Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για την Titan Cement αναβάθμισε ο οίκος Standard & Poor’s, σε «BB+» από «BB», ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Ταυτόχρονα, αύξησε την αξιολόγηση έκδοσης για το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος της Τιτάν σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», για το οποίο η βαθμολογία ανάκτησης παραμένει «3» (εκτιμώμενη ανάκτηση 65% σε περίπτωση αθέτησης).

Το outlook παραμένει σταθερό, καθώς αντανακλά την άποψη του οίκου ότι, το 2024-2025, ο Τιτάν θα διατηρήσει επαρκές προφίλ ρευστότητας και θα διατηρήσει τα κεφάλαια από τις λειτουργίες (FFO) σε χρέη πολύ πάνω από 30%, το οποίο θεωρεί ανάλογο με την αξιολόγηση «BB+».

Χρηματιστήριο Αθηνών: Η διεθνής καριέρα των ελληνικών blue chips -Το roadmap για Metlen και Τιτάν

Όπως εξηγεί ο οίκος η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει ότι η αξιοσημείωτη βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης της Titan Cement τα τελευταία δύο χρόνια και ότι οι βασικές μετρήσεις του ομίλου πιθανότατα θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2024-2025. Οι ισχυρές βελτιώσεις πωλήσεων και περιθωρίου κέρδους, σε συνδυασμό με υψηλότερες ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, επέτρεψαν στον όμιλο να μειώσει ουσιαστικά τη χρηματοοικονομική μόχλευση πέρυσι, με το χρέος προσαρμοσμένο από την S&P Global Ratings σε EBITDA να μειώνεται στο 1,4x στο τέλος του έτους από 2,6x το 2022.

Την ίδια περίοδο, τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) στο χρέος βελτιώθηκαν στο 57,0% από 32,3%. Ο οίκος εκτιμά ότι η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές της εταιρείας θα παραμείνουν ανθεκτικές το 2024-2025. Αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω πρόσθετες βελτιώσεις της πιστωτικής μέτρησης, ιδίως προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA 1,0x-1,5x και FFO σε χρέος 65%-70% το 2024-2025.

Θετικές οι εκτιμήσεις για Τιτάν

Ο S&P αναμένει ότι αυτά τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν κατά την περίοδο 2024-2025. Η αναφερόμενη εξαιρετική λειτουργική απόδοση της Τιτάν το 2023 περιελάμβανε αύξηση εσόδων κατά 11,6%, υπερβαίνοντας την αρχική εκτίμηση κατά 7%-9%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις σταθερές υψηλές τιμές του τσιμέντου, παράλληλα με τη σταθερή ζήτηση σε βασικές χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Titan Cement ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 13% στις ΗΠΑ και 22% στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 58% και το 16% των πωλήσεων του 2023, αντίστοιχα.

Ο όμιλος συνέχισε να αναφέρει ανθεκτικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ο S&P αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 4%-5% την περίοδο 2024-2025, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για πιο ήπια αλλά και πάλι ανθεκτική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις