Οι «κοινοί θνητοί» θεωρούμε ότι οι λάτρεις των κλασικών αυτοκινήτων θα κάνουν το παν για να αποκτήσουν το τετράτροχο όνειρό τους. Αλλά εν μέσω υψηλών επιτοκίων, αβέβαιου παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ και πληθώρας διαθέσιμων οχημάτων, οι συλλέκτες vintage αυτοκινήτων μείωσαν τις δαπάνες τους στο Monterey της Καλιφόρνια, στις δημοπρασίες που έληξαν στις 17 Αυγούστου.

Οι εβδομαδιαίες πωλήσεις όταν έκλεισαν οι δημοπρασίες έφτασαν τα 371 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένες κατά 8% από το 2023, σύμφωνα με στοιχεία που παρείχε η Hagerty, πολύ χαμηλότερα από τα 469 εκατομμύρια δολάρια του 2022.

Αυτοκίνητα: Απατεώνας έκλεψε εκατομμύρια και τα ξόδεψε χτίζοντας απίστευτη συλλογή

«Δεν πήγαν και πολύ καλά τα πράγματα», περιγράφει στο Bloomberg τα αποτελέσματα ο Σάιμον Κίντσον, αναλυτής και σύμβουλος που ίδρυσε το K500 Index για δεδομένα κλασικών αυτοκινήτων. Το απέδωσε στον μεγάλο αριθμό οχημάτων προς πώληση, τα περισσότερα από τα οποία είχαν ήδη προσφερθεί τους τελευταίους μήνες, και το ασφυκτικό πρόγραμμα της εβδομάδας αυτοκινήτου, καθώς και στα επιτόκια και στην γεωπολιτική αβεβαιότητα για τα χαμηλά αποτελέσματα.

Υπερπροσφορά

«Με τους οίκους δημοπρασιών να προσπαθούν να πλημμυρίσουν την αγορά ταυτόχρονα και όλοι στο ίδιο μέρος, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρή είναι μια αγορά, δεν μπορεί να απορροφήσει αυτό το είδος κορεσμού», είπε ο Κίντσον. «Υπήρχαν πάρα πολλά αυτοκίνητα, πάρα πολλά παρόμοια αυτοκίνητα, όλα να προσφέρονται ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια ενός γεμάτου Σαββατοκύριακου με μεσημεριανά γεύματα, δείπνα, λανσαρίσματα, συναυλίες, αγώνες και φιλοξενία. Με τόσα πολλά διαφορετικά πράγματα να συμβαίνουν, θα ζαλιζόσασταν μετά από 24 ώρες».

Οι μυημένοι χαρακτηρίζουν το όλο κλίμα ως μια προσωρινή μετατόπιση και όχι ως μια ολοκληρωτική αποτυχία. Μόνο μικρά τμήματα της αγοράς δέχονται καθοδικές διορθωτικές κινήσεις και οι συμφωνίες μετά τη δημοπρασία ωθούν ήδη τα τελικά σύνολα υψηλότερα. Τα ποσοστά πωλήσεων σε πέντε οίκους δημοπρασιών έφθασαν στο 71% στις 18 Αυγούστου, από 69% πέρυσι, σύμφωνα με τον Hagerty.

«Το πιο σημαντικό στοιχείο από τον εξελιγμένο και εξαιρετικά έξυπνο μακροπρόθεσμο συλλέκτη είναι απλά ότι δεν αγόρασαν ή πούλησαν τίποτα αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε για τους ελίτ λάτρεις αυτοκινήτων ο μεσίτης αυτοκινήτων Στιβ Σέριο. «Συνειδητοποιούν ότι θα υπάρξουν ευκαιρίες για αυτούς [σε μελλοντικές συναλλαγές] καθώς είναι υπομονετικοί».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή