Ψάχνετε για μια τοποθεσία όπου μπορείτε να συνδυάσετε εργασία και αναψυχή; Μην ψάχνετε άλλο.

Η ουγγρική πρωτεύουσα Βουδαπέστη βρέθηκε στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες πόλεις στον κόσμο για εργασία και διακοπές, ή «workcation», που καταρτίστηκε από τον φορέα εκμετάλλευσης ευέλικτων και υβριδικών χώρων εργασίας International Workplace Group, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC.

Τα αποτελέσματα βασίζονται σε εσωτερική έρευνα, καθώς και σε ευρήματα από έρευνα που διεξήχθη σε 1.000 εργαζόμενους σε υβριδικά γραφεία παγκοσμίως.

Η υβριδική και απομακρυσμένη εργασία, η οποία κέρδισε έδαφος κατά τη διάρκεια του Covid-19, καθώς οι επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο έκλεισαν προσωρινά τα γραφεία τους για να τηρήσουν τα υγειονομικά μέτρα, έχει γίνει μόνιμη πρακτική για πολλές εταιρείες.

Τηλεργασία: Από τον έλεγχο στην εμπιστοσύνη

Αυξήθηκε η τηλεργασία

Ο αριθμός των ατόμων που εργάζονται από το σπίτι πενταπλασιάστηκε μεταξύ 2019 και 2023, ενώ το 40% των εργαζομένων στις ΗΠΑ εργάζονται σήμερα εξ αποστάσεως τουλάχιστον μία ημέρα την εβδομάδα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών του Στάνφορντ.

«Χάρη στην τεχνολογία cloud που μπορεί να βρίσκεται οπουδήποτε στον κόσμο, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση στο διαδίκτυο υψηλής ποιότητας … δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότερα άτομα υιοθετούν την ιδέα του συνδυασμού της εργασίας με τα ταξίδια, είτε πρόκειται για λίγες ημέρες που προσκολλώνται στο τέλος των διακοπών, είτε για μερικούς μήνες ως ψηφιακοί νομάδες», δήλωσε ο Mark Dixon, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της International Workplace Group.

Σύμφωνα με την έκθεση της IWG, το 84% των εργαζομένων που εργάζονται με υβριδικό τρόπο είτε έχουν παρατείνει είτε θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παρατείνουν τις διακοπές τους για να εργαστούν εξ αποστάσεως, ενώ το 75% δήλωσε ότι «η ελευθερία του να μπορούν να εργάζονται από οπουδήποτε αυξάνει την ικανοποίηση από την εργασία τους».

Τα κριτήρια

Η έκθεση της IWG συνέκρινε 30 πόλεις σε παγκόσμιο επίπεδο βαθμολογώντας τες σε κλίμακα 10 στις ακόλουθες κατηγορίες:

-Κλίμα

-Πολιτισμός

-Διαμονή

-Μεταφορές

-Τρόφιμα

-Διατροφή (κόστος ενός καφέ)

-Ευτυχία

-Ευρυζωνική ταχύτητα

-Βιωσιμότητα

-Διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας

Αυτό το κριτήριο επιλέχθηκε για να «βοηθήσει στη μέτρηση του πόσο άνετα ή ευνοϊκά θα είναι τα περιβάλλοντα στο εξωτερικό, ειδικά όταν συνυπολογίζονται οι εργασιακές υποχρεώσεις», δήλωσε ο Dixon στο CNBC Make It.

«Εκτός από τις βασικές απαιτήσεις διαβίωσης (στέγαση, μεταφορά και φαγητό κ.λπ.), υπάρχουν κρίσιμες εκτιμήσεις που μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα ενός εργαζομένου, όπως η ευρυζωνικότητα και η διαθεσιμότητα ευέλικτων χώρων εργασίας», είπε.

Η Βουδαπέστη βρέθηκε στην κορυφή του φετινού καταλόγου, εξασφαλίζοντας υψηλές βαθμολογίες στις κατηγορίες στέγαση (9,5/10), μεταφορές (9,5/10), βιωσιμότητα (8,5/10) και ευρυζωνική ταχύτητα (8/10).

Η ουγγρική πρωτεύουσα «φημίζεται για την κλασική αρχιτεκτονική της, προσελκύοντας περίπου 12 εκατομμύρια διεθνείς τουρίστες ετησίως … [και] διαθέτει πάνω από 200 μουσεία και γκαλερί, γεμάτες ζωντάνια γειτονιές και άφθονους χώρους πρασίνου, καθιστώντας την ιδανική επιλογή για ψηφιακούς νομάδες», σύμφωνα με την έκθεση.

Οι κορυφαίες πόλεις

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για “workcation”, σύμφωνα με την IWG:

-Βουδαπέστη

-Βαρκελώνη

-Ρίο ντε Τζανέιρο

-Πεκίνο

-Λισαβόνα

-Νέα Υόρκη

-Σιγκαπούρη

-Τζακάρτα

-ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ

-Μιλάνο

Τα πλεονεκτήματα της Βαρκελώνης

Η Βαρκελώνη, η οποία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας πέρυσι, παραμένει το αγαπημένο μέρος των εργαζομένων που εργάζονται υβριδικά. Μαζί με τη βίζα ψηφιακού νομά, την αξιόπιστη υποδομή μεταφορών και το συγκριτικά προσιτό κόστος ζωής, η ισπανική πόλη προσφέρει επίσης «μια ζωντανή ατμόσφαιρα, εκπληκτική αρχιτεκτονική και σχεδόν ετήσια ηλιοφάνεια», αναφέρει η έκθεση.

Η Βαρκελώνη σημείωσε υψηλή βαθμολογία στις κατηγορίες των μεταφορών (9/10), του κλίματος (8,5/10) και της διαμονής (8,5/10), οι οποίες μετρούν το κόστος μιας μηνιαίας κάρτας μεταφοράς, τις συνολικές ώρες ηλιοφάνειας ανά έτος και το μέσο ενοίκιο ανά μήνα, αντίστοιχα.

Οι πόλεις της Ασίας είχαν επίσης εξέχουσα θέση στη φετινή λίστα με το Πεκίνο, τη Σιγκαπούρη και την Τζακάρτα να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα. Το Πεκίνο έπεσε κατά μία θέση φέτος στην τέταρτη θέση.

Εντυπωσιακή άνοδος της Σιγκαπούρης

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη ανέβηκε εντυπωσιακά 14 θέσεις από πέρυσι στην έβδομη θέση. Η πόλη-κράτος σημείωσε εξαιρετικά καλή βαθμολογία στις κατηγορίες της ποιότητας των ευρυζωνικών συνδέσεων (10/10) και της βιωσιμότητας (9/10).

Η Σιγκαπούρη, η οποία μπορεί να υπερηφανεύεται για το δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, χρησιμεύει ως «παγκόσμια πύλη προς τη Νοτιοανατολική Ασία», καθιστώντας την ελκυστικό προορισμό για τους ταξιδιώτες. Η Σιγκαπούρη ανακηρύχθηκε επίσης η πιο ευτυχισμένη χώρα της Ασίας για δεύτερη συνεχή χρονιά και βρίσκεται σε καλό δρόμο για να προσφέρει κάλυψη 5G σε όλο το νησί μέχρι το 2025, σύμφωνα με την IWG.

«Αυτή η τάση πρόκειται να επιταχυνθεί περαιτέρω και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε όλο και περισσότερες εταιρείες να υιοθετούν πολιτικές WFA για να βελτιώσουν την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων και να αυξήσουν την ελκυστικότητά τους ως εργοδότες», δήλωσε ο Dixon.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή