Με σημαντική αύξηση 30% στα καθαρά κέρδη έκλεισε το 2023 η Παπαστράτος, θυγατρική εταιρεία της Philip Morris International, συνεχίζοντας τις παραγωγικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά, οι οποίες ανήλθαν πέρσι στα 119 εκατ. ευρώ, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός του απασχολούμενου προσωπικού αυξήθηκε κατά 236 άτομα.

Αναλυτικότερα, ο μικτός τζίρος της εταιρείας ανήλθε σε 1,742 δισ. ευρώ το 2023 έναντι 1,579 δισ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 10%. Η αύξηση αυτή αποδίδεται στη στρατηγική εξωστρέφειας της εταιρείας, η οποία επεκτείνει διαρκώς την παρουσία της σε διεθνείς αγορές.

Παπαστράτος: Το IQOS ξεπέρασε το Marlboro το 2023

Παπαστράτος: Επέκταση του διεθνούς αποτυπώματος

Συγκεκριμένα 1,355 δισ. ευρώ αφορά σε πωλήσεις εσωτερικού, από 1,251 δισ. ευρώ το 2022, ενώ οι εξαγωγές κατά την περσινή χρήση ανήλθαν σε 387 εκατ. ευρώ περίπου, αυξημένες κατά 58 εκατ. ευρώ έναντι του 2022.

Ο καθαρός τζίρος ανέρχεται στα 763 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 657 εκατ. ευρώ το 2022.

Το κόστος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 11%, κυρίως λόγω των αυξημένων αγορών πρώτων υλών και της αναβάθμισης του παραγωγικού εξοπλισμού, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας.

Υψηλή κερδοφορία

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 145 εκατ. ευρώ το 2023, σημειώνοντας αύξηση συγκριτικά με τα 105 εκατ. ευρώ του 2022. Η αύξηση αυτή αντανακλά την επιτυχημένη διαχείριση των λειτουργικών εξόδων, καθώς και την ισχυρή εμπορική απόδοση της εταιρείας.

Το καθαρό αποτέλεσμα της χρήσης 2023 ανήλθε στα 110 εκατ. ευρώ, έναντι 85 εκατ. ευρώ το 2022, επιβεβαιώνοντας τη θετική χρηματοοικονομική πορεία της εταιρείας.

Κατά τη διάρκεια της χρήσης η εταιρεία συνεισέφερε στα κρατικά ταμεία 1 δις ευρώ σε φόρους, το οποίο αντιστοιχεί στο 1,7% των συνολικών φορολογικών εσόδων του προϋπολογισμού.

Μερίσματα

Σημειώνεται ότι η θυγατρική της PMI, με απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης τον Μάρτιο και τον Σεπτέμβριο του 2023 αποφάσισε την διανομή μερίσματος ποσού 50.000.000 ευρώ και 47.000.000 ευρώ αντίστοιχα από το αποθεματικό του Ν. 4172/2013.

Ωστόσο, το Δ.Σ. της εταιρείας στις 23 Ιουλίου 2024 πρότεινε τη μη διανομή πρώτου μερίσματος από τα κέρδη της χρήσης 2023. Η μη διανομή πρώτου μερίσματος τελεί υπό την έγκριση της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης.

Την 1η Απριλίου 2024 η έκτακτη Γενική Συνέλευση αποφάσισε την διανομή μερίσματος ποσού 51.000.000 ευρώ από τα μη διανεμηθέντα κέρδη χρήσεων προ του 2022.

Αναπτυξιακή στρατηγική και επενδύσεις

Η επενδυτική στρατηγική της Παπαστράτος εστιάζει κατά βάση στην ενίσχυση της διεθνούς της παρουσίας και την αύξηση των εξαγωγών, διευρύνοντας συνεχώς τον κύκλο εργασιών της.

Παράλληλα, η εταιρεία επενδύει συστηματικά στη στήριξη  του ανθρώπινου δυναμικού της, προσφέροντας σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, με τη συνεχή αύξηση του προσωπικού της να οδηγεί σε αύξηση του μισθολογικού κόστους κατά 30% και συνακόλουθη αύξηση των εισφορών στο κράτος κατά 29%.

Ταυτόχρονα, οι αυξημένες επενδύσεις σε πάγια στοιχεία αποδεικνύουν έμπρακτα ότι η εταιρεία υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, πιστοποιώντας και την αδιάκοπη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, η οποία συντελεί στην αναβάθμιση της συνολικής της αποδοτικότητας και στην περαιτέρω προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Συγκεκριμένα, από το 2017, όταν έστρεψε τη λειτουργία του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο στην αποκλειστική παραγωγή της νέας γενιάς καπνικών προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, των θερμαινόμενων ράβδων καπνού για το ΙQOS, μέχρι και σήμερα η εταιρεία έχει προχωρήσει σε συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν πλέον τα 700 εκατ. ευρώ, εξαγωγική δυναμικότητα που αγγίζει τα 300 εκατ. ευρώ ετησίως, ενώ έχει δημιουργήσει περίπου 400 νέες θέσεις εργασίας.

Στο τέλος του 2023 βρίσκονταν σε λειτουργία 6 τροποποιημένες και 6 πλήρως νέες γραμμές παραγωγής θερμαινόμενων ράβδου καπνού, TEREA για τη νέα γενιά προϊόντων θέρμανσης καπνού, ILUMA. Επίσης, λειτουργούν 3 γραμμές παραγωγής φίλτρων και 4 γραμμές ψηφιακής εκτύπωσης.

Σημειώνεται επίσης πως στην αρχή του 2023 η Παπαστράτος μετεξελίχθηκε σε Διοικητικό Κέντρο των Λειτουργιών της Philip Morris International για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, το οποίο αποτελείται από 12 χώρες (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Κύπρο, Μάλτα, Σλοβακία, Σερβία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Μαυροβούνιο).

Εξαγωγική δύναμη

Το εργοστάσιό της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο είναι ένα από τα τρία κύρια κέντρα αποκλειστικής παραγωγής θερμαινόμενων ράβδων καπνού της Philip Morris International στην Ευρώπη και, χάρη στη λειτουργία του, η εταιρεία έχει ενισχύσει σημαντικά το εξαγωγικό έργο της χώρας, καθώς οι ξένες αγορές απορροφούν τη συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής.

Η εταιρεία έχει εξελιχθεί σε μια καθαρά εξαγωγική δύναμη, καθώς σχεδόν το 60% των παραγόμενων προϊόντων σήμερα εξάγεται σε 20 χώρες.

Η μεγαλύτερη αγορά στην οποία εξάγει είναι η Ιαπωνία και ακολουθούν η Ισπανία και η Γερμανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις