Υπό το βάρος επιλεγμένων τίτλων βρέθηκε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση επιδόθηκε σε ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.430 μονάδων, δίχως να μπορεί και πάλι να ανεβάσει τις συναλλακτικές του ταχύτητες, ωστόσο κατάφερε να κλείσει θετικά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 1.436,11 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.429,26 (-0,23%) μονάδων και 1.436,25 μονάδων (+0,26%). Ο τζίρος ανήλθε στα 77 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 18,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,2 εκατ. ευρώ.

Από Λονδίνο έως Νέα Υόρκη: Οι «game changer» κινήσεις για τέσσερις του ΧΑ

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 3.497,01 μονάδες, ενώ στο -0,16% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.265,82 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 1.265,82 μονάδες.

Συνεχίστηκαν τα ημερήσια trading

Η αγορά παραμένει εγκλωβισμένη τόσο στο στενό εύρος πέριξ των 1.430 μονάδων όσο και στις επιλεκτικές εντολές από τα χαρτοφυλάκια που επιδίδονται σε ημερήσιο trading, με όλες τις ενδείξεις να τείνουν στο ότι η εβδομάδα θα ολοκληρωθεί στο ίδιο μοτίβο, καθώς τα νέα που αναμένουν οι ξένοι θα έρθουν από το συμπόσιο της Federal Reserve, όπου και θα αποκαλύψουν (;) οι κεντρικοί τραπεζίτες τις προθέσεις τους για τα επιτόκια.

Έτσι, το Χρηματιστήριο Αθηνών – ακολουθώντας και τις διεθνείς Αγορές – μετά από σερί ανοδικών συνεδριάσεων «διέγραψε» τις απώλειες της «Μαύρης Δευτέρας» 5 Αυγούστου, με τον Πέτρο Στεριώτη, πιστοποιημένο τεχνικό αναλυτή, να το θεωρεί θετικό σημάδι για την ωρίμανση του ΧΑ τη γρήγορη ανάκτηση των απωλειών και την «αλλαγή σελίδας» μετά το Κραχ.

Κατά τον ίδιο, σαφώς και κρατάμε την υπερ-εξάρτηση της λεωφόρου Αθηνών από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» των παγκόσμιων Κεφαλαιαγορών (μήπως τα περί «αυτονόμησής» της τελικά δεν ισχύουν και τόσο;) αλλά τα θεμελιώδη πολλών ελληνικών εισηγμένων παραμένουν ισχυρά (βλ. τιμή/λογιστική αξία, μερισματική απόδοση, ελεύθερες ταμειακές ροές κ.ά.) και το outlook ευοίωνο.

Σε επίπεδο έτους ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε θετικό έδαφος (κέρδη της τάξης του 10%) και ο Τραπεζικός κλαδικός «πρωταγωνιστεί», με ό,τι η υπεραπόδοσή του συνεπάγεται για τις επενδυτικές προτιμήσεις και για το υπόλοιπο του 2024.

Βεβαίως, ενώ ο αμερικάνικος S&P-500 επέστρεψε «με συνοπτικές διαδικασίες» στα ιστορικά υψηλά του, ο ΓΔ κινείται εδώ και 7 μήνες σε ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών (με χαμηλό τις 1.320 μονάδες) και δεν αποτολμά (ακόμη) την ανάκτηση του υψηλού 13 ετών που… περιμένει στις 1.505.

Θα λέγαμε ότι, παρά τα πολλά θετικά, το αίσθημα εσωστρέφειας στο ελληνικό ΧΑ (βλ. μη πειστικός τζίρος, «απουσία» ντόπιων κωδικών λιανικής κλπ.) παραμένει, κατά τον κ. Στεριώτη. Θα μπορέσει άραγε η ελληνική Κεφαλαιαγορά να κεφαλαιοποιήσει περαιτέρω το εν εξελίξει δομικό bull market ή οι επόμενες, αναπόφευκτες χρηματιστηριακές κρίσεις θα είναι… «χωρίς επιστροφή»;

Προσεχώς η Αγορά αναμένει newsflow από εταιρικά αποτελέσματα εξαμήνου, αναδιάρθρωση δεικτών και αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας από ξένους Οίκους, με την «επενδυτική βαθμίδα» να παραμένει η λέξη-κλειδί που θα καθορίσει πολλά σε επίπεδο αντιμετώπισης του ΧΑ από τους Θεσμικούς, καταλήγει ο ίδιος.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Ελλάκτωρ και Βιοχάλκο ξεχώρισαν με τα κέρδη του 3,70% και 3,12% που κατέγραψαν, με τη Motor Oil και την Jumbo να ακολουθούν με άνοδο άνω του 2%. Στο +1,44% έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΔΑΑ, Εθνική, ΟΠΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίος, Eurobank, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΕΛΧΑ, Τέρνα Ενεργειακή και Σαράντης.

Στον αντίποδα, ΟΤΕ και Cenergy έκλεισε με απώλειες 1,65% και 1,29% αντίστοιχα, με τις Πειραιώς, ΔΕΗ, Coca Cola, Titan και Aegean να κλείνουν ήπια πτωτικά. Λάμδα και Autohellas έκλεισαν αμετάβλητες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών