Οι «πλαστές θέσεις εργασίας», οι θέσεις φαντάσματα,  είναι ενα φαινόμενο που αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις στις ΗΠΑ.

Ομως εκτός απο την άνοδο του φαινομένου και την έκταση που παίρνει, δείχνει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που υπάρχει συνολικά στην αγορά εργασίας, συμπεραίνει το CNBC.

Τηλεργασία: Οι 10 καλύτερες πόλεις για «workation»

Oλο και περισσότερο πλαστές αγγελίες εργασίας, οι οποίες συχνά αναφέρονται ως θέσεις εργασίας-φάντασμα, ανεβαίνουν , δημοσιεονται και μάλιστα όχι απο ανθρωπους που παιζουν ή κανουν φαρσες.. Αλλά απο  νόμιμες εταιρείες !

Τέσσερις στις 10 εταιρείες δημοσίευσαν ψεύτικες αγγελίες θέσεων εργασίας το 2024 και τρεις στις 10 διαφημίζουν επί του παρόντος έναν ρόλο που δεν είναι πραγματικός, σύμφωνα με έρευνα του Μαΐου από το Resume Builder, εναν όμιλο εταιρειών που εχει δραστηριοτητα στην επιλογη στελεχων και εργατικου δυναμικου.

«Οι θέσεις εργασίας-φάντασμα δεν είναι στην πραγματικότητα απάτες. Είναι από πραγματικές εταιρείες, αλλά πρόκειται για θέσεις εργασίας που δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα», δήλωσε ο Geoffrey Scott, ανώτερος διευθυντής περιεχομένου και υπεύθυνος προσλήψεων στο Resume Genius.

«Η εν λόγω εταιρεία δεν προσλαμβάνει στην πραγματικότητα για τον συγκεκριμένο ρόλο αυτή τη στιγμή. Μπορεί να ενδιαφέρονται να προσλάβουν για αυτόν τον ρόλο στο μέλλον, ή μπορεί να προσλάμβαναν για αυτόν, αλλά λόγω περικοπών στον προϋπολογισμό, οι ρόλοι αυτοί έκλεισαν ή τέθηκαν σε αναμονή».

Πλαστές 4 στις 10 αγγελίες

Η Revelio Labs, μια εταιρεία πληροφοριών για το εργατικό δυναμικό με έδρα τις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι ο ρυθμός προσλήψεων ανά θέση εργασίας έχει ουσιαστικά μειωθεί στο μισό τα τελευταία πέντε χρόνια. Το 2019, υπήρχαν οκτώ προσλήψεις για κάθε 10 αναρτήσεις θέσεων εργασίας. Μέχρι το 2024, ο αριθμός αυτός είχε μειωθεί σε τέσσερις προσλήψεις ανά 10 αναρτήσεις θέσεων εργασίας.

«Νομίζω ότι πρόκειται για μια αρκετά ανησυχητική εξέλιξη, διότι απλώς αμβλύνει το σήμα για το τι πραγματικά σημαίνει μια ανάρτηση εργασίας», δήλωσε η Lisa Simon, επικεφαλής οικονομολόγος της Revelio Labs. «Και αν υπάρχει πραγματικά πρόθεση πρόσληψης πίσω από αυτό από την άποψη του εργοδότη», πρόσθεσε η Simon.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ η αγορά εργασίας των ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά τον Ιούλιο, η συνολική αγορά εργασίας παραμένει υγιής. Σύμφωνα με την έρευνα του Ιουνίου για τις κενές θέσεις εργασίας και τη ροή εργασίας, υπάρχουν 0,8 άνεργοι ανά κενή θέση εργασίας, γεγονός που υποδηλώνει μια σφιχτή αγορά εργασίας.

«Η αύξηση των θέσεων εργασίας-φαντασμάτων θολώνει την έκθεση για την απασχόληση. Δυσκολεύει τη Fed να λάβει αποφάσεις και να κατανοήσει πώς μοιάζει η αγορά εργασίας», δήλωσε ο Dan Kaplan, ανώτερος εταίρος της Korn Ferry, μιας εταιρείας συμβούλων ανθρώπινου δυναμικού.

«Οι άνθρωποι θα σας πουν ότι είναι πολύ δύσκολα εκεί έξω. Έχουμε μιλήσει για αυτή την έννοια των ακατάλληλων. Οι άνθρωποι που είναι άνεργοι απολύονται και απλά δεν μπορούν να βρουν δουλειά. Δεν μπορούν να αγοράσουν μια συνέντευξη».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή