Με τις μειώσεις των επιτοκίων στις ΗΠΑ να είναι ολοένα και πιο κοντά, δυτικοί επενδυτές συσσωρεύονται και πάλι στην αγορά του χρυσού, ωθώντας τις τιμές καταρρίπτουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Αν και σήμερα παρατηρείται μικρή διόρθωση στην αγορά, και ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,23%, στα 2.542 δολ. ανά ουγγιά, οι τιμές διατηρούνται σε ιστορικά υψηλά. Τα κέρδη από την αρχή του έτους ξεπερνούν το 20%, ενισχυμένα από αγορές από θεσμικούς επενδυτές και ανοδικά στοιχήματα hedge fund.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, οι διαθέσεις ETF χρυσού με φυσική υποστήριξη έχουν αυξηθεί κατά 90,4 τόνους, που ισοδυναμεί με 7,3 δισ. δολάρια, από τον Μάιο. Οι καθαρές εισροές ήταν θετικές τις επτά από τις τελευταίες οκτώ εβδομάδες.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με φόντο την ομιλία Πάουελ στο Τζάκσον Χολ

Ο χρυσός ξύπνησε τη Δύση

Η αναταραχή των αγορών τερματίζει μια περίοδο κατά την οποία οι δυτικοί επενδυτές κάθισαν σε μεγάλο βαθμό στο περιθώριο του 20μηνου ράλι του χρυσού, το οποίο είχε υπερτροφοδοτηθεί από Κινέζους επενδυτές που στράφηκαν στο μέταλλο καθώς αναζητούσαν καταφύγιο από το χάος στις τοπικές αγορές μετοχών και κατοικιών.

«Η Δύση ξυπνά με αυτό που παρακολουθούσε η Ασία νωρίτερα φέτος», αναφέρει στους Financial Times, η Ruth Crowell, διευθύνουσα σύμβουλος του London Bullion Market Association.

Τα ανοδικά στοιχήματα σε χρυσό στην αγορά Comex του Σικάγο, το βασικό δείκτη μελλοντικής εκπλήρωσης για τον χρυσό που χρησιμοποιούν οι δυτικοί επενδυτές, έφτασαν σε νέο υψηλό μετά την Covid, προσθέτοντας περισσότερους από 100 τόνους την εβδομάδα που έληξε στις 13 Αυγούστου, σύμφωνα με στοιχεία από την αμερικανική επιτροπή μελλοντικής εκπλήρωσης εμπορευμάτων.

Το χρυσό πάρτι

Η αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρησιμοποιείται κυρίως από αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και κερδοσκοπικούς εμπόρους, ενώ τα ETF είναι δημοφιλή στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη ως ένας τρόπος για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να αποκτήσουν έκθεση σε χρυσό.

Ο χρυσός βρίσκεται σε ανοδική πορεία από τα τέλη του 2022, με καταλύτη τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών που επιδιώκουν να διαφοροποιήσουν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο, καθώς και την τεράστια ζήτηση από Κινέζους επενδυτές.

Ωστόσο, η τελευταία ώθηση του μετάλλου από περίπου 2.300 δολάρια ανά ουγγιά τρόυ τον Ιούνιο σε νέα ύψη φαίνεται ότι οδηγήθηκε από τους αγοραστές των ΗΠΑ και της Ευρώπης που τοποθετήθηκαν ενόψει της μείωσης του κόστους δανεισμού. Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού τείνει να ενισχύει την ελκυστικότητα του χρυσού, ο οποίος δεν έχει καμία απόδοση, σε σχέση με περιουσιακά στοιχεία όπως τα ομόλογα.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι οι επενδυτές και οι κερδοσκόποι στη Δύση αρχίζουν να επιστρέφουν στην αγορά χρυσού», δήλωσε ο John Reade, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού.

Πλέον οι αγορά στρέφει το ενδιαφέρον της στην ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, την Παρασκευή, στον Τζάκσον Χολ. αναζητώντας περισσότερε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα μείωσης των αμερικανικών επιτοκίων. Οι αγορές τιμολογούν σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα περικοπών μέχρι το τέλος του έτους.

«Έγινε ένα πάρτι στις τιμές του χρυσού και οι επενδυτές του ETF απλώς δεν προσκλήθηκαν», δήλωσε ο Robert Minter, διευθυντής επενδυτικής στρατηγικής ETF στο Abrdn. «Τώρα με τον Πάουελ να υπαινίσσεται μια επερχόμενη μείωση επιτοκίων, η πρόσκληση έχει δοθεί».

Οι FT επισημαίνουν ότι οι αδιαφανείς αγορές στην εξωχρηματιστηριακή αγορά, ειδικά από οικογενειακά γραφεία που ανησυχούν για πιθανή υποτίμηση του δολαρίου, έχουν επίσης ανεβάσει τις τιμές του χρυσού .

Η ζήτηση από την Ινδία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω των παραδοσιακών αγορών για το φεστιβάλ Diwali και της περικοπής των εισαγωγικών δασμών που τέθηκαν σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

«Η Ινδία βλέπει τεράστια ποσά φυσικής ζήτησης για χρυσό», δήλωσε ο Crowell. «Είναι πραγματικά ένα ζήτημα πόσο γρήγορα μπορούν να φέρουν μέταλλο στη χώρα, όσον αφορά τον αριθμό των πτήσεων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities