Ο αγώνας ιστιοπλοΐας America’s Cup, η απόλυτη αθλητική διοργάνωση για τους υπερπλούσιους, ξεκινά στη Βαρκελώνη την Πέμπτη, σηματοδοτώντας την τελευταία προσπάθεια μιας από τις πόλεις που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της υπερτουριστικής κρίσης στην Ευρώπη να προσελκύσει τουρισμό «ποιοτικό παρά ποσοτικό».

Ιαπωνία: Υπερτουρισμός, δημογραφική κρίση και έλλειψη εργατικού δυναμικού

Η διοργάνωση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Οκτωβρίου, χρηματοδοτείται από τον πολυτελή οίκο μόδας Louis Vuitton, ο οποίος διοργάνωσε μια πασαρέλα μόδας σχεδιασμένη από τον Antoni Gaudí Park Güell στην καταλανική πρωτεύουσα στα τέλη Μαΐου.

Η ομάδα της Νέας Ζηλανδίας θα υπερασπιστεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας και θα έχει να αντιμετωπίσει άλλα σκάφη από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Οι ομάδες άρχισαν να δημιουργούν τις βάσεις τους στο Port Vell, το παλιό λιμάνι της πόλης, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο.

Η Ada Colau, η πρώην δήμαρχος της Βαρκελώνης, έδωσε μάχη με δύο άλλες υποψήφιες ισπανικές πόλεις – τη Βαλένθια, που φιλοξένησε το κύπελλο το 2007 και το 2010, και τη Μάλαγα – για να εξασφαλίσει το καθεστώς της διοργανώτριας πόλης το 2022. Η ριζοσπάστης αριστερή πολιτικός, η οποία έχασε το αξίωμά της το 2023, έχει έκτοτε ασκήσει έντονη κριτική σε εκδηλώσεις υψηλού προφίλ στη Βαρκελώνη, όπως ένα εβδομαδιαίο φεστιβάλ Formula 1 τον Ιούνιο, το οποίο καταδίκασε ως ακατάλληλο σε μια πόλη που προσπαθούσε να μειώσει τη χρήση αυτοκινήτου και παλεύει με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Πολίτες στη Βαρκελώνη ενάντια στους αγώνες

Μερικοί άνθρωποι που ζουν στη Βαρκελώνη έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στον αγώνα σκαφών, συμπεριλαμβανομένων των κατοίκων της Barceloneta, της γειτονιάς δίπλα στο Port Vell. Πέρυσι, μια ομάδα 60 κατοίκων και κοινοτικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν για να σχηματίσουν την Πλατφόρμα Against the America’s Cup.

«Δεν θα φέρει τίποτα άλλο εκτός από κάθε είδους δυστυχία στην πόλη», είπε στον Guardian η εκπρόσωπος της ομάδας, Esther Jorquera, όταν ξεκίνησε η πλατφόρμα, προσθέτοντας ότι η εκδήλωση ήταν «ελιτίστικη και αδιαφανής».

Οι ντόπιοι λένε ότι έχουν βομβαρδιστεί με κλήσεις από κτηματομεσίτες και κερδοσκόπους που θέλουν να αγοράσουν τα σπίτια τους για να εξαργυρώσουν την εκδήλωση, η οποία, όπως λένε, αυξάνει τα ενοίκια.

Πλήγμα από τον μαζικό τουρισμό

Η Barceloneta είναι ήδη μία από τις περιοχές της Βαρκελώνης που πλήττονται περισσότερο από τον μαζικό τουρισμό, ο οποίος έχει διώξει μεγάλο μέρος του τοπικού πληθυσμού.

Οι διοργανωτές της εκστρατείας υποστηρίζουν ότι αντί να προσελκύουν έναν «καλύτερο» τύπο τουρίστα με υψηλές δαπάνες, εκδηλώσεις όπως το America’s Cup απλώς φέρνουν περισσότερους ανθρώπους σε μια πόλη που ήδη παλεύει να αντιμετωπίσει τη μεγάλη μάζα των επισκεπτών.

Οι αρχές της πόλης λένε ότι η διοργάνωση αναμένεται να αποφέρει οφέλη έως και 1 δισ. ευρώ στην τοπική οικονομία. Ωστόσο, οι επικριτές λένε ότι το πιθανό αυτό όφελος θα το απολαύσουν λίγοι και έχουν αμφισβητήσει γιατί μια τόσο πλούσια διοργάνωση έχει ζητήσει από εθελοντές να την οργανώσουν αντί να προσφέρουν εποχιακές θέσεις εργασίας επί πληρωμή.

Το America’s Cup, που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στο Isle of Wight το 1851, θεωρείται ότι είναι το παλαιότερο διεθνές αθλητικό γεγονός στον κόσμο. Διεξήχθη για τελευταία φορά το 2021 στο Ώκλαντ της Νέας Ζηλανδίας και κέρδισε η τοπική ομάδα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο
Business of Sport |

Πόσα χρήματα παίρνουν οι αθλητές που κερδίζουν μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού [πίνακας]

Παρά το γεγονός ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν δίνει χρηματικά έπαθλα για την κατάκτηση μεταλλίων, αρκετές χώρες ανταμείβουν τους αθλητές τους με διάφορα μπόνους