Η ακρίβεια και η στεγαστική κρίση αποτελούν τα μεγαλύτερα «αγκάθια» για την κυβέρνηση, καθότι πλήττουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την ελληνική κοινωνία, η οποία κινείται πάνω από τα όρια των αντοχών της.

Η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αντί να βελτιώνεται και στο Μέγαρο Μαξίμου «σβήνουν και γράφουν» ενδεχόμενα μέτρα, τα οποία θα μπορούσε να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην 88η ΔΕΘ, στις 7 Σεπτεμβρίου.

Οι επιτελείς του πρωθυπουργικού γραφείου βρίσκονται τις ημέρες αυτές σε ανοιχτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, το οποίο «μετρά» τα δημοσιονομικά περιθώρια, προετοιμάζοντας ένα «μικρό καλάθι», όπως λένε οι καλά γνωρίζοντες στον ΟΤ.

Άλλωστε, η επόμενη χρονιά θα συνοδεύεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες και το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει να έχει ετοιμάσει το 4ετες πλέον πλάνο (προϋπολογισμοί από το 2025 μέχρι και το 2028) μέχρι τα μέσα Σεπτέμβρη, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Η ακόμη καλύτερη πορεία (σε σχέση με πέρυσι) του τουρισμού δείχνει ότι δε διακυβεύεται και η πορεία του προϋπολογισμό, η οποία -με τη σειρά της- στηρίζεται και στη μεγάλη ακρίβεια.

Νέες ανατιμήσεις

Την ίδια ώρα, η αύξηση του πληθωρισμού τον Ιούλιο ότι η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει και η κυβέρνηση απέτυχε ξανά στο ζήτημα αυτό.

Μετά από μικρή μείωσε κατά το προηγούμενο διάστημα, ο πληθωρισμός, με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ άγγιξε το 2,7% σε ετήσια βάση (3% ο εναρμονισμένος δείκτης σύμφωνα με τη Eurostat), με μια σειρά βασικών αγαθών και υπηρεσιών να παρουσιάζουν διψήφια ποσοστά και με τις ανατιμήσεις στα ξενοδοχεία να φτάνουν το 12,6%, στα αεροπορικά εισιτήρια το 18,4% και τις τιμές σε εστιατόρια-ζαχαροπλαστεία-καφενεία-κυλικεία αυξημένες κατά 6,6% σε σχέση με πέρυσι.

Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή των προϊόντων με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις, με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο

Το ελαιόλαδο συνέχισε να βρίσκεται στην κορυφή με αύξηση 56,7% μέσα σε έναν χρόνο και ακολουθούν το φυσικό αέριο με 23,4%, το ηλεκτρινό ρεύμα  με 9,5%, τα κρέατα με 7,4%, τα νωπά ψάρια με 8,4%, τα λαχανικά με 3,5%, σοκολάτες, ζάχαρη, γλυκά και παγωτά με 4,1%, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων με 8,6%.

Μόνο μέσα σε έναν μήνα, Ιούνιο-Ιούλιο 2024, οι τιμές των δημητριακών για το πρωινό αυξήθηκαν 6%, το γάλα 2,1%, τα λαχανικά 6%, το γιαούρτι 2,1%, το χοιρινό 2% και το μοσχάρι 1,5%.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση επέμεινε στην ίδια περίπου συνταγή, με το υπουργείο Ανάπτυξης εκτός από την παράταση των μέτρων για τον έλεγχο των τιμών έως το τέλος του έτους και τους συνεχείς ελέγχους με στόχο να εντοπίσει περιστατικά αισχροκέρδειας, ξεκίνησε επαφές με τους εκπροσώπους των αλυσίδων σουπερμάρκετ αλλά και της βιομηχανίας τροφίμων προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, ενώ ο αρμόδιος υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος προανήγγειλε και το «καλάθι του μαθητή».

Το πρόβλημα της στέγασης στην Ελλάδα

Παράλληλα, η στεγαστική κρίση πλήττει όλο και περισσότερους στην Ελλάδα.  Το αίτημα των πολιτών για προσβάσιμη στέγαση  (για εύλογες λογικές τιμές ενοικίασης ή και αγοράς ακινήτων), εντάσσεται στην ευρύτερη ανησυχία για την ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές των διαμερισμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) αυξήθηκαν περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2024 κατά 10,4% σε ετήσια βάση, ύστερα από συνεχή αύξηση επτά συναπτά έτη, σημειώνοντας σωρευτική αύξηση 66,4% από το τρίτο τρίμηνο 2017.

Στην έρευνα υπολογίζονται και οι αλλαγές στην αξία των ακριβότερων και φθηνότερων μέσων κατοικιών σε σχέση με το βασικό μισθό (830 ευρώ) και το μέσο μισθό σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της ΕΡΓΑΝΗ για το 2023 (1.250 ευρώ).

Στις περιοχές με την ακριβότερη μέση κατοικία προκύπτει ότι η αξία τους αυξήθηκε το 2023, κατά 2,8 έτη δουλειάς για κάποιον που λαμβάνει το βασικό μισθό και κατά 1,9 έτη για κάποιον που λαμβάνει το μέσο μισθό, σύμφωνα με την ΕΡΓΑΝΗ. Αντίστοιχα για τις φθηνότερες περιοχές, 8 μήνες δουλειάς για κάποιον που εργάζεται με το βασικό μισθό και 5,5 μήνες με το μέσο μισθό.

Η κυβέρνηση έχει προσανατολιστεί σε ένα πρόγραμμα τύπου «Σπίτι μου 2», ωστόσο είναι πέρα από προφανές ότι κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αυτό το τεράστιο πρόβλημα, όπως έδειξε και η χθεσινή τοποθέτηση από την ΠΟΜΙΔΑ και μένει να δειχθεί το τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της 88ης ΔΕΘ.

Τα μέτρα για το 2025

Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να ξανανακοινώσει τα όσα είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, πριν από μερικούς μήνες, αναφορικά με τα μέτρα που θα ληφθούν το 2025. Πρόκειται για παρεμβάσεις 870 εκατ. ευρώ  για το 2025:

  • Αύξηση των συντάξεων, η οποία εκτιμάται ότι θα κοστίσει περίπου 400 εκατ. ευρώ
  • Κατάργηση, του τέλους επιτηδεύματος για τους επαγγελματίες, κόστους 120 εκατ. ευρώ
  • Μόνιμη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στους αγρότες, κόστους 100 εκατ. ευρώ
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,5%, κόστους 215 εκατ. ευρώ.
  • Αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος με κόστος 15 εκατ. ευρώ
  • Αναστολή του ΦΠΑ στις οικοδομές, κόστους 20 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ακίνητα