Έσπασε το φράγμα των 100 εκατ. ευρώ το 2023, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου Hotel Brain, ο οποίος ανήλθε στα 104,94 εκατ. ευρώ έναντι 67,77 εκατ. ευρώ το 2022 παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 55%, ενώ τα υπό διαχείριση εν λειτουργία ξενοδοχεία του Ομίλου, σύμφωνα με τον ιστότοπο του ανέρχονται σε 101, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν και τρία που λειτουργούν στην Κύπρο, στην αγορά της οποίας εισήλθε πρόσφατα.

Ο ιδρυτής της Hotel Brain Πάνος Παλαιολόγος μιλώντας στον ot.gr αναφέρει ότι ο όμιλος συνεχίζει το αναπτυξιακό του πρόγραμμα που αφορά στην εκμετάλλευση ξενοδοχειακών μονάδων και σύντομα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και νέες συνεργασίες. Άμεσα πάντως εστιάζει στην επαναλειτουργία του πρώην «Nikopolis» το οποίο πέρασε φέτος στον έλεγχο του επιχειρηματία Τέλη Μυστακίδη και το μίσθωσε τον Ιούνιο η Hotel Brain για δέκα χρόνια.

Sold out στα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης λόγω ΔΕΘ

Στόχος της διοίκησης της Hotel Brain είναι το ξενοδοχείο να επαναλειτουργήσει από την αρχή της νέας χρονιάς. Την περίοδο αυτή γίνονται κάποιες εργασίες συντήρησης της μονάδας, η οποία θα προστεθεί στο portfolio του Ομίλου και θα ενισχύσει την παρουσία τους την συμπρωτεύουσα.

Το 1% των ξενοδοχείων της χώρας

Η Hotel Brain διαχειρίζεται το 1% του συνόλου των ξενοδοχείων της χώρας σε περισσότερους από 35 προορισμούς με αποτέλεσμα να έχει και μια ολοκληρωμένη εικόνα για την πορεία της φετινής τουριστικής χρονιάς. Όπως εκτιμά ο κ. Παλαιολόγος το 2024 οι πληρότητες των μονάδων είναι ελαφρώς υψηλότερες από ότι πέρυσι με εξαίρεση ορισμένους προορισμούς όπως η Μύκονος που παρατηρείται μια κάμψη.

Επίσης και τα έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα αν και οι επισκέπτες εμφανίζονται πιο συγκρατημένοι καθώς η οικονομική κατάσταση κυρίως στη Δυτική Ευρώπη επηρεάζει τους προϋπολογισμούς των τουριστών. Η τάση value for money είναι φέτος πολύ πιο έντονη από άλλες χρονιές σημειώνει.

Πάντως ο όμιλος αναμένει για το 2024, νέα αύξηση του κύκλου εργασιών στα 120 εκατ. ευρώ καθώς αναμένεται να προσθέσει τουλάχιστον 15 ξενοδοχεία ακόμη στην διαχείριση του.

Χρονιά κερδοφορίας

Το 2023 ήταν επίσης μια χρονιά κερδοφορίας για τον όμιλο Hotel Brain καθώς τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 2,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,99 εκατ. ευρώ το 2022 ενώ τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε κέρδη 1,36 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,04 εκατ. ευρώ το 2022. Τα EBITDA ανήλθαν σε 6,04 εκατ. ευρώ έναντι 2,14 εκατ. ευρώ το 2022 (αύξηση 181,61%)

Για την μητρική εταιρεία «HOTEL BRAIN ΑΝΩΝΥΜΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ο κύκλος εργασιών ανήλθε το 2023 στα 68,75 εκατ. ευρώ έναντι 66,05 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν., Τα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε κέρδη 1,24 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,57 εκατ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά φόρων σε κέρδη 0,24 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,49 εκατ. ευρώ, Τα EBITDA ανήλθαν σε 4,12 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 1,47 εκατ. ευρώ το 2022

Συνδεμένα με την εταιρεία μέρη είναι οι θυγατρικές εταιρείες HOTEL BRAIN INTERNATIONAL MANAGEMENT SERVICES & CONSULTING LTD, ΧΟΤΕΛΜΠΡΕΙΝ ΚΟΜΜΙΟΥΝΙΤΙ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, HOTEL BRAIN AEGEAN ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, HOTEL BRAIN ACADEMY και οι εταιρείες SOUTHBRIDGE EUROPE MEZZANINE SCA, SICAR και AVIARERS ΕΛΛΑΣ ΑΕ, του Ομίλου Γρύλλου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση οικονομικής χρήσης του 2023, το προηγούμενο έτος ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό με τα μεγέθη αφίξεων και ζήτησης να ανακάμπτουν πλήρως από την έκρηξη της πανδημίας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο όμιλος πραγματοποίησε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 55% περίπου Επίσης εκμεταλλευόμενος τη δυναμική των προηγούμενων των προχώρησε σε επέκταση των δραστηριοτήτων του μέσω νέων μισθώσεων ξενοδοχειακών μονάδων προς εκμετάλλευση προσθέτοντας σημαντικό αριθμό δωματίων τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 7.100 στο σύνολο της επικρατείας.

Η μεγαλύτερη πρόκληση το 2023 ήταν η επαρκής στελέχωση του Ομίλου καθώς η αυξημένη προσφορά εργασίας και η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού επέφεραν σημαντικές διαφοροποιήσεις στις συνήθεις πρακτικές ανεύρεσης και διατήρησης των εργαζομένων

Για το 2024 οι εκτιμήσεις της διοίκησης είναι ότι θα συνεχισθεί η ζήτηση σε υψηλά επίπεδα γεγονός που αποτυπώνεται στο ρυθμό των κρατήσεων. Οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία Σκανδιναβία συνεχίζουν να είναι ο κορμός της ζήτηση, ενώ διαφαίνεται έντονη αύξηση τη ζήτηση από τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης οι οποίες καλύπτουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τις απώλειες από τις αγορές της Ρωσίας και του Ισραήλ.

Στόχος τα 20.000 δωμάτια

Ο κ. Παλαιολογος έχει προσδιορίσει τους στόχους του Ομίλου για την επόμενη 5ετία λέγοντας ότι «στα επόμενα 2 – 3 χρόνια θα μπορέσουμε να διπλασιάσουμε τον αριθμό των δωματίων μας και σε ορίζοντα 5ετίας να φτάσουμε τον τελικό μας στόχο που είναι να ξεπεράσουμε τα 20.000 δωμάτια και το 1,5 εκατ. μοναδικούς φιλοξενούμενους».

Επίσης βασική επιδίωξη του Ομίλου είναι να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία του ομίλου στη συνολική συστημική κατανάλωση (total spending) που κάνουν οι φιλοξενούμενοι του και η παροχή ολοκληρωμένων και αναβαθμισμένων υπηρεσιών προς τον τελικό πελάτη, με στόχο τη βελτίωση της αξίας του προϊόντος.

Με απλά λόγια, όπως εξηγούσε σε εκδήλωση της εταιρείας «αν σήμερα ο μέσος πελάτης μας που περνά τις διακοπές του σε κάποιο από τα ξενοδοχεία μας, δαπανά 100 ευρώ, ως όμιλος εισπράττουμε το 20%, ήτοι 20 ευρώ. Στόχος μας είναι να αυξήσουμε το εν λόγω ποσοστό, όχι αυξάνοντας τις τιμές των δωματίων μας, αλλά παρέχοντας άμεσα ή έμμεσα μεγαλύτερο εύρος υπηρεσιών, διεκδικώντας μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία».

Τέλος στρατηγική επιδίωξη του Ομίλου είναι η διαμόρφωση ενός ευρύτερου οικοσυστήματος το οποίο θα παρέχει «one stop solution» στον εισερχόμενο τουρισμό της χώρας μας, κάτι το οποίο όπως εκτιμά ο κ. Παλαιολόγος «θα κάνει τη διαφορά».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός