Ο εμβληματικός ηθοποιός δράσης της δεκαετίας 1960-1970 Στιβ Μακουίν έγινε ο απόλυτος κινηματογραφικός σταρ του μηχανοκίνητου αθλητισμού πρωταγωνιστώντας στην ταινία Le Mans του 1971.

Τώρα, ένα από τα έξι μοντέλα Heuer Monaco που φόρεσε ο Στιβ Μακουίν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας θα τεθεί σε δημοπρασία μέσα στη χρονιά από τον οίκο Sotheby’s στη Νέα Υόρκη.

Το McQueen Monaco που βγαίνει στο σφυρί εκτιμάται ότι θα πουληθεί μεταξύ 500.000 και 1 εκατομμυρίου δολαρίων στην πώληση της 11ης Δεκεμβρίου. Σε συμφωνία με τους φορείς του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ο Sotheby’s το παρουσίασε από τις 14 έως τις 17 Αυγούστου στο Monterey της Καλιφόρνια, στην εμβληματική δημοπρασία αυτοκινήτων του οίκου.

Η εκδήλωση σηματοδοτεί την πρώτη φορά που το συγκεκριμένο ρολόι εμφανίζεται δημόσια από τότε που γυρίστηκε η ταινία πριν από περισσότερα από 50 χρόνια. Στη συνέχεια, θα επιστρέψει στη Νέα Υόρκη όπου θα εκτεθεί στον οίκο Sotheby’s από τις 5 έως τις 10 Δεκεμβρίου, πριν την πώληση.

Rolex: Συνεχίζεται η πτώση τιμών στα ελβετικά ρολόγια

Το ρολόι είναι το αποκορύφωμα της δημοπρασίας, η οποία περιλαμβάνει έναν αριθμό από συλλογές που ονομάζονται Heuer Champions, μια επιμελημένη συλλογή από vintage χρονογράφους Heuer, που αποτίνουν φόρο τιμής στη λαμπρή κληρονομιά της μάρκας στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Η ιστορία έξι ρολογιών

Μετά από αίτημα του διαχειριστή σκηνικών της ταινίας Le Mans, Ντον Νάνλεϊ, η Heuer έστειλε στην παραγωγή έξι 1133B Monacos με μπλε καντράν, αναφέρει το Barron’s. Δύο από αυτά είχαν μπρασελέ από ανοξείδωτο ατσάλι, ενώ τέσσερα είχαν δερμάτινα λουριά, όπως αυτό που απεικονίζεται σε μια εμβληματική πλέον φωτογραφία του McQueen φορώντας το αγωνιστικό κοστούμι του με ρίγες της πετρελαϊκής Gulf. Ο ηθοποιός υποδύθηκε τον φανταστικό οδηγό αγώνων Μάικλ Ντελάνεϊ στον κινηματογραφικό ύμνο του σκηνοθέτη Λι Κάτζιν στον απόλυτο αγώνα αντοχής.

Σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal του 2016, ο Νάνλεϊ είπε ότι ο Μακουίν φόρεσε και τα έξι σε διαφορετικά πλάνα.

Δύο από τα τέσσερα McQueen Monacos με δερμάτινο λουράκι βρίσκονται στο μουσείο TAG Heuer.

Ένα άλλο χαρίστηκε από τον Μακουίν στον Χεγκ Αλτουνιάν, τον αρχιμηχανικό της ταινίας και προσωπικό μηχανικό του Μακουίν, την τελευταία μέρα των γυρισμάτων. Αυτό το κομμάτι πωλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020 στο Phillips στη Νέα Υόρκη για 2,2 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, σημειώνοντας ρεκόρ για το πιο ακριβό ρολόι Heuer.

Το τέταρτο που προσφέρεται στον οίκο Sotheby’s υποστηρίζεται από μια συνεχή γραμμή ιδιοκτησίας αφού πήγε στο Circuit de la Sarthe του Le Mans για γυρίσματα επιτόπου.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, ο Μπάβαν Γουέστον, ένας νεαρός μηχανικός που εργαζόταν στο σετ υποστηρίζοντας το νούμερο 8 Ferrari 512, απέκτησε το κομμάτι. Είχε προταθεί στην ομάδα παραγωγής από τον Ντέρεκ Μπελ, τον Βρετανό πρωταθλητή αγώνων που βοήθησε στην εκπαίδευση του Μακουίν στην οδήγηση της Porsche 917, μαζί με τον εκλιπόντα Ελβετό οδηγό αγώνων, Τζο Σίφερτ. Ο Γουέστον κράτησε το ρολόι για 40 χρόνια μέχρι το 2010, όταν το πούλησε σε έναν ιδιώτη συλλέκτη, ο οποίος τώρα το προσφέρει στον πλειοδότη, σύμφωνα με τον Sotheby’s.

Ο επαναστατικός μηχανισμός Calibre 11

Το Heuer Monaco έκανε το ντεμπούτο του το 1969, παράλληλα με το επαναστατικό του μηχανισμό Calibre 11, καθιστώντας το έναν από τους λίγους εμπορικά διαθέσιμους αυτόματους χρονογράφους εκείνη την εποχή. Το Caliber 11 ήταν το προϊόν μιας κοινής σύμπραξης μεταξύ των Heuer, Hamilton και Breitling σε συνεργασία με την Buren για το βασικό μηχανισμό και τον Dubois-Depraz για τον χρονογράφο. Την ίδια χρονιά, η Zenith κυκλοφόρησε τον αυτόματο χρονογράφο υψηλής συχνότητας El Primero και η Seiko αποκάλυψε τον πρώτο της αυτόματο χρονογράφο, τον Caliber 6139.

Αν και το Monaco μοιράστηκε το Caliber 11 με τους χρονογράφους Autavia και Carrera της Heuer, ξεπέρασε ριζικά τους παραδοσιακούς σχεδιαστικούς κώδικες με την τετράγωνη, αδιάβροχη θήκη, τα βουρτσισμένα και γυαλισμένα φινιρίσματα και την ωμή ευαισθησία του.

Ίσως ήταν μπροστά από την εποχή του, αλλά το Μοnaco δεν ήταν αρχικά εμπορική επιτυχία, ακόμη και με την κυκλοφορία του Le Mans. Αλλά όταν επανακυκλοφόρησε το 1997 από την TAG Heuer (η TAG απέκτησε την Heuer το 1985), απογειώθηκε, εν μέρει χάρη σε μια εκστρατεία μάρκετινγκ που χρησιμοποίησε την ανάμειξη του Στιβ Μακουίν.

«Ως δια βίου λάτρης της μάρκας Heuer, αποτελεί για μένα κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου να φέρω σε δημοπρασία ένα από τα πιο σημαντικά ρολόγια στην ιστορία της μάρκας», δήλωσε στο Barron’s ο Τζεφ Χες, παγκόσμιος επικεφαλής ρολογιών της Sotheby’s. «Η σύνδεση μεταξύ αυτοκινήτων και ρολογιών είναι γνωστή, αλλά η αναφορά στο 1133B περικλείει αυτήν την ένωση με τρόπο που δεν συγκρίνεται με άλλα ρολόγια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή