Τον ανοδικό τους ρυθμό, έστω και με οριακές διακυμάνσεις, κατάφεραν να κρατήσουν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στήριξαν το θετικό πρόσημο οι Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,10%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,06% στις 8.288 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,24% στις 18.493 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,01% στις 7.524 μονάδες.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,10%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 0,4%

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της Swiss Re σημείωσαν άνοδο 4,5% αφού η ασφαλιστική εταιρεία ανέφερε άνοδο 16% στα καθαρά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, στα 2,09 δισ. δολάρια.

Επίσης, κέρδη 3,4% σημείωσε και η Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε διακανονισμό με σχεδόν το 60% των εναγόντων σε μια μακροχρόνια υπόθεση που ισχυρίζεται ότι η γερμανική τράπεζα δεν κατέβαλε το δίκαιο τίμημα για την εξαγορά της Postbank πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Αυτό θα επιτρέψει στην τράπεζα της Γερμανίας να αποδεσμεύσει τα κεφάλαια και να ενισχύσει τα αναμενόμενα κέρδη προ φόρων τρίτου τριμήνου κατά 430 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη, οι μετοχές της Aegon σημείωσαν πτώση 6,4% αφού ανέφεραν καθαρές ζημιές 65 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Ικανοποίηση από τα πρακτικά της Fed

Οι αγορές έδειξαν επίσης να ικανοποιούνται που τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είχαν πλησιάσει την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο, με τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων να συμφωνούν ότι μια μείωση είναι «πιθανή» τον Σεπτέμβριο, εάν τα στοιχεία «συνεχίσουν να έρχονται όπως αναμενόταν».

Βέβαια, τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκαν σήμερα, έδειξαν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν βιάζονταν να μειώσουν τα επιτόκια τον Ιούλιο, αλλά έβλεπαν τον Σεπτέμβριο ως την επόμενη καλύτερη ευκαιρία για να εξετάσουν περαιτέρω χαλάρωση.

Τα αντίστοιχα στοιχεία PMI για τη ζώνη του ευρώ έδειξαν επίσης άνοδο της επιχειρηματικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, ακόμη και όταν η αύξηση των μισθών επιβραδύνθηκε, ανοίγοντας το δρόμο για μια πιθανή μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ο Σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) της Ευρωζώνης, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τόσο τις υπηρεσίες όσο και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα, αναμένεται να διαμορφωθεί στις 51,2 τον Αύγουστο, φθάνοντας σε υψηλό 3 μηνών, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB).

Την ίδια ώρα, η οικονομία της Γαλλίας επωφελήθηκε τον Αύγουστο από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η απότομη άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας, που καταρτίστηκε από την S&P Global, έφτασε σε υψηλό 27 μηνών στο 55,0 τον Αύγουστο – από 50,1 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 50,3 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει προβλέψει αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο σύνθετος PMI για τον Αύγουστο, ο οποίος συνδυάζει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες – υψηλό 17 μηνών – από 49,1 τον Ιούλιο.

Αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας της Γαλλίας συνέχισε να αποδυναμώνεται. Ο δείκτης PMI μεταποίησης για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 42,1 – από 44,0 τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη 44,4 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Τέλος, ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υπολογίστηκε σε 48,5 έναντι 49,1 τον Ιούλιο, χαμηλό πέντε μηνών. Ο δείκτης υποχώρησε από τον τομέα της μεταποίησης, του οποίου ο PMI μειώθηκε από 43,2 τον Ιούλιο σε 42,1 τον Αύγουστο, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε από 52,5 τον Ιούλιο σε 51,4 τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια