Η Ινδία ξεπέρασε την Κίνα ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού πετρελαίου στον κόσμο τον Ιούλιο, καθώς τα κινεζικά διυλιστήρια αγόρασαν λιγότερα λόγω των χαμηλότερων περιθωρίων κέρδους από την παραγωγή καυσίμων.

Σύμφωνα με μια σύγκριση στοιχείων για τις εισαγωγές το ρωσικό αργό αντιπροσώπευε το ρεκόρ του 44% των συνολικών εισαγωγών της Ινδίας τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας άνοδο στα 2,07 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), 4,2% υψηλότερα από τον Ιούνιο και 12% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο.

Κίνα: Στις συμπληγάδες της υπερπροσφοράς και της αδύναμης ζήτησης η παγκόσμια δύναμη στον χάλυβα

Αυτό ξεπέρασε τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας τον Ιούλιο από τη Ρωσία κατά 1,76 εκατομμύρια bpd μέσω αγωγών και αποστολών, με βάση τα κινεζικά τελωνειακά δεδομένα.

Τα ινδικά διυλιστήρια κατακλύζονται από το ρωσικό πετρέλαιο που πωλείται με εκπτώσεις, αφού τα δυτικά έθνη επέβαλαν κυρώσεις κατά της Μόσχας και περιόρισαν τις αγορές ενέργειας τους ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

H διάρθρωση των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας , Πηγή : Reuters

«Η απαίτηση της Ινδίας για ρωσικό πετρέλαιο θα αυξηθεί όσο δεν υπάρξουν περαιτέρω αυστηρότερες κυρώσεις», δήλωσε μια πηγή διύλισης από την Ινδία.

Οι εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στην Ινδία και τη Ρωσία έχουν αυξηθεί από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.  Η άνοδος του εμπορίου ανάμεσα στη Μόσχα και το Νέο Δελχί οφείλεται κυρίως στις εισαγωγές πετρελαίου και λιπασμάτων, μια κίνηση που συνέβαλε στο να συγκρατηθούν οι παγκόσμιες τιμές και στον έλεγχο του πληθωρισμού.

Οι αυξανόμενες αγορές της Ινδίας αλλάζουν τη ροή του ρωσικού αργού ESPO Blend από παραδοσιακούς Κινέζους αγοραστές στη Νότια Ασία.

Οι εισαγωγές ESPO στην Ινδία εκτινάχθηκαν τον Ιούλιο στα 188.000 bpd καθώς χρησιμοποιήθηκαν μεγαλύτερα πλοία Suezmax, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Τα διυλιστήρια στη βορειοανατολική Κίνα είναι συνήθως οι μεγαλύτεροι αγοραστές ESPO λόγω της εγγύτητάς τους, αλλά η ζήτησή τους έχει μειωθεί λόγω της χαμηλής ζήτησης καυσίμων.

Το Ιράκ συνέχισε να είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Ινδία τον περασμένο μήνα, ακολουθούμενο από τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αγορές αργού πετρελαίου της Ινδίας από τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν κατά 4% τον Ιούλιο, ανεβάζοντας το μερίδιο της περιοχής στο συνολικό μείγμα της Ινδίας στο 40% από 38% τον Ιούνιο, έδειξαν τα στοιχεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή