Να συντηρήσουν τον ανοδικό τους ρυθμό, έστω και με οριακές διακυμάνσεις προσπαθούν και σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς πλέον είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει σε μείωση επιτοκίου τον Σεπτέμβριο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει άνοδο 0,10%, με τον κλάδο των ταξιδίων να κερδίζει 0,4%. Ο βρετανικός FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,23% στις 8.302 μονάδες, ο γερμανικός DAX καταγράφει κέρδη 0,16% στις 18.478 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 κινείται υψηλότερα κατά 0,15% στις 7.535 μονάδες.

Οι αγορές δείχνουν να ικανοποιούνται που τα πρακτικά της Fed, που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι είχαν πλησιάσει την πολυαναμενόμενη μείωση των επιτοκίων κατά τη συνεδρίασή τους τον Ιούλιο, με τη συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων να συμφωνούν ότι μια μείωση είναι «πιθανή» τον Σεπτέμβριο, εάν τα στοιχεία «συνεχίσουν να έρχονται όπως αναμενόταν».

Στα μάκρο της ημέρας, η οικονομία της Γαλλίας επωφελήθηκε τον Αύγουστο από την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, καθώς η απότομη άνοδος στον τομέα των υπηρεσιών της χώρας αντιστάθμισε τη συνεχιζόμενη αδυναμία στη μεταποίηση. Ο δείκτης PMI για τον τομέα των υπηρεσιών της Γαλλίας, που καταρτίστηκε από την S&P Global, έφτασε σε υψηλό 27 μηνών στο 55,0 τον Αύγουστο – από 50,1 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας την πρόβλεψη για 50,3 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Η Γαλλία, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, έχει προβλέψει αύξηση 0,3 ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ της χώρας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι ολοκληρώθηκαν νωρίτερα αυτό το μήνα.

Ο σύνθετος PMI για τον Αύγουστο, ο οποίος συνδυάζει τόσο τον τομέα των υπηρεσιών όσο και τον τομέα της μεταποίησης, αυξήθηκε στις 52,7 μονάδες – υψηλό 17 μηνών – από 49,1 τον Ιούλιο.

Αντίθετα, ο μεταποιητικός τομέας της Γαλλίας συνέχισε να αποδυναμώνεται. Ο δείκτης PMI μεταποίησης για τον Αύγουστο διαμορφώθηκε στο 42,1 – από 44,0 τον Ιούλιο και κάτω από την πρόβλεψη 44,4 σε δημοσκόπηση του Reuters.

Την ίδια ώρα, ο γερμανικός ιδιωτικός τομέας παρέμεινε σε έδαφος συρρίκνωσης τον Αύγουστο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της S&P Global. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) υπολογίστηκε σε 48,5 έναντι 49,1 τον Ιούλιο, χαμηλό πέντε μηνών. Ο δείκτης υποχώρησε από τον τομέα της μεταποίησης, του οποίου ο PMI μειώθηκε από 43,2 τον Ιούλιο σε 42,1 τον Αύγουστο, ενώ ο PMI υπηρεσιών υποχώρησε από 52,5 τον Ιούλιο σε 51,4 τον Αύγουστο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές