Τόνο από το εξωτερικό παίρνει αυτήν την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους ξένους διαχειριστές να αναμένουν το σήμα που θα δώσει η μεγαλύτερη κεντρική τράπεζα του κόσμου, η Federal Reserve κατά το συμπόσιο της στο Τζάκσον Χολ του Γουαόμινγκ.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με ώθηση από Eurobank και Aegean πήρε πίσω τη χθεσινή πτώση

Και το ελληνικό χρηματιστήριο με τη σειρά του μοιραία μπαίνει στην αίθουσα αναμονής, αφού το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών του έρχονται από τα διεθνή τερματικά, ειδικά του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης (και όχι μόνο).

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνουν στον «ΟΤ» πηγές της αγοράς, το stock picking είναι η τακτική που θα ακολουθηθεί τις επόμενες ημέρες, και σε κάθε περίπτωση μέχρι να εκδηλωθεί η τάση που κυοφορείται εσχάτως.

Και οι επιλογές έρχονται ως ένας δύσκολος συνδυασμός θεμελιωδών των εισηγμένων, αλλά και προοπτικών, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που έχουν ανοιχτά μέτωπα, τα οποία μπορεί να αποδειχθούν game changer για τη συνέχεια.

Η Eurobank στην Κύπρο

Μετά και την ολοκλήρωση της Δημόσιας Πρότασης για την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank έχει εξασφαλίσει συμμετοχή 55,962% (231.014.806 μετοχές) στο μετοχικό κεφάλαιο της.

Η ποσοτικοποίηση των ωφελειών θα ολοκληρωθεί έως τις αρχές του 2025 και θα παρουσιαστεί μαζί με τα αποτελέσματα της εφετινής χρήσης και το επιχειρησιακό πλάνο της τριετίας 2025 – 2027.

Μάλιστα, η Eurobank ήταν η πρώτη ανάμεσα στις άλλες τράπεζες γιατί κατάφερε να διαφοροποιήσει τις πηγές από τις οποίες προέρχεται η κερδοφορία της με κυρίαρχη την Κύπρο.

Άλλωστε, όπως έχει αναφέρει η ίδια η διοίκηση, φιλοδοξεί να γίνει η τράπεζα, που με βάση την Κύπρο, θα επεκταθεί σε Ασία και αραβικές χώρες, μέχρι την Ινδία, αλλά και το Ισραήλ.

H Metlen στο Λονδίνο

Η κορυφαία προτεραιότητα του Ευάγγελου Μυτιληναίου είναι να προσελκύσει το ενδιαφέρον των funds στο Σίτι καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια από τις μεγαλύτερες εισαγωγές των τελευταίων ετών στην αγορά του Λονδίνου.

Η προγραμματισμένη εισαγωγή στο LSE, σύμφωνα με την οποία το 90% των μετοχών της Metlen θα διαπραγματεύονται στο Λονδίνο, ενώ το 10% θα παραμείνει στην Αθήνα, αναμένεται τους πρώτους μήνες του νέου έτους.

Ο Τιτάν στη Νέα Υόρκη

Η υψηλή ζήτηση και oι ανθεκτικές τιμές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη «έχτισαν» την αυξημένη κατά 34,1% κερδοφορία (στα 148,7 εκατ. ευρώ) της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν στο πρώτο εξάμηνο, την ώρα που ο Όμιλος στρέφει το βλέμμα στην επικείμενη είσοδό του σε Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και την εδραίωσή του στις διεθνείς αγορές.

O Τιτάνας που διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αίγυπτο, Τουρκία, Βραζιλία και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς 2,4 δισ. ευρώ, με τον συνολικό του καθαρό δανεισμό (και της Titan American) να διαμορφώνεται στα τέλη του 2023 στα 660 εκατ. ευρώ, με την εισαγωγή του στην… χρηματιστηριακή Μέκκα (ΗΠΑ) θα αυξήσει την ελκυστικότητα της μετοχής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Η Intralot στις ΗΠΑ

Το… αμερικάνικο όνειρο θέλει να ζήσει η Intralot, η οποία ανεβάζει ακόμη πιο ψηλά τον πήχη για την παρουσία της στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Ο ίδιος ο Σωκράτης Κόκκαλης εξέφρασε πρόσφατα την εκτίμηση πως η εταιρεία θα αναζητήσει την είσοδό της σε μια από τις δύο χρηματιστηριακές αγορές στις ΗΠΑ. Κάτι που μπορεί να γίνει είτε αυτόνομα, είτε σε στρατηγική συνεργασία με εταιρεία του κλάδου ή μεγάλο χρηματοοικονομικό οργανισμό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών