
Ανάμεσα σε αντίρροπες δυνάμεις παραμένει και σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο δεν μπορεί να διαφύγει από τη ζώνη των 1.430 μονάδων, όσο ο τραπεζικός κλάδος λιμνάζει στις ήπιες πωλήσεις, ενώ την ίδια ώρα ενεργοποιούνται οι αγοραστές σε άλλους τίτλους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 0,11% στις 1.430,78 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2 εκατ. τεμάχια. Απώλειες 0,19% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 3.481,39 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός πτώση 0,63% στις 1.269,80 μονάδες.
Σταθεροποίηση μετά τις αναταράξεις
Το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου, με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, να το θεωρεί θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ τη γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και την «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.
Κατά τον ίδιο, σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.
Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.
Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που… περιμένει στις 1.505.
Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει, κατά τον κ. Στεριώτη. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;
Προσεχώς η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς, καταλήγει ο ίδιος.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ σημειώνει άλμα 2,22%, με τις ΕΛΧΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, Jumbo, Coca Cola, Βιοχάλκο, Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, ΔΑΑ, Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίο, Aegean και Τιτάν να κινούνται ήπια ανοδικά.
Στον αντίποδα, η ΔΕΗ χάνει 1,03%, ενώ μικρές είναι οι απώλειες σε Eurobank, Cenergy, Πειραιώς, ΟΤΕ, Εθνική, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Autohellas και ΓΕΚ Τέρνα. Χωρίς μεταβολή είναι η Motor Oil.


Latest News

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση στο ΧΑ, αναζητά φρένο στις 1.650 μονάδες
Ο γενικός δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών χάνει σήμερα και τις 1.650 μονάδες,

Παγκόσμια καθίζηση έφεραν οι δασμοί Τραμπ στις αγορές - 1.600 μονάδες κάτω ο Dow, η χειρότερη μέρα από το 2020 για S&P 500
Οι αγορές καθολικά κινήθηκαν καθοδικά μετά την ανακοίνωση των σαρωτικών ανταποδοτικών δασμών - Σε bear market οι αμερικανικές smallcaps

Πλαγιοκόπησαν (και) το ΧΑ οι δασμοί Τραμπ - Μαζικές οι πωλήσεις σε όλο το ταμπλό
Η πίεση της αβεβαιότητας ήταν τέτοια που το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει τη ζώνη των 1.700 μονάδων

«Λυγίζει» και πάλι υπό τη διεθνή αβεβαιότητα το ΧΑ
Το ΧΑ δεν μπόρεσε να κρατήσει την προσπάθεια αντίδρασης που εκδήλωσε λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι

Σβήνει τις απώλειες το ΧΑ, ισχυρές στηρίξεις από Coca Cola, Metlen
Η ελληνική αγορά φαίνεται να μπορεί να διαφοροποιηθεί από το παγκόσμιο sell off που πυροδότησε το δασμολογικό τσουνάμι του Αμερικανού προέδρου

Βράχος η Coca Cola συγκρατεί τη βουτιά του ΧΑ
Τα περιθώρια της πτώσης, χωρίς να κινδυνεύσει η μεσομακροπρόθεσμη τάση του ΧΑ, είναι έως τις 1.660 μονάδες

Ο «καυτός» Απρίλιος του Χρηματιστηρίου… reality check της bull market
Η αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας σε επενδυτική βαθμίδα από τη Moody’s στις 14 Μαρτίου επιτάχυνε μια τάση που φαινόταν κατά τη διάρκεια των ημερών που προηγήθηκαν

Στο φίνις «φόρτσαραν» οι τράπεζες - Εκλεισε πάνω από τις 1.700 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το βασικό συμπέρασμα από τη σημερινή συνεδρίαση του ΧΑ ήταν ότι οι συναλλαγές ήταν επιφυλακτικές και προσεκτικές

Στα 52 ευρώ ανεβάζει την τιμή στόχο της Metlen η Pantelakis
H Pantelakis θεωρεί ότι η εισαγωγή της Metlen στο LSE είναι ένας βασικός βραχυπρόθεσμος καταλύτης που πιθανόν να υλοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους

Νευρική αναμονή και κινήσεις risk off στο ΧΑ
Το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να μην χάσει την επαφή του με τις 1.700 μονάδες