Μια απροσδόκητα ισχυρή ώθηση έλαβε η οικονομία στην ευρωζώνη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, οι οποίοι εκτίναξαν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών μηνών.

Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global εκτινάχθηκε στο 51,2 τον Αύγουστο από 50,2 τον Ιούλιο, ξεπερνώντας ακόμη και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg. Ο δείκτης για τις υπηρεσίες ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, αν και η ύφεση της μεταποιητικής βιομηχανίας στην περιοχή ενισχύθηκε.

Ωστόσο, κάποια στοιχεία, υποδηλώνουν ότι το ολυμπιακό πνεύμα δεν θα κρατήσεις, ούτε καν στη Γαλλία, όπου η δυναμική ανάπτυξης αυξήθηκε απότομα αυτόν τον μήνα. Η παραγωγή στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, συρρικνώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο.

Γερμανία: Το φρένο στην οικονομία της ανησυχεί την Ευρώπη

«Είναι μια ιστορία δύο κόσμων», αναφέρει στο Bloomberg, του ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος στην Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου. «Με την προσωρινή ώθηση των Ολυμπιακών Αγώνων στη Γαλλία να εξασθενεί και τα σημάδια φθίνουσας εμπιστοσύνης στον κλάδο των υπηρεσιών της ευρωζώνης, είναι πιθανό μόνο θέμα χρόνου να αρχίσει ο μεταποιητικός τομέας να βαραίνει και τις υπηρεσίες».

Δυσκολίες στην ευρωζώνη

Τα στοιχεία δείχνουν ότι η ευρωζώνη θα δυσκολευτεί να διατηρήσει την ισχυρή της δυναμική το πρώτο εξάμηνο του έτους – παρά την αθλητική έκπληξη. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg βλέπουν μόνο μια οριακή επέκταση της οικονομίας της Γερμανίας σε όλο το 2024.

Η υποκείμενη αδυναμία της ηπείρου ενισχύει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μειώσει ξανά τα επιτόκια τον επόμενο μήνα, μετά από μια αρχική μείωση τον Ιούνιο.

«Η πρόσφατη αύξηση των αρνητικών κινδύνων ανάπτυξης στη ζώνη του ευρώ ενίσχυσε τα επιχειρήματα για μείωση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική τον Σεπτέμβριο — υπό την προϋπόθεση ότι ο αποπληθωρισμός είναι πράγματι σε καλό δρόμο», δήλωσε αυτή την εβδομάδα το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Όλι Ρεν.

Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Ιούλιο και οι τιμές παραγωγού στον ιδιωτικό τομέα της περιοχής επιταχύνθηκαν τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτά μπορεί να είναι απόδειξη του ανώμαλου δρόμου που λένε οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ότι οδηγεί στον στόχο του 2%. Οι πιέσεις στις τιμές καταναλωτή πιθανώς υποχώρησαν ξανά αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με έρευνα αναλυτών ενόψει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν την ερχόμενη Παρασκευή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή