Όλο και πιο ψηλά στοχεύει η Kleemann, ηγέτιδα δύναμη στην κατασκευή ανελκυστήρων, με τον πολυεθνικό όμιλο που έχει έδρα το Κιλκίς να επεκτείνεται διαρκώς υλοποιώντας το επενδυτικό του πλάνο που έχει στον πυρήνα του την εξωστρέφεια.

Από Αγγλία μέχρι Αυστραλία και Κίνα

Σήμερα οι διεθνείς πωλήσεις της Kleemann (την εταιρεία σήμερα διευθύνουν οι γιοί του Νικόλαου Κουκούντζου, Κώστας και Νίκος) υπερβαίνουν το 90% του κύκλου εργασιών της.

Μάλιστα, το δίκτυο πωλήσεών της εκτείνεται σε περισσότερες από 100 χώρες, με τοπική παρουσία σε σημαντικές αγορές, όπως η Αγγλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, καθώς και τοπική παραγωγή, εκτός από την Ελλάδα, στη Σερβία και στην Κίνα.

Στην παρούσα φάση η γεωγραφική κατανομή των πωλήσεών της διαμορφώνεται ως εξής: Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική 79%, Κίνα-Ασία 15%, Αμερική 6%.

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου αναμένεται το 2023 να κυμανθεί περί τα 220 εκατ. ευρώ έναντι των 217 εκατ. του 2022, με ταυτόχρονη βελτίωση της κερδοφορίας του.

Στην έδρα της εταιρείας στη ΒΙΠΕ Κιλκίς έχει ξεκινήσει ήδη η υλοποίηση τριετούς επενδυτικού προγράμματος ύψους 3,5 εκατ. ευρώ στη θυγατρική εταιρεία Klefer, το οποίο αφορά σε νέα-αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής θυρών ανελκυστήρων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Eίχε προηγηθεί επένδυση ύψους 600.000 ευρώ στη μονάδα των ηλεκτρονικών μερών ανελκυστήρων.

Την ίδια στιγμή, ο όμιλος Kleemann τρέχει πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων και αναπτύσσει πλήθος καινοτομικών εφαρμογών όπως πλατφόρμα live, που συλλέγει δεδομένα από τους ανελκυστήρες σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν να ελεγχθούν από τους συντηρητές από φορητό υπολογιστή, smartphone (Android & IOS) ή tablet.

Ψηφιακός μετασχηματισμός με την ΑΙ… στο ασανσέρ

Η εταιρεία συμβαδίζοντας με την ψηφιακή εποχή επιταχύνει τον ψηφιακό της μετασχηματισμό. Στο πλαίσιο αυτό μπήκαν στις ράγες επενδύσεις για την ενσωμάτωση τεχνολογίας IoT στους ανελκυστήρες, σε έξυπνα συστήματα on-line παραγγελιών, σε σύγχρονα συστήματα λιτής παραγωγής.

Για παράδειγμα, οι πελάτες μπορούν να κάνουν παραγγελίες ακόμη και μέσω του κινητού τους, χρησιμοποιώντας την πλατφόρμα της εταιρείας.

Σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ, δημιουργήθηκε το σύστημα ΙοΤ της Kleemann, το Kleemann Live.

Η πλατφόρμα προσφέρει ποικίλες δυνατότητες στους πελάτες, συλλέγοντας δεδομένα από τους ανελκυστήρες σε πραγματικό χρόνο.

Το τμήμα R&D (έρευνας και ανάπτυξης) ανέπτυξε δύο νέα «έξυπνα συστήματα» Smarts Functions, τα ISE & PED

Οι πληροφορίες εμφανίζονται σε μια πλατφόρμα, την οποία οι πελάτες μπορούν να ελέγχουν απομακρυσμένα με τη χρήση υπολογιστή, smartphone ή tablet και να γνωρίζουν την κατάσταση των ανελκυστήρων τους.

Επιπλέον, το τμήμα R&D ανέπτυξε δύο νέα «έξυπνα συστήματα» Smarts Functions, τα ISE & PED:

Το σύστημα Kleemmann Ise (Information on Safe Environment /Πληροφορίες για ασφαλή χώρο εντός του ανελκυστήρα) παρέχει πληροφορίες στους χρήστες του ανελκυστήρα σχετικά με την πλέον πρόσφατη χρήση αυτού, ενημερώνοντάς τους για την ποιότητα του αέρα εντός του ανελκυστήρα εξασφαλίζοντας την ασφαλή χρήση του.

Το σύστημα Kleemann Ped (Passenger Emergency Detection / Σύστημα ανίχνευσης επιβαινόντων σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης) το οποίο, χρησιμοποιώντας έναν υπερσύγχρονο αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης, έχει τη δυνατότητα ανίχνευσης περιστατικού έκτακτης ανάγκης (όπως λιποθυμικό επεισόδιο).

Η κίνηση – game changer με την Κίνα

Η Kleemann έχει παραγωγικές εγκαταστάσεις, πέρα από την χώρα μας, στην Κίνα και τη Σερβία ενώ διαθέτει θυγατρικές εταιρείες σε 13 χώρες.

Στη δεκαετία του 2010 ο όμιλος είχε κάνει τις πρώτες διερευνητικές επαφές στην αγορά της Κίνας, με απτά αποτελέσματα την ίδρυση της Kleemann China και, το 2019, την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης, άνω των 15 εκατ. ευρώ, για τη δημιουργία νέου εργοστασίου στο βιομηχανικό πάρκο του Κουνσάν.

Οι εξαγορές

Τα τελευταία χρόνια δε, παράλληλα με την οργανική της ανάπτυξη, θεμελιώδης πυλώνας της στρατηγικής της ήταν και η επέκταση των δραστηριοτήτων της μέσω εξαγορών. Μάλιστα, για την επέκτασή της εκτός Ελλάδας µέσω εξαγορών η εταιρεία διέθεσε 18,5 εκατ. ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Ειδικότερα, ενίσχυσε την παρουσία της στην αγορά της Αγγλίας, αποκτώντας 4 εταιρείες, την Focus Lifts, την Liftsource, την Guideline Lift Services και την Hoistway.

Επιπλέον, στην Αμερική προχώρησε στην εξαγορά της Day Elevators με έδρα τη Νέα Υόρκη, ενώ το 2022 ίδρυσε νέα εταιρεία με εμπορική δραστηριότητα στο Aalst του Βελγίου με την επωνυμία KLEEMANN Belgium.

«Ψάχνει» την καινοτομία

Η εταιρεία παράλληλα προωθεί την οργανική της ανάπτυξη δίνοντας μεγάλη έμφαση στο R&D και στην καινοτομικότητα προϊόντων και υπηρεσιών, συνεργαζόμενη με ερευνητικά κέντρα παγκόσμιας εμβέλειας και προηγμένους τεχνολογικά βιομηχανικούς ομίλους.

Η Kleemann «γεννήθηκε» το 1983 στο Κιλκίς, όπου άλλωστε βρίσκεται και η καρδιά των παραγωγικών της δραστηριοτήτων. Στον όμιλο απασχολούνται περίπου 1.700 εργαζόμενοι εκ των οποίων οι 1.100 στην Ελλάδα.

Η Kleemann είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες ευρωπαϊκές βιομηχανίες ανελκυστήρων, που έχει ως στόχο να μεγαλώσει το μερίδιό της στη διεθνή αγορά του κλάδου.

Η συνολική παραγωγή της εταιρείας σε ολοκληρωμένα συστήματα ανελκυστήρων είναι περί τις 5.500 ανά έτος, με τα περισσότερα από αυτά να είναι μηχανικοί ανελκυστήρες.

Περίπου το 80% των προϊόντων που συνολικά κατασκευάζονται σε εργοστάσια του ομίλου, παράγεται στην Ελλάδα, στο συγκρότημα της ΒΙΠΕ Κιλκίς, ένα 10% στην Κίνα και ένα ακόμη 10% στη Σερβία, από την οποία εξυπηρετούνται οι όμορες αγορές

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις