοδο για τις οικογένειες. Τουναντίον μάλιστα.

Αλλά διάβασα και πιο προσεκτικά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό.

Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διατηρήθηκε στο 2,8%.

Το μήνυμα είναι άλλο και θα πρέπει στην κυβέρνηση να το πάρουν, ειδικά όταν σοβεί η στεγαστική κρίση.

Ειδικά όταν έρχεται και η περίοδος της στέγης για τους φοιτητές. Μαθητιούσα νεολαία είναι και αυτοί.

Το καμπανάκι που έγινε… καμπάνα

Η καμπάνα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ήχησε για ακόμη μία φορά, αλλά η κυβέρνηση ασχολείται με την πισίνα… χμμ συγνώμη τη «σηπτική δεξαμενή» του Κασσελάκη.

Δεν είναι καλά τα μηνύματα από το εμπορικό έλλειμμα της χώρας και αργά ή γρήγορα θα έρθει η ώρα της κρίσης.

Αυτό μου λένε οι πηγές μου από την αγορά, οι οποίοι κρατούν επιφυλακτική στάση για τις «πολυδιαφημισμένες» αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας.

Ανταγωνιστικότητα… μηδέν

Δεν μπορεί άλλωστε να περάσει απαρατήρητο το ότι το πρώτο εξάμηνο του έτους, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 693,4 εκατ. ευρώ και έφτασε σε 8,8 δισεκ. ευρώ.

Και όσο και να το βλέπουμε ως ποσοστό του ΑΕΠ, το μέγεθος είναι μεγάλο.

Αν αναλογιστούμε και ότι οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 2,9% (5,9% σε σταθερές τιμές) και οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,4% (3,8% σε σταθερές τιμές), το μήνυμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής είναι καθόλα αρνητικό.

Το σπρίντ του τουρισμού

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών θα ήταν μάλιστα ακόμη μεγαλύτερο εάν δεν ήταν ισχυρή η βελτίωση του ισοζυγίου ταξιδιωτικών υπηρεσιών

Δεν είναι νέο άλλωστε ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας χτυπά νέα ρεκόρ, προσβλέποντας σε νέα υψηλά φέτος.

Τα ταξιδιωτικά έσοδα το πρώτο 6μηνο του 2024 διαμορφώθηκαν σε 6,9 δισ. ευρώ έναντι 6,1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Ουσιαστικά, προστέθηκαν 754 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη φετινή περίοδο σε σχέση με πέρυσι.

Στο διάστημα αυτό οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 15,5%.

Αλλά μιλάμε για τη high season μας.

Μύκονος

Και ο δείκτης που προβληματίζει

Όλα τα μεγέθη και όλοι οι δείκτες συνηγορούν ότι το 2024 θα είναι μια ακόμη χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και κάποιοι «κρυφοί» δείκτες που προβληματίζουν τους ανθρώπους που παρακολουθούν στενά τα δεδομένα.

Ένας τέτοιος δείκτης είναι οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τη θερινή περίοδο.

Σύμφωνα με το airdata tracker του insete τον Ιούλιο η μεταβολή στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι είναι αρνητική στο -0,9% όπως αρνητικοί ήταν και οι προηγούμενοι μήνες από τον Μάρτιο και μετά.

Βέβαια οι αφίξεις μέχρι και τον Ιούλιο είναι πάνω, ωστόσο αυτός ο δείκτης προβληματίζει για το εύρος της επίπτωσης που θα έχει  στο τελικό αποτέλεσμα, που σε κάθε περίπτωση θα είναι θετικό.

Γυρίζουν την πλάτη στη Σαντορίνη οι Έλληνες

Την ίδια ώρα, τα ρεκόρ δεν ήταν και πολύ από τους Έλληνες, που δυσκολεύτηκαν φέτος στις διακοπές τους.

Αυτό ήταν γνωστό. Όπως και ότι γύρισαν την πλάτη τους σε «παραδοσιακούς» τουριστικούς προορισμούς.

Ξεκάθαρα ήταν και τα στοιχεία που έδειξαν ότι προτίμησαν την Τήνο, την Αίγινα, τη Νάξο, τη Σύρο, την Πάρο και την Κρήτη.

Η Σαντορίνη δεν είναι πλέον στα πιο δημοφιλή νησιά των Ελλήνων, κάτι το οποίο παρατηρήθηκε και την περίοδο του Πάσχα αλλά και του Αγίου Πνεύματος φέτος.

Ας το λάβουν λίγο υπόψιν τους οι τοπικοί παράγοντες, γιατί θα χάσουν την ελληνική «πίτα». Όσο και αν δεν τους νοιάζει τώρα.

Έχουν τους Αμερικανούς και τους Γάλλους…

Οι Αμερικανοί, όπως και οι Γάλλοι, προτίμησαν, σύμφωνα με τη FerryHopper, τους παραδοσιακά πιο τουριστικούς προορισμούς όπως την Πάρο, τη Μύκονο, τη Σαντορίνη, τη Νάξο και τη Μήλο.

Αλλά όπως μου εξηγούν άνθρωποι του κλάδου, η εισροή Αμερικανών μπορεί να ανατραπεί ανά πάσα στιγμή.

Ειδικά εάν αρχίσει να «τσιμπάει» το δολάριο. Ή η οικονομία τους. Ένα από τα δύο…

———–

Άστραψε και πάλι ο Μυτιληναίος

Δεν χάνει ευκαιρία να μην καυτηριάσει τις αβελτηρίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Metlen

Και για πολλούς… καλά κάνει ο πρόεδρος της Metlen και της Eurometaux.

Ειδικά για το timing της παρέμβασής του.

«Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο συζητήσεων, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση», ανέφερε.

Σαφώς είναι ζωτικής σημασίας αυτό που επισημαίνει, δηλαδή ότι η Κομισιόν έχει παραλείψει να λάβει μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να παίξει τον ρόλο παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών.

Ούτε σταθερά εργαλεία ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια), υπάρχουν.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories