Η PwC China ενημέρωσε τους πελάτες της ότι αναμένει από τις κινεζικές αρχές να της επιβάλουν εξάμηνη απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας που θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο, ως μέρος της τιμωρίας για τον έλεγχο της υπό κατάρρευση εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Evergrande.

Η δράση κατά της PwC έρχεται αφού η ρυθμιστική αρχή της Κίνας για τις κινητές αξίες ανακοίνωσε τον Μάρτιο ότι η Evergrande είχε φουσκώσει τα έσοδά της στην ηπειρωτική χώρα κατά σχεδόν 80 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο χρόνια πριν από την αθέτηση των χρεών της το 2021, παρά το γεγονός ότι η κινεζική μονάδα της PwC έδωσε…πιστοποιητικό καλής οικονομικής υγείας για την εταιρεία.

PwC: Κινδυνεύει με κυρώσεις για τον έλεγχο της Evergrande

Απαγόρευση

Η απαγόρευση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, που ενδεχομένως θα συνοδευόταν από ένα μεγάλο πρόστιμο, θα ήταν η αυστηρότερη δράση που έχουν λάβει ποτέ οι κινεζικές ρυθμιστικές αρχές εναντίον μιας εταιρείας των Big Four. Έρχεται καθώς το Πεκίνο εντείνει τον έλεγχο του ρόλου που διαδραματίζουν οι ελεγκτές σε οικονομικά σκάνδαλα, στην προκειμένη περίπτωση στον πληγέντα από την κρίση τομέα των ακινήτων, ο οποίος κάποτε συνεισέφερε περίπου το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της χώρας.

Αν και δεν απειλεί την επιβίωση της PwC Zhong Tian, της οντότητας που είναι ευρύτερα γνωστή ως PwC China, η τιμωρία απειλεί να είναι άκρως επιζήμια. Η PwC China ήταν η μεγαλύτερη λογιστική εταιρεία της χώρας βάσει εσόδων το 2022, αποφέροντας 7,9 δισ. ρουμπίες (1,1 δισ. δολάρια), σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

«Μπλόκο» σε στους ελέγχους

Η απαγόρευση θα εμποδίσει την PwC China να υπογράφει οικονομικά αποτελέσματα και αρχικές δημόσιες προσφορές και να διεξάγει άλλες κανονιστικές δραστηριότητες, δήλωσαν πολλοί πελάτες στους Financial Times. Η εταιρεία διαβεβαίωσε τους πελάτες της ότι το προσωπικό θα συνεχίσει να εργάζεται κατά τη διάρκεια της αναστολής και θα είναι σε θέση να πιστοποιήσει τις ελεγκτικές γνωμοδοτήσεις στις ετήσιες εκθέσεις τους για το 2024 μόλις αρθεί η απαγόρευση τον Μάρτιο.

Η καθολική απαγόρευση θα επισκιάσει την τιμωρία που επιβλήθηκε πέρυσι στην ανταγωνίστρια Deloitte για «σοβαρές ελεγκτικές ελλείψεις» στην εργασία της για την China Huarong Asset Management. Η Deloitte κατέβαλε πρόστιμο 31 εκατ. δολαρίων και οι δραστηριότητές της στο Πεκίνο ανεστάλησαν για τρεις μήνες.

Πολλοί πελάτες που είναι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο της ενδοχώρας απαγορεύεται να συνεργάζονται με ελεγκτή στον οποίο έχουν επιβληθεί κυρώσεις από τις αρχές εντός τριών ετών.

Οι μεγάλες απώλειες πελατών

Η κινεζική μονάδα της PwC έχει ήδη χάσει τουλάχιστον τα δύο τρίτα των λογιστικών εσόδων της από πελάτες εισηγμένους στο χρηματιστήριο της ενδοχώρας φέτος, καθώς έχουν στραφεί σε άλλες εταιρείες, μια φυγή που αποκαλύπτει την κλίμακα των επιπτώσεων από την αποτυχία του ελέγχου της Evergrande.

Ορισμένοι από τους κρατικούς πελάτες της PwC σπεύδουν να δημοσιεύσουν τα αποτελέσματα στα μέσα του έτους για να ελαχιστοποιήσουν τις παράπλευρες απώλειες. Η Bank of China, η οποία χρησιμοποιεί την PwC για την ενδιάμεση έκθεσή της, αλλά έχει ήδη στραφεί στην EY για τον ετήσιο έλεγχό της, μετέθεσε την ημερομηνία δημοσίευσης των αποτελεσμάτων της κατά μία ημέρα, στις 29 Αυγούστου. Άτομο της τράπεζας δήλωσε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών τους είχαν πει ότι η ανακοίνωση της ποινής κατά της PwC αναμενόταν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η Bank of China δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τι γίνεται με τα έσοδα

Οι εισηγμένοι στο χρηματιστήριο της ενδοχώρας και οι κρατικοί πελάτες αντιπροσωπεύουν τη μειοψηφία των εσόδων της PwC China. Σύμφωνα με δύο άτομα σε εταιρείες-πελάτες, η PwC προσπαθεί ενεργά να διαβεβαιώσει τους μεγαλύτερους διεθνώς εισηγμένους πελάτες της, συμπεριλαμβανομένων των κινεζικών κολοσσών του διαδικτύου Alibaba και Tencent, ότι μπορεί να ολοκληρώσει τους ελέγχους τους το 2024, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της. Έχει επίσης ενθαρρύνει ορισμένους πελάτες να υπογράψουν συμβάσεις για μελλοντικές υπηρεσίες το 2025.

«Η PwC υποσχέθηκε να ολοκληρώσει την ετήσια έκθεση, οπότε επιλέξαμε να την πιστέψουμε», δήλωσε ένας πελάτης με έδρα το Χονγκ Κονγκ που ενημερώθηκε από τους συνεργάτες της PwC. «Αν η ποινή αποδειχθεί διαφορετική από ό,τι έχουν δηλώσει, μπορεί να το ξανασκεφτούμε, αλλά δεν θέλουμε να τους…κλωτσήσουμε όταν είναι πεσμένοι».

Η απώλεια πελατών και οι διαφαινόμενες κυρώσεις έχουν προκαλέσει την επιτάχυνση των απολύσεων σε όλα τα υποκαταστήματα της PwC στην Κίνα που αποσκοπούν στη μείωση του κόστους.

Η PwC China δήλωσε ότι «δεν θα ήταν σκόπιμο να σχολιάσει» «ένα εν εξελίξει ρυθμιστικό θέμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή